Știri Interne

Third slide

După ce o gravidă a fost trimisă să nască cu taxiul, Serviciul 112 refuză să dea explicații

18 iunie, 2018, 15:31

Vizualizări: 233

Serviciul 112 nu se grăbește cu explicațiile, după ce o tânără mamă a publicat descifrarea cu discuția dintre ea și un operator 112 care i-a recomandat să ia un taxi ca să ajungă la spital.

Third slide

15 medici au primit distincții de stat de la președintele Igor Dodon. Cine sunt aceștia

17 iunie, 2018, 18:53

Vizualizări: 4593

15 lucrători din instituții medicale publice și private au primit distincții de stat din partea președintelui Igor Dodon, care a semnat astăzi un decret în acest sens.

Third slide

De Ziua Lucrătorului Medical, Guvernul și Ministerul Sănătății a oferit diplome în stânga și-n dreapta

15 iunie, 2018, 17:45

Vizualizări: 1213

Sala de conferințe a Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale a devenit, astăzi, neîncăpătoare pentru cei peste 100 de manageri de spitale și alți lucrători medicali din țară. Aceștia au venit să-și ridice diplomele, oferite în semn de recunoștință pentru munca pe care o depun fiecare în domeniul medical. La ceremonie au participat, alături de medici, și reprezentanți ai ministerului, Sindicatului, Guvernului.

Third slide

Un minut pentru depistarea infecțiilor imunologice. Laboratorul Universității de Medicină a fost dotat cu echipament modern

15 iunie, 2018, 16:10

Vizualizări: 292

Laboratorul de alergologie și imunologie al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente care ajută la depistarea infecțiilor sângelui.

Third slide

Funcționarul de la Ministerul Sănătății care a trăit un an întreg din indemnizații

15 iunie, 2018, 09:29

Vizualizări: 1972

Tatiana Zatîc este șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare, responsabilă de reforma asistenței medicale primare. În 2017, a avut venituri din salarii și indemnizații de peste 476 de mii de lei. Mai puțin de jumătate din această sumă a câștigat-o fiind funcționar la Ministerul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale.

Third slide

Oftalmologi din Moldova, instruiți de unul dintre cei mai renumiți medici austrieci în domeniu, în cadrul proiectului „Seminare Medicale Internaționale – Open Medical Institute”

14 iunie, 2018, 17:56

Vizualizări: 375

40 de medici oftalmologi din Moldova și-au îmbunătățit cunoștințele în ceea ce privește tratamentul uveitei, o maladie infecțioasă care afectează în mod special tinerii. Aceștia au participat timp de două zile la un seminar dedicat afecțiunii, ținut de către unul dintre cei mai renumiți oftalmologi din Austria, Anelia Hochwarter.

Third slide

Salariul mediu al unui doctor în Moldova - 339 Euro. Cu cât au crescut în realitate lefurile medicilor moldoveni

14 iunie, 2018, 09:58

Vizualizări: 2433

Declarațiile privind creșterea salariilor medicilor au fost încurajatoare, iar unii responsabili s-au întrecut la promisiuni – că doctorii ridică și 10.000 de lei, că salariile lor s-au dublat, că reforma salarizării din iulie 2016 a fost un succes mic, dar sigur. În lipsă de alte cifre oficiale, CNAM anunță în raportul său anual că salariul mediu pentru o funcție în Moldova a crescut de la 6.000 la 6.700 lei, aproximativ 339 euro, iar pentru o persoană reală care a ocupat o funcție – 381 Euro.

Third slide

Frică sau indiferență? De ce medicii de familie din Moldova se tem să prescrie morfină pentru bolnavii de cancer

13 iunie, 2018, 19:54

Vizualizări: 2657

În ciuda strategiilor și planurilor de control a cancerului elaborate de responsabilii din sănătate, în Moldova maladia încă mai provoacă dureri insuportabile bolnavilor ajunși în stadii terminale. Pe lângă faptul că un număr limitat de pacienți beneficiază de servicii paliative profesioniste, aceștia mai sunt purtați pe drumuri după rețete și medicamentele vitale ce i-ar feri de chinuri.

Third slide

Organizații neguvernamentale din Moldova, evaluate de experți internaționali în domeniul prevenirii riscurilor de infectare cu HIV/SIDA. Ce probleme au identificat aceștia

13 iunie, 2018, 17:11

Vizualizări: 321

Mai multe organizații neguvernamentale și instituții medicale din țară, specializate în prevenirea HIV/SIDA, au fost evaluate săptămâna trecută de către un consultant internațional al Fondului ONU pentru populație.

Third slide

Studenții străini de la medicină au spus adio nu doar anilor de studenție, dar și Republicii Moldova

13 iunie, 2018, 15:43

Vizualizări: 673

După șase ani de studii în Moldova, proaspeții absolvenți internaționali ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își vor lua zborul spre țările lor de origine. Anul acesta 292 de tineri din 13 țări ale lumii au absolvit medicina în țara noastră, cei mai mulți dintre ei fiind din Israel.