Interviuri

Third slide

Interviu cu Virgil Manica, medic anesteziolog la o clinică din Boston, SUA: „Sunt adeptul naşterii fără durere. Vreau să fiu sigur că pacienta de care am eu grijă, este la final fericită”

13 septembrie, 2013, 09:44

Vizualizări: 678

Un medic anesteziolog american se află într-un schimb de experiență la Institutul mamei și copilului din Chișinău în ideea că va putea să schimbe mentalitatea femeilor din Moldova, care aleg să nască prin cezarian, sub anestezie totală.

Third slide

Interviu cu Ghenadie Țurcanu, expert Centrul PAS: „Dacă nu s-ar mări contribuțiile pentru asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, sistemul sănătăţii s-ar confrunta cu foarte mari probleme”

12 septembrie, 2013, 15:00

Vizualizări: 636

Poliţa de asigurare medicală obligatorie pentru 2014 urmează să se scumpească. De ce şi cu ce efecte, dincolo de tristeţea pe care o presupune orice scumpire. Citiți în continuare un interviu la această temă cu Ghenadie Ţurcanu, expert al Centrului de Politici şi Analize în Sănătate .

Third slide

Interviu cu Catinca Mardarovici, președintele Fundației „Agapedia”: „Ne-am obișnuit să fim mânați cu biciul la doctor, că trebuie să umble asistenta prin sat și să ne roage să venim la control”

09 septembrie, 2013, 11:05

Vizualizări: 855

Am găsit-o răsfoind un vraf de documente și cam derutată de felul în care au fost selectați candidații pentru Premiul Național. Avea o părere separată de restul membrilor Comisiei și a ținut cu tot dinadinsul să îmi explice ce o deranjează.

Third slide

Interviu cu Mariana Florea, directorul Spitalului Raional Cimișlia: „Ca să atragem cadre medicale în raion, am transformat un etaj al spitalului în cămin”

06 septembrie, 2013, 12:52

Vizualizări: 1058

A devenit directorul Spitalului Raional Cimișlia acum 10 ani. Este la începutul celui de-al treilea mandat și a acceptat provocarea deloc ușoară, deoarece crede că realizările ei trebuie să aibă continuitate.

Third slide

Elena Palanciuc, directoarea Spitalului Raional Orhei: „În prima mea zi de muncă am suferit un șoc atunci când am văzut în ce stare era spitalul și cât era de lucru. Recunosc, am început să plâng”

02 septembrie, 2013, 10:13

Vizualizări: 1057

Acum patru ani a schimbat medicina primară pe cea spitalicească pentru că și-a dorit să crească profesional. Recunoaște că a preluat conducerea Spitalului Raional Orhei cu ochii în lacrimi, iar pentru un moment s-a simțit neputincioasă în fața provocării. Acum instituția pe care o conduce este unul din cele mai bune spitale raionale din țară. Face yoga de două ori pe săptămână, pentru că îi place să trăiască sănătos.

Third slide

Neurochirurgul Grigore Zapuhîh: „Acum eu pot să-mi tratez bine pacientul. Să-l trimit acasă astăzi, nu mâine. Prin anii ‘80 produceam și invalizi. Nu eram noi de vină, așa era medicina”

27 august, 2013, 11:17

Vizualizări: 2548

La noi este cunoscut mai puțin, în schimb a reușit să se impună și să fie respectat de comunitatea medicală internațională. Presa a început să vorbească despre el după operația pe creier inedită fără anestezie, efectuată lui Denis Onuță. L-am provocat la o discuție. Ne-a povestit cum a început cariera lui medicală – cu urcușuri și coborâșuri, cu lovituri în spate, dar și cu... „baghete fermecate”

Third slide

Interviu cu Anatolie Balanețchi, directorul Spitalului Raional Ștefan Vodă: „Nu avem niciun doctor care să aibă mai puțin de 40 de ani. În ultimii cinci ani am angajat un singur specialist”

23 august, 2013, 14:31

Vizualizări: 578

După ce a fost medic terapeut mai bine de două decenii, a acceptat provocarea de a fi director al Spitalului Raional Ștefan Vodă. La începutul carierei în medicină a fost nevoit să suporte lipsuri, deoarece nu primea salariul chiar și câte șase luni, de aceea, spune el, când ajuns în fotoliul de manager și-a dorit să schimbe mai multe lucruri.

Third slide

Interviu cu jurnalistul Vitalie Dogaru: „În spitalele noastre medicii tac şi fac, iar pacienții preferă să lase sistemul să aibă grijă de ei”

19 august, 2013, 10:33

Vizualizări: 989

De trei ani programul de muncă i-a schimbat viaţa. I-a rărit prietenii, l-a dezvăţat să meargă pe jos, la teatru şi întâlniri cu amicii. L-a făcut să pună mai multe întrebări fără a obţine întotdeauna şi răspunsuri.

Third slide

Interviu cu Lidia Crăciun, directorul Spitalului Raional Ungheni: „Nu știu de ce s-a creat impresia eronată potrivit căreia medicii sunt cei mai corupți ”

16 august, 2013, 13:27

Vizualizări: 1503

Este directorul Spitalului Raional Ungheni de trei ani. Spune și-ar fi dorit să nu renunțe la activitatea de medic terapeut, iar astăzi îi este dor de pacienți. Recunoaște că nu duce un mod de viață sănătos și este mândră de medicii cu care lucrează.

Third slide

Prof. Irinel Popescu, Institutul Clinic Fundeni: "Programul de transplant hepatic cunoaște un moment de dezvoltare fără precedent. Suntem deciși să-i ajutăm și pe colegii din Moldova"

12 august, 2013, 10:48

Vizualizări: 613

Programul de transplant hepatic din România a cunoscut o ascensiune fără precedent. Astfel, numărul celor care au căpătat o viață nouă după transplant a crescut la aproape 80 într-un singur an. Acest lucru s-a datorat rudelor persoanelor aflate în moarte cerebrală care au fost receptivi și nu s-au ferit să facă un gest nobil.