Știri Externe

Third slide

Copiii și vaccinurile anti-Covid: EMA recomandă administrarea Spikevax la copiii între 12 și 17 ani

26 iulie, 2021, 15:36

Vizualizări: 2113

Comitetul EMA pentru medicamente umane (CHMP) a recomandat extinderea indicației de utilizare a vaccinului Spikevax (anterior Moderna) pentru utilizarea la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Vaccinul este deja autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta peste 18 ani.

Third slide

Important pentru medici: Sindromul Guillain-Barré va fi trecut ca efect secundar foarte rar pentru vaccinul anti-Covid Janssen (Johnson&Johnson)

23 iulie, 2021, 15:43

Vizualizări: 4337

Sindromul Guillain-Barré (GBS) va fi listat ca un efect secundar foarte rar al vaccinului anti-COVID-19 produs de Janssen (Johnson&Johnson), iar un avertisment va fi inclus pentru a sensibiliza profesioniștii din domeniul sănătății și persoanele care își vor administra vaccinul.

Third slide

Francezii de la Sanofi vin pe piață cu un nou vaccin anti-Covid. EMA a început procedura de revizuire continuă

22 iulie, 2021, 17:07

Vizualizări: 1228

Comitetul pentru medicamente umane al EMA (CHMP) a început o revizuire continuă a Vidprevtyn, un vaccin anti COVID-19 dezvoltat de Sanofi Pasteur.

Third slide

Pandemia nu se termină. Nici pe departe. Recomandări critice pentru țări, emise în cadrul celei de-a 8-a ședințe a Comitetului de urgență al OMS

19 iulie, 2021, 15:31

Vizualizări: 2595

În cadrul celei de-a 8-a ședințe a Comitetului de urgență convocată de directorul general al OMS în temeiul Regulamentului internațional al sănătății (2005) (IHR) privind boala coronavirus, Comitetul a subliniat faptul că pandemie nu este nici pe departe gata. Cel puțin patru variante ale virusului SARS-CoV-2 trezesc îngrijorare, iar accesul limitat la vaccinuri, cât și capacitățile de producție a acestora, perpetuează pandemia.

Third slide

Lambda, varianta COVID cu 7 mutații ale proteinei Spike. Cât de gravă este: ce știm până acum

15 iulie, 2021, 20:55

Vizualizări: 1042

Peru are acum cel mai mare număr de decese COVID pe cap de locuitor din lume. Dincolo de sistemul medical slab finanțat, sub-pregătit, cu prea puține paturi de terapie intensivă și locuințe supraaglomerate, motivul acestui bilanț îngrijorător este și varianta Lambda, devenită dominantă acolo. Lambda se extinde acum pe glob, ceea ce ne face să ne întrebăm – ce urmează, cât de gravă de Lambda, este mai periculoasă decât Delta, cât de bine răspund vaccinurile la fiecare dintre ele?

Third slide

Au fost emise primele recomandări globale privind editarea genomului uman pentru a avansa în lupta cu maladiile

14 iulie, 2021, 21:39

Vizualizări: 1093

Două rapoarte publicate recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă primele recomandări globale pentru a ajuta la stabilirea editării genomului uman ca instrument pentru sănătatea publică, cu accent pe siguranță, eficacitate și etică. Noile rapoarte rezultă din prima consultare largă, globală, care analizează editarea genomului uman somatic, germinal și ereditar.

Third slide

De ce unii oameni dezvoltă COVID sever, iar alții nu au nici măcar simptome? Răspunsul e în gene, arată un studiu de anvergură

12 iulie, 2021, 17:03

Vizualizări: 3705

Genetica unui individ poate influența riscul de infecție și severitatea simptomelor bolii. Un amplu studiu internațional a identificat părți ale genomului uman care pot determina riscul de COVID-19 sever. Cercetătorii au identificat 13 locații (sau loci) în genomul uman care afectează susceptibilitatea și severitatea COVID-19.

Third slide

Cum poți detecta un vaccin anti COVID-19 falsificat?

12 iulie, 2021, 12:27

Vizualizări: 1160

Produsele contrafăcute au generat întotdeauna îngrijorare, dar falsificarea medicamentelor este extrem de gravă, deoarece duce la morți evitabile, complicații și diferite forme de dizabilitate. Dincolo de aceste efecte grave, scade încrederea oamenilor în știință și terapiile veritabile.

Third slide

Vaccinurile produse de Pfizer și Moderna: posibilă legătură cu cazuri foarte rare de miocardită și pericardită

09 iulie, 2021, 21:01

Vizualizări: 929

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a concluzionat că miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinarea cu vaccinurile COVID-19 Comirnaty și Spikevax (vaccinul produs de Moderna).

Third slide

Rezultate importante: 94% dintre pacienții cu cancer răspund bine la vaccinurile COVID-19

05 iulie, 2021, 14:36

Vizualizări: 696

Un studiu efectuat de cercetători din SUA și Elveția a arătat că aproape toți pacienții cu cancer au dezvoltat un răspuns imun bun la vaccinurile mRNA anti-Covid, de la trei până la patru săptămâni după ce au primit a doua doză. Totuși, faptul că un grup mic de pacienți nu a prezentat niciun răspuns imun a ridicat întrebări cu privire la modul în care protecția lor împotriva virusului va fi abordată în viitor.