Știri Interne

Third slide

Ministerul Sănătății trebuie să excludă mai multe prevederi din proiectul de hotărâre care favorizează produsele din tutun care nu arde

14 decembrie, 2018, 19:07

Vizualizări: 326

Experții în sănătate de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) cer Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să excludă din nota informativă a proiectului care favorizează plasarea pe piață a produselor din tutun care nu arde mai multe prevederi ce contravin legislației privind supravegherea de stat a sănătății publice.

Third slide

Viorel Vetrilă, directorul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie a fost demis

14 decembrie, 2018, 14:50

Vizualizări: 4192

Asta s-a întâmplat după ce ieri, ministra sănătății, Silvia Radu a efectuat o vizită inopinată la spitalul cu pricina. Aceasta spune că a depistat aici mai multe nereguli și abateri de la normele legale. Ministra a cerut fostului director, Viorel Vetrilă să depună și o declarație de avere și interese personale. Interimatul acestuia va fi ocupat de către actualul director medical al Institutului de Medicină Urgentă, Sergiu Ștepa.

Third slide

The public health specialists from the Ministry of Health did not participate in the development of the document that permits the promotion of iQOS

14 decembrie, 2018, 12:20

Vizualizări: 265

The specialists from the Public Health Policies Department of the Ministry of Health, Labor and Social Protection did not participate in the development of the draft decision to amend two sanitary regulations on tobacco control in Moldova.

Third slide

The Ministry of Health is openly lobbying for a cigarette manufacturer, arguing that devices would be less harmful for health

14 decembrie, 2018, 11:18

Vizualizări: 500

Tobacco control legislation will undergo further changes. The Ministry of Health launches public debates on a draft decision favoring the entering on the market of heated tobacco products, although such a notion is not regulated in the Tobacco Control Act.

Third slide

Specialiștii în sănătate publică de la Ministerul Sănătății nu au participat la elaborarea documentului care permite promovarea iQOS. „Cineva vrea cu mâinile ministerului să favorizeze aceste produse”

13 decembrie, 2018, 16:45

Vizualizări: 860

Specialiștii de la Direcția politici în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu au fost implicați în elaborarea proiectului de hotărâre prin care urmează să fie operate modificări la două regulamente sanitare ce țin de controlul tutunului în Moldova.

Third slide

O adolescentă din Moldova, care a învins cancerul, a scris o carte despre boala ce i-a marcat viața

13 decembrie, 2018, 15:53

Vizualizări: 1794

Timp de șapte luni de zile holurile Spitalului Oncologic îi deveniseră casă, școală, recreere. Nu i-a fost ușor, lungile ședințe de chimioterapie o epuizau în totalitate. Simțea uneori că nu va mai ajunge să vadă răsăritul soarelui, dar toate astea, astăzi au rămas, spre fericirea ei, o amintire tristă, pe care Nicoleta Negrescu din Hâncești le-a descris în cartea „Lupta cu mine”.

Third slide

Ministerul Sănătății face deschis lobby în favoarea unui producător de țigări, argumentând că dispozitivele ar fi mai puțin periculoase pentru sănătate

13 decembrie, 2018, 12:54

Vizualizări: 2537

Legislația în domeniul controlului tutunului va suferi din nou modificări. Ministerul Sănătății propune spre dezbateri publice un proiect de hotărâre care favorizează plasarea pe piață a produselor din tutun care nu arde, deși o asemenea noțiune nu este reglementată în Legea privind controlul tutunului.

Third slide

Scandalul insulinei biosimilare ia amploare. Coordonatoarea programului național de prevenire și control al diabetului zaharat și-a dat demisia

12 decembrie, 2018, 16:01

Vizualizări: 913

Scandalul în jurul insulinei biosimilare care a pus pe jar pacienții, dar și specialiștii în diabet zaharat a provocat prima demisie. Zinaida Alexa, coordonatoarea programului național de prevenire și control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021 a renunțat la această funcție, după ce Ministerul Sănătății a anunțat că presa ar specula pe seama acestui subiect, afirmând că unii medici, dar și pacienți ar avea anumite interese în acest domeniu.

Third slide

Directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și-a dat demisia. Locul acestuia a fost ocupat de una dintre persoanele de încredere ale liderului PD, Vlad Plahotniuc

12 decembrie, 2018, 15:24

Vizualizări: 1429

Dumitru Parfentiev, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul ședinței Guvernului. Locul acestuia va fi ocupat de Tamara Andrușca, vicepreședintele a Curții de Conturi, una dintre persoanele de încrede a liderului democraților, Vlad Plahotniuc.

Third slide

Pacienții din Moldova apreciază cu note mari calitatea serviciilor medicale prestate de către spitale, potrivit unui studiu al Centrului PAS. Experții spun că oamenii nu au cu ce să le compare

11 decembrie, 2018, 18:13

Vizualizări: 1572

La Chișinău a fost lansat, în premieră, primul exit-poll la externarea din spital, în care pacienții au fost întrebați dacă sunt sau nu mulțumiți de calitatea serviciilor medicale acordate și prestația lucrătorilor medicali. La studiu au participat 5.524 de pacienți din 55 de spitale din țară – raionale, municipale și republicane.