Banii tăi în sănătate

Third slide

Instituțiile medicale private au început să publice contractele semnate cu CNAM

03 iulie, 2020, 13:23

Vizualizări: 337

După ce Sănătate INFO a scris că firmele private care au obținut cele mai mari contracte cu CNAM nu respectă princiipile de transparență, unele instituții au publicat contractele pentru anul 2020 pe paginile lor web.

Third slide

Guvernul promite salarii duble cadrelor medicale, de anul viitor

01 iulie, 2020, 15:56

Vizualizări: 932

Majorarea salariilor urmează să se producă în etape, anunță Guvernul, care astăzi și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege, care prevede modificarea Legii Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM). Astfel, de la 1 septembrie, lucrătorii medicali ar trebui să ridice salarii cu 30 la sută mai mari. Un alt spor de 30% ar urma să se producă din 1 ianuarie anul viitor, iar alte 40% - în prima jumătate a anului 2021.

Third slide

„Contractul este la mine. Noi nu avem site. Mai aveți alte întrebări?”, răspunsul directorului unui spital din Moldova, întrebat de ce sfidează transparența cheltuirii banilor publici

01 iulie, 2020, 15:18

Vizualizări: 737

Majoritatea spitalelor raionale și republicane din nordul Moldovei sfidează normele legale și continuă să nu publice contractele semnate cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, la începutul fiecărui an. Din 12 instituții verificate doar două au publicat contractele pe paginile lor web. Este vorba despre Spitalul Raional Fălești și Spitalul Clinic Republican Bălți. Unele nici măcar site nu au. Împreună, cele 12 spitale gestionează un buget de peste 669 de milioane de lei.

Third slide

Doar două din 8 spitale raionale din Centrul țării au publicat contractele cu CNAM. „Nu înțeleg ce are pacientul cu contractul”

26 iunie, 2020, 12:28

Vizualizări: 441

Sănătate INFO continuă să monitorizeze cum respectă spitalele raionale legislația care-i obligă să asigure transparența cheltuirii banilor publici obținuți de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) din Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM). De această dată, doar două dintre cele 8 documentate aveau plasate pe site-urile instituțiilor contractele.

Third slide

10 instituții medicale private din Moldova, care împart un buget de 20 de millioane de euro din asigurările medicale, nu sunt transparente și nu publică contractele cu CNAM

26 iunie, 2020, 10:37

Vizualizări: 1897

Sănătate INFO a verificat zece instituții medicale private care gestionează cele mai mari contracte din banii din asigurările medicale. Împreună au contractat în acest an peste 391 milioane de lei, echivalentul a 20 de milioane de euro.

Third slide

Guvernul a scăzut tarifele „îngroșate” pentru dializă, operate de Silvia Radu. O singură ședință de dializă va costa cu 400 de lei mai puțin. Tariful pentru testul PAP a scăzut în jumătate

24 iunie, 2020, 19:31

Vizualizări: 752

Guvernul a operat astăzi modificări la tarifele pentru instituțiile medico-sanitare publice. De această dată, tarifele n-au mai crescut, ci au fost micșorate. Executivul afirmă că acestea sunt prețuri corecte, calculate în baza cheltuielilor real suportate și dacă aceste afirmații corespund adevărului, atunci zeci de milioane de lei din asigurările obligatorii de asistență medicală au fost gestionate deficitar.

Third slide

Transparență în sănătate: CNAM și companiile contractate pentru medicamente compensate vor fi obligate să-și publice contractele, iar Guvernul este obligat să facă ordine în haosul plăților directe

22 iunie, 2020, 18:41

Vizualizări: 1449

După 20 de ani de la fondarea sa, cadrul legal îmbunătățit va obliga Compania Națională de Asigurări în Medicină să încheie contracte cu companiile care prestează servicii farmaceutice pentru eliberarea medicamentelor compensate.

Third slide

CNAM și-a mărit aproape în jumătate veniturile din dobânzi în 2019

22 iunie, 2020, 11:47

Vizualizări: 350

CNAM a acumulat în 2019 peste 6,5 milioane de lei, o creștere aproape în jumătate față de anii precedenți. Compania a încheiat anul cu un sold de peste 400 de milioane de lei.

Third slide

Șase spitale raionale, exemple de transparență pentru sistemul medical. Au publicat contractele cu CNAM și sumele contractate din bani publici

19 iunie, 2020, 17:29

Vizualizări: 1069

Continuăm să monitorizăm cât de transparente sunt spitalele din țară la capitolul cheltuirea banilor publici. De această dată, am verificat dacă sunt publicate contractele încheiate cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) ale altor 7 spitale raionale situate în Sudul și Centrul țării – Cimișlia, Căușeni, Ialoveni, Hâncești, Nisporeni, Anenii Noi și Ștefan Vodă. Am constatat că un singur spital din cele 7 documentate nu are publicat contractul cu CNAM pe site-ul instituției.

Third slide

Măști anti-COVID pentru medici - doar muștele nu trec prin ele!

15 iunie, 2020, 18:56

Vizualizări: 3128

Ne mor medicii din cauza noului coronavirus! Moldova e campion la medici infectați în Europa. Autoritățile dau asigurări că „situația e sub control” în timp ce șefii de spitale spun că locuri pentru pacienți nu mai sunt, iar medicii încep să cedeze. Sunt epuizați și dezamăgiți de acțiunile haotice ale autorităților.