Știri Interne

Third slide

„Expoziție” a bolii, unde în loc de exponate vezi oameni care plâng, gem, urlă, mor

27 septembrie, 2021, 12:21

Vizualizări: 413

Prin ușile larg deschise ale hangarului ajunge la noi un vuiet constant care crește pe măsură ce ne apropiem. De cum pășim în interior în fața noastră se întinde un hol lung, căruia nu i se vede capătul, cu mai multe ramificații și bifurcații, de-a lungul cărora sunt instalate boxe.

Third slide

Crește numărul copiilor infectați cu Sars-Cov-2. Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii din Capitală este neîncăpător

27 septembrie, 2021, 10:01

Vizualizări: 299

Odată cu creșterea numărului de cazuri noi de Covid-19 și spitalele pentru copii au devenit neîncăpătoare. Toate cele 120 de paturi disponibile la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt ocupate, dintre care 78 - cu micuți confirmați și cu 2 suspecți, a declarat pentru Sănătate INFO Diana Vlas, purtătoarea de cuvânt a spitalului. Astfel, autoritățile municipale au dispus amenajarea suplimentară a 63 de paturi la Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco”.

Third slide

Un bătrân din Criuleni, obligat de asistenta medicală din spital să-și facă necesitățile fiziologice în pampers. Expert: „Pentru mulți pacienți, pampersul este umilință”

24 septembrie, 2021, 18:17

Vizualizări: 3133

Un pacient în vârstă de 73 de ani, internat la Spitalul Raional Criuleni, ar fi fost obligat de o asistentă medicală să-și facă necesitățile fiziologice în pampers, deși putea merge la toaletă. Pentru că nu i s-a permis, bărbatul ar fi agresat-o. Administrația Spitalului spune că pacientul are probleme mentale și ar fi perturbat liniștea bolnavilor în timpul nopții. După incident acesta ar fi cerut să fie externat, astfel că medicii au sunat familia și i-ar fi cerut să vină să-l ia.

Third slide

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale rămâne fără director adjunct

23 septembrie, 2021, 14:38

Vizualizări: 524

Comisia permanentă pentru organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice de conducere de nivel superior anunță că niciun candidat, care s-a înscris la concursul pentru funcția de director general adjunct al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale nu a acumulat punctajul necesar după evaluarea CV-urilor. Concursul a fost declarat închis.

Third slide

Studenții trec la învățământ online, iar angajații vor munci de la distanță

22 septembrie, 2021, 16:41

Vizualizări: 24897

După ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, autoritățile au luat decizia ca în localitățile cu grad de alertă portocaliu și roșu, studenții să treacă la învățământul online, iar angajații să lucreze de acasă, acolo unde este posibil. De asemenea, autoritățile îndeamnă angajatorii să opteze pentru certificatul Covid-19.

Third slide

Bolnavii de Covid19 au „mâncat” mai mulți bani pentru tratament decât au prevăzut responsabilii din medicină, iar CNAM dă de înțeles că nu mai are bani pentru ei

21 septembrie, 2021, 19:22

Vizualizări: 2093

Spitalele din Moldova au cheltuit mai mulți bani pentru pacienții internați cu Covid-19 decât a planificat Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) să cheltuie pentru ei. În plus, spitalele au tratat mai mulți pacienți decât a fost stabilit în contractele cu finanțatorul public. Autoritățile centrale din sănătate spun că din acest motiv s-ar fi format datorii față de spitale și că acum urmează să găsească o soluție pentru a le acoperi.

Third slide

12 decese și 1.300 de cazuri noi de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore

21 septembrie, 2021, 18:24

Vizualizări: 526

După efectuarea a 9.859 de teste, au fost confirmate alte 1.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 1.034 în rândul persoanelor nevaccinate, anunță Ministerul Sănătății. 29 cazuri sunt asociate cu contact în afara țării: 4-Germania, 3-Israel, 3-România, 3-Turcia, 2-Bulgaria, 2-Rusia, 2-Marea Britanie, 2-Ucraina, 1-Belgia, 1-Cehia, 1-Danemarca, 1-Egipt, 1-Elveția, 1-Italia, 1-Irlanda, 1-SUA.

Third slide

Încă un pas pentru crearea Centrului național de îngrijiri paliative. Ministerul Sănătății își ia angajamentul să finalizeze procedurile de fondare până în noiembrie, anul viitor

21 septembrie, 2021, 10:52

Vizualizări: 1239

Crearea Centrului Național de Îngrijiri Paliative se numără printre acțiunile prevăzute în Planul de acțiuni al Guvernului pentru perioada 2021-2022, la categoria Sănătate. Astfel, autoritățile își asumă angajamentul să finalizeze procedurile legale ce țin de formarea Centrului.

Third slide

Autoritățile municipale redeschid un nou spital Covid-19

20 septembrie, 2021, 09:37

Vizualizări: 975

Începând din acest weekend, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” primește pacienții infectați cu Sars-Cov-2, întrucât celelalte spitale cu profil Covid sunt suprasolicitate. Aici sunt disponibile 300 de paturi, inclusiv 16 paturi TI. Despre aceasta a anunțat primarul Capitalei, Ion Ceban, în cadrul ședinței Primăriei, care s-a arătat îngrijorat de numărul mare de cazuri de Covid-19 înregistrat zilnic în Municipiul Chișinău.

Third slide

Un grup de deputați vor ca legea să le permită companiilor din România și Rusia să-și înregistreze medicamentele pe piața din Moldova, fără efectuarea expertizelor privind calitatea

17 septembrie, 2021, 16:34

Vizualizări: 1280

Un grup de deputați a înregistrat în Parlament un proiect prin care propun ca medicamentele înregistrate în Republica Moldova din Rusia și România să nu mai treacă vreo procedură de expertiză privind siguranța și calitatea acestora. Totodată, aceștia propun ca cererea de autorizare a medicamentului să fie soluționată în 10 zile lucrătoare.