Știri Externe

Third slide

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină 2021, acordat pentru descoperirile receptorilor de temperatură și atingere

04 octombrie, 2021, 15:51

Vizualizări: 494

Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska a decis astăzi să acorde Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină din 2021 în comun lui David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirile receptorilor pentru temperatură și atingere

Third slide

Studiu: Vaccinarea reduce necesitatea îngrijirii medicale de urgență în COVID-19

29 septembrie, 2021, 14:28

Vizualizări: 366

Vaccinarea reduce necesitatea de îngrijire medicală de urgență la infectarea cu boala COVID-19, arată datele unui studiu publicat de revista The Lancet și citat în cadrul Proiectului „Asigurarea informării corecte și combaterea dezinformării în pandemia COVID-19”, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS).

Third slide

OMS: un nou tratament, disponibil pentru pacienții cu COVID-19 care nu au forme grave și care nu pot dezvolta anticorpi

24 septembrie, 2021, 16:57

Vizualizări: 991

OMS și-a actualizat ghidul de îngrijire clinică în infecția Cobid-19, incluzând medicamentele casirivimab și imdevimab (produse de Regeneron) pentru tratamentul pacienților non-severi cu COVID-19 care prezintă risc iminent de spitalizare, precum și o recomandare condiționată pentru pacienții cu infecție severă și critică, care nu au anticorpi împotriva COVID-19.

Third slide

Cele mai recente date de siguranță pentru vaccinurile anti-Covid. Câte doze s-au administrat și ce reacții adverse au fost înregistrate. INFO separat pentru fiecare vaccin

24 septembrie, 2021, 12:02

Vizualizări: 704

Agenția Europeană a Medicamentului a publicat informații actualizate privind datele de siguranță ale vaccinurilor anti-Covid aprobate la nivel european. În curând, se așteaptă ca EMA să vină cu o poziție oficială cu privire la aprobarea sau refuzul administrării unei a treia doze a vaccinului Pfizer pentru populația eligibilă, începând cu vârsta de 16 ani.

Third slide

Decizia SUA de a refuza a treia doză de vaccin pentru populația generală: de ce ne vizează pe toți. Care au fost argumentele și cum pot influența decizia țărilor europene

21 septembrie, 2021, 17:11

Vizualizări: 3584

Grupul consultativ al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a respins vineri, 17 septembrie, introducerea unei doze de rapel (sau a treia doză, booster - engleză) pentru populația generală de la limita de vârstă de 16 ani. Pfizer a solicitat ca FDA să modifice cererea de licență biologică (BLA) pentru vaccinul Comirnaty pentru a permite tuturor americanilor cu vârsta peste 16 ani să primească o doză de rapel la cel puțin 6 luni după a doua doză.

Third slide

The Lancet: Недостаточно научных данных для массового применения дополнительной дозы вакцины

20 septembrie, 2021, 10:41

Vizualizări: 643

В обзоре, опубликованном в понедельник в научном журнале The Lancet, специалисты пришли к выводу, что даже в случае Дельта-штамма коронавируса эффективность вакцин против тяжелых форм заболевания достаточно высокая, и пока бустерные (повторные) дозы вакцин не обязательны для ревакцинации всего населения. Над обзором, опубликованным в журнале Lancet, работали в том числе эксперты ВОЗ и FDA (Управления по санитарному надзору за качеством пищевых продуктов и медикаментов США).

Third slide

ВОЗ приостановила процесс одобрения российской вакцины „Спутник V”

20 septembrie, 2021, 09:59

Vizualizări: 813

Всемирная организация здравоохранения приостановила процесс одобрения российской вакцины «Спутник V» для экстренного применения. Региональный представитель ВОЗ сообщил, что процесс производства препарата не соответствует стандартам.

Third slide

Contractele a 3.000 de angajați din sistemul Sănătății din Franța au fost suspendate, fără plată, pe motiv că aceștia refuză vaccinarea

17 septembrie, 2021, 11:02

Vizualizări: 721

Personalul din spitalele și casele de îngrijire din Franța refuză vaccinul anti-Covid, în ciuda avertismentului dat de președintele Macron cu privire la termenul limită din septembrie. The Guardian scrie că Franța a lăsat deja 3.000 de lucrători medicali fără plată pentru refuzul vaccinului. Ministrul sănătății, Olivier Véran, a declarat că personalul a fost notificat în scris înainte de termenul impus de guvern să aibă administrată cel puțin o doză.

Third slide

Sputnik V: OMS suspendă procesul de aprobare al vaccinului rusesc

16 septembrie, 2021, 22:13

Vizualizări: 2425

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a suspendat procesul de aprobare pentru includerea vaccinului rusesc Sputnik V în lista de urgență. Un oficial regional al OMS a declarat că procesul de fabricație nu a îndeplinit standardele necesare.

Third slide

The Lancet: Nu există suficiente dovezi științifice cu privirea la administrarea dozelor suplimentare de vaccin pentru populația generală

16 septembrie, 2021, 09:25

Vizualizări: 2996

O revizuire publicată luni în revista de specialitate The Lancet concluzionează că, chiar și pentru varianta Delta, eficacitatea vaccinurilor pentru formele severe de Covid este atât de mare încât dozele de rapel pentru populația generală nu sunt adecvate în acest stadiu al pandemiei. Oamenii de știință care au lucrat la această revizuire sunt experți inclusiv la OMS și FDA. Subiectul este dezbătut acerb în SUA, iar doi experți de la FDA, co-autori ai studiului, deja și-au anunțat demisia.