Știri

Third slide

Cauza responsabilă pentru rezistența la tratamentul antituberculos

23 iunie, 2013, 08:07

Vizualizări: 1038

Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg din Statele Unite în colaborare cu cei de la Universitatea Fudan din China, a identificat un nou mecanism prin care bacteriile tuberculozei devin rezistente la tratamentul cu Pirazinamidă (un antibiotic utilizat împreună cu alte medicamentele în tratamentul TBC-ului).

Third slide

Medicii români pot spera la creșteri salariale

22 iunie, 2013, 17:51

Vizualizări: 981

Ministerul Sănătății de la București poartă discuții pentru a găsi soluții viabile, care să ducă la creșteri salariale în sistemul sanitar. Declarații în acest sens a făcut Secretarul de stat în Ministerul român al Sănătății, Raed Arafat, referindu-se la eventualele proteste ale medicilor.

Third slide

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”

22 iunie, 2013, 17:42

Vizualizări: 1374

„E adevărat că rata de vaccinare este înaltă, însă mai sunt persoane care tind să dezinformeze părinţii precum că imunizarea nu ar fi utilă. Totuşi, demonstraţiile ştiinţifice au arătat cât de importantă este vaccinarea pentru copii”, a declarat într-un interviu la postul de radio Europa Liberă, Alexandra Yuster, șefa reprezentanţei UNICEF în Moldova, care își încheie acum mandatul de 5 ani.

Third slide

Interviu cu Ștefan Gațcan, director al Insitutului Mamei și Copilului: „ La această etapă pe mine activitatea de managment nu prea mă încarcă. Din ce cauză? Pentru că mă consider un manager adevărat”

22 iunie, 2013, 14:29

Vizualizări: 790

Nu a fost candiat la funcția de ministru și nici nu vrea, deocamdată. Consideră că fuzionarea spitalelor de profil poate aduce mai multă eficiență în activitatea acestora, iar crearea Colegiului Medicilor este o necesitate imperativă pentru Moldova. E de părere că dacă natalitatea nu va fi stimulată, riscăm să devenim un ”grup etnic”. Despre toate astea citiți în interviul cu Ștefan Gațcan, director al Institutului Mamei și Copilului.

Third slide

O treime din femeile din întreaga lume au fost supuse violenţei în familie

22 iunie, 2013, 13:55

Vizualizări: 881

Mai mult de o treime dintre femeile din întreaga lume au fost victime ale violenţei fizice sau sexuale, un fenomen ce reprezintă o problemă de sănătate globală de proporţii epidemice, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Third slide

Platforma e-sanatate.md lansează două produse noi

22 iunie, 2013, 10:06

Vizualizări: 1337

Platforma e-sănătate.md lansează două produse noi. Este vorba de portalurile Spitale.MD și InfoTB. Primul va cuprinde informații despre toate spitalele din Republica Moldova, inclusiv cele private. Cel de-al doilea portal, InfoTB, va cuprinde materiale utile, istorii de succes, sfaturi și alte informații despre tuberculoză.

Third slide

Alimentele procesate sunt periculoase

22 iunie, 2013, 09:45

Vizualizări: 1574

Alimentele procesate distrug bacteriile „prietenoase” din intestin, afirmă nutriţionistul Michael Pollan. El optează pentru readucerea în dieta zilnică a alimentelor preparate în condiţii casnice, despre care spune că ajută organismul să lupte eficient contra infecţiilor şi a obezităţii.

Third slide

Agenția Europeană de Farmacovigilență cere retragerea din folosință a unui medicament folosit pe larg în perfuzii. Autoritățile moldovene nu au luat încă o decizie

21 iunie, 2013, 19:34

Vizualizări: 1324

Comitetul de Farmacovigilenţă pentru Evaluarea Riscurilor a Agenţiei Europene a Medicamentelor (PRAC) a decis retragerea din vânzare a soluțiilor administrate pentru perfuzii, care conțin hidroxietil-amidon. Decizia a fost luată după ce Institutul federal pentru medicamente și dispozitive medicale din Germania a publicat trei studii recente, prin care a demonstrat că soluția provoacă bolnavilor șocuri hipovolemice și leziuni renale. Agenția Medicamentului din Republica Moldova anunță că, deocamd

Third slide

Luminița Suveică predă șefia Direcției Sănătate a Primăriei municipiului Chișinău fostului viceprim-ministru, Mihai Moldovanu

21 iunie, 2013, 17:00

Vizualizări: 1618

Fostul viceprim-ministru, liberalul Mihai Moldovanu, preia de la Luminița Suveică șefia Direcției Sănătate a Primăriei municipiului Chișinău. Cea din urmă a fost eliberată astăzi din funcție, în baza unei dispoziții semnată de primarul Dorin Chirtoacă, și va ocupa de acum înainte postul de șef al Centrului medicilor de familie din Sectorul Botanica al Capitalei.

Third slide

Noul proiect al Legii Malpraxisului din România, în dezbatere publică

21 iunie, 2013, 14:47

Vizualizări: 1122

Secretarul de Stat în Ministerul român al Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat că noul proiect de modificare a Legii malpraxisului a fost finalizat și va fi pus în dezbateri publice, începând de vineri, pe site-ului Ministerului, transmite Agerpres.