Știri Externe

Third slide

EMA: vaccinurile ARNm nu provoacă complicații ale sarcinii la viitoarele mame și nici bebelușilor acestora

18 ianuarie, 2022, 19:10

Vizualizări: 136

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat astăzi că există tot mai multe dovezi care indică faptul că vaccinurile ARNm împotriva COVID-19 nu provoacă complicații ale sarcinii viitoarelor mame și bebelușilor acestora. Un grup de lucru al EMA a efectuat o revizuire detaliată a mai multor studii care au implicat aproximativ 65.000 de sarcini în diferite etape.

Third slide

Spune-mi unde îți petreci timpul și îți voi spune dacă riști să iei COVID

18 ianuarie, 2022, 16:56

Vizualizări: 138

Odată cu transmiterea comunitară a virusului SARS-CoV-2 devine mai grea, dacă nu chiar imposibilă, identificarea sursei de infectare. Dar de-a lungul celor doi ani de pandemie, s-au desfășurat mai multe cercetări cu scopul de a stabili care sunt locurile cu cele mai mari riscuri de a lua virusul.

Third slide

Agenția Europeană a Medicamentului pune la îndoială necesitatea celei de-a patra doză de rapel

13 ianuarie, 2022, 12:34

Vizualizări: 466

Agenția Europeană a Medicamentului(EMA) și-a exprimat îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze de rapel de vaccin COVID-19, întrucât în prezent nu există date care să susțină această abordare. Acum specialiștii adună mai multe date despre varianta Omicron, care se răspândește rapid.

Third slide

Directorul regional OMS/Europa, Hans Henri P. Kluge: „Omicron devine dominant în Europa de Vest și acum se răspândește în Balcani”

11 ianuarie, 2022, 17:03

Vizualizări: 679

Astăzi, varianta Omicron reprezintă o nouă amenințare de la vest la est, care se extinde în regiune, pe lângă varianta Delta, pe care toate țările au gestionat-o până la sfârșitul anului 2021. Modul în care fiecare țară răspunde acum ține de situația epidemiologică, resursele disponibile, vaccinare, statutul de adaptare și contextul socio-economic.

Third slide

Varianta „Deltacron” din Cipru este „sora” lui Omicron din Danemarca

10 ianuarie, 2022, 13:02

Vizualizări: 846

Varianta cipriotă, descoperită recent, are un „geamăn” care pune stăpânire pe Danemarca. „Sora” BA.2 a Omicron se răspândeşte cu repeziciune în nordul Europei, fiind deja dominantă, spun specialiștii.

Third slide

Contracepția, gratuită pentru toate femeile până la 25 de ani

04 ianuarie, 2022, 13:07

Vizualizări: 713

Începând cu 8 ianuarie, toate femeile de până la 25 de ani din Franța vor primi contraceptive gratuit. Până acum în Franța de contraceptive gratuite se bucurau persoanele sub 18 ani. Măsura a fost anunțată în septembrie de către ministrul Sănătății, Olivier Veran,

Third slide

Flurona – infectarea simultană cu Covid-19 și virusul gripal, câștigă teren în lume

04 ianuarie, 2022, 12:31

Vizualizări: 791

Primul caz oficial din lume de „Flurona” a fost raportat de Israel. Este vorba despre o femeie nevaccinată, care a născut recent. Aceasta a fost testată pozitiv pentru ambele virusuri imediat ce a ajuns la centrul medical. Medicii au făcut o dublă verificare pentru a confirma cazul.

Third slide

Îngrijirile paliative în demență. De ce pacienții cu tulburări mentale nu au acces la acest tip de servicii

29 decembrie, 2021, 17:16

Vizualizări: 788

Spre deosebire de cancer, relativ puțini pacienți cu demență în faze terminale obțin trimiteri de la specialiști către îngrijiri paliative. O nouă analiză a literaturii de specialitate din ultimii 30 de ani a constatat că aceste trimiteri sunt emise foarte târziu și nu reflectă niciun criteriu consecvent bazat pe nevoile pacientului.

Third slide

Îngrjirea paliativă în timpul pandemiei COVID-19. Exemplul Spaniei

27 decembrie, 2021, 18:44

Vizualizări: 674

Pandemia COVID-19 și restricțiile luate de majoritatea statelor lumii pentru a limita răspândirea virusului au dus la efecte devastatoare pentru pacienți. Spitalele au limitat temporar accesul pacienților cu stări non-urgente, iar lucrătorii medicali continuă să se afle în prima linie, încercând să-i salveze pe cei mai gravi.

Third slide

Tot ce trebuie să știi despre Nuvaxovid, al 5-lea vaccin anti-COVID aprobat în UE. Prin ce e diferit de celelalte existente

27 decembrie, 2021, 14:57

Vizualizări: 865

Nuvaxovid, autorizat condiționat în UE pe 20 decembrie 2021, este al cincilea vaccin recomandat în spațiul european pentru prevenirea COVID-19. Spre deosebire de vaccinurile care au la bază tehnologia ARNm, Nuvaxovid este indicat persoanelor cu vârsta de la 18 ani și mai mult.