Știri Externe

Third slide

Vaccinarea obligatorie, între îndatorire legală, solidaritate și etică. Explicăm decizia CtEDO, care constată că vaccinarea obligatorie nu încalcă drepturile omului

08 aprilie, 2021, 21:23

Vizualizări: 741

Vaccinarea obligatorie este necesară într-o societate democratică, deoarece statele au obligația supremă de a proteja copiii de boli grave și, astfel, de a pune copiii în centrul tuturor policilor publice. Vaccinarea trebuie să fie văzută și ca pe o problemă etică, întrucât este o chestiune de solidaritate: majoritatea este rugată să se vaccineze și pentru cei care nu pot să o facă din motive medicale, astfel protejându-i prin imunitatea colectivă.

Third slide

Comitetul de siguranță al EMA a concluzionat că cheagurile de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute ar trebui să fie listate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului Vaxzevria

07 aprilie, 2021, 22:08

Vizualizări: 1071

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a concluzionat miercuri, 7 aprilie 2021, că cheagurile de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute ar trebui să fie listate ca efecte secundare foarte rare ale Vaxzevria (noua denumire a vaccinului anti COVID-19 al AstraZeneca). Comitetul a ajuns la această concluzie după ce a luat în considerare toate dovezile disponibile în prezent, inclusiv sfaturile unui grup de experți, format ad hoc.

Third slide

OMS: 5 acțiuni urgente pe care țările trebuie să le realizeze în timpul și după pandemia Covid-19

07 aprilie, 2021, 21:37

Vizualizări: 333

COVID-19 a afectat pe nedrept unii oameni mai dur decât pe alții, exacerbând inechitățile existente în sănătate și bunăstare în interiorul și între țări. De aceea, de Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie 2021, OMS lansează solicitarea de a răspunde la 5 acțiuni urgente pentru îmbunătățirea sănătății tuturor oamenilor.

Third slide

Îngrijirea paliativă este un drept fundamental al omului. Cele trei probleme pe care paliația le rezolvă

02 aprilie, 2021, 14:44

Vizualizări: 471

Dincolo de aspectul uman și etic, guvernele lumii au obligația legală de a asigura servicii de îngrijire paliativă pentru oamenii grav bolnavi care se află în ultimele luni de viață. De altfel, statele trebuie să înțeleagă foarte clar că acest complex de servicii depășește cu mult aspectul medical și se extinde către grija privind starea socială, psihologică a persoanei, dar și a familiei care are grijă de bolnav.

Third slide

Victimele colaterale ale pandemiei: decesul intrauterin al fătului și mortalitatea maternă au crescut cu aproximativ o treime în timpul pandemiei

02 aprilie, 2021, 14:10

Vizualizări: 440

Rezultatele sarcinii pentru mame și bebeluși s-au înrăutățit în timpul pandemiei COVID-19, arată rezultatele unei meta-analize din 40 de studii care reprezintă 17 țări, publicată ieri în revista The Lancet Global Health.

Third slide

Îngrijirea paliativă nu trebuie confundată cu moartea asistată. Cum stabilim cine are nevoie de îngrijiri paliative și cum evaluăm nevoile pacientului

31 martie, 2021, 21:29

Vizualizări: 557

Îngrijirile paliative pot fi adesea văzute pur și simplu ca o acordare de medicamente pentru calmarea durerii. Rațiunea îngrijirilor paliative include cu siguranță nevoia de ameliorare a durerii și a altor simptome dureroase, dar merge mult mai departe și include eforturi de îmbunătățire a calității vieții și chiar influențează evoluția bolii într-un mod pozitiv.

Third slide

Cum a apărut virusul Sars-Cov-2 și cum s-a transmis la oameni? Ipotezele experților OMS, după vizita în China

30 martie, 2021, 11:01

Vizualizări: 611

Un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) realizat în China denotă faptul că transmisia virusului SARS-CoV-2 de la lilieci la oameni s-a realizat, cel mai probabil, prin intermediul unei alte specii de animale, iar scenariul că virusul ar fi fost creat artificial în laborator este puțin probabil, scrie The Associated Press (AP).

Third slide

Din cauza pandemiei Covid-19, numărul persoanelor care au beneficiat de îngrijire în TB a scăzut cu 1,4 milioane. „Este nevoie urgent de a reporni efortul global de a pune capăt tuberculozei”

24 martie, 2021, 13:56

Vizualizări: 513

Datele preliminare ale OMS arată că în anul pandemic numărul persoanelor care au beneficiat de îngrijire în TB a scăzut cu 1,4 milioane față de anul 2019. Datele sunt combinate din peste 80 de țări. Acest lucru înseamnă o reducere de 21% față de anul precedent. Printre țările cu cele mai mari lacune se numără Indonezia (42%), Africa de Sud (41%), Filipine (37%) și India (25%).

Third slide

Sunt femeile însărcinate și copiii acestora în pericol de Covid-19 sever? Explicăm noile date

24 martie, 2021, 12:53

Vizualizări: 563

O analiză confirmă faptul că femeile însărcinate sunt mai predispuse să dezvolte COVID-19 sever, evidențiind ca factori de risc condițiile preexistente și fondul etnic. Interesant este că pentru nou-născuți riscurile sunt catalogate ca fiind „foarte scăzute”. Așadar, la ce riscuri sunt predispuse femeile însărcinate?

Third slide

Pfizer a început testările clinice pentru o pastilă antiCOVID-19, pe un mecanism eficient în terapia HIV

23 martie, 2021, 21:59

Vizualizări: 600

Americanii de la Pfizer Inc au demarat etapele inițiale pentru testarea pe teritoriul SUA a unui medicament antiviral COVID-19 cu administrare orală, care ar putea fi prescris pacienților la primele semne ale infecției. Despre aceasta a anunțat compania farmaceutică marți, 23 martie, citată de Reuters.