Știri Interne

Third slide

Frică sau indiferență? De ce medicii de familie din Moldova se tem să prescrie morfină pentru bolnavii de cancer

13 iunie, 2018, 19:54

Vizualizări: 2665

În ciuda strategiilor și planurilor de control a cancerului elaborate de responsabilii din sănătate, în Moldova maladia încă mai provoacă dureri insuportabile bolnavilor ajunși în stadii terminale. Pe lângă faptul că un număr limitat de pacienți beneficiază de servicii paliative profesioniste, aceștia mai sunt purtați pe drumuri după rețete și medicamentele vitale ce i-ar feri de chinuri.

Third slide

Organizații neguvernamentale din Moldova, evaluate de experți internaționali în domeniul prevenirii riscurilor de infectare cu HIV/SIDA. Ce probleme au identificat aceștia

13 iunie, 2018, 17:11

Vizualizări: 331

Mai multe organizații neguvernamentale și instituții medicale din țară, specializate în prevenirea HIV/SIDA, au fost evaluate săptămâna trecută de către un consultant internațional al Fondului ONU pentru populație.

Third slide

Studenții străini de la medicină au spus adio nu doar anilor de studenție, dar și Republicii Moldova

13 iunie, 2018, 15:43

Vizualizări: 683

După șase ani de studii în Moldova, proaspeții absolvenți internaționali ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își vor lua zborul spre țările lor de origine. Anul acesta 292 de tineri din 13 țări ale lumii au absolvit medicina în țara noastră, cei mai mulți dintre ei fiind din Israel.

Third slide

Cancerul de sânge va fi depistat mai ușor în Moldova. Laboratorul de alergologie și imunologie a USMF „N.Testemițanu”, va fi dotat cu echipament special, dăruit de japonezi

13 iunie, 2018, 12:32

Vizualizări: 151

Moldova va avea, în sfârșit, echipemente medicale moderne care permit diagnosticarea rapidă și exacta a cancerului de sânge.

Third slide

Satul vă așteaptă, este îndemnul autorităților din sănătate pentru tinerii absolvenți, care astăzi au depus jurământul

12 iunie, 2018, 16:17

Vizualizări: 2827

Tineri și energici, dar în același timp eliberați de povara examenelor și testelor de peste an, proaspeții absolvenți de la medicină urcă pe o altă treaptă în călătoria lor, acolo unde-i așteaptă pacienții și teancuri de hârțoage care trebuie completate. Astăzi, pentru cei 992 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a sunat un ultim clopoțel. Nu unul obișnuit, ci unul de bun rămas.

Third slide

Un medic de la Penitenciarul Pruncul, trimis în judecată pentru malpraxis, soldat cu decesul unei deţinute

12 iunie, 2018, 14:32

Vizualizări: 710

Procuratura Municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală şi a deferit astăzi justiţiei cauza penală de învinuire a unui medic endoscopist, din cadrul Secţiei medicină generală a Penitenciarului nr.16 Pruncul.

Third slide

600.000 de lei despăgubiri pentru infectarea unui nou-născut cu HIV în Moldova. Lanțul de erori admise de 3 instituții medicale

11 iunie, 2018, 21:25

Vizualizări: 2446

O tânără a născut în 2016 un bebeluș și l-a alăptat la sân, fără să știe că are HIV și că i-a transmis virusul și bebelușului ei. Nu, mama nu este o iresponsabilă. Ea a făcut de două ori testul la HIV, însă un lanț de erori admise de lucrătorii medicali din trei instituții a făcut ca tânăra să afle despre statutul său mult prea târziu, după ce născuse, deși rezultatele pozitive erau rătăcite prin niște sertare.

Third slide

A fost lansată prima platformă care monitorizează cum sunt gestionați banii în sănătate – Banii Tăi în Sănătate

11 iunie, 2018, 19:58

Vizualizări: 529

La Chișinău a fost lansată astăzi prima platformă pe care sunt publicate toate contractele instituțiilor medicale din țară încheiate cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. Pagina web a fost intitulată Banii Tăi în Sănătate și a fost dezvoltată de Centrul de Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS).

Third slide

Câte milioane de lei au adunat instituțiile medicale din serviciile contra plată, după ce tarifele s-au scumpit dublu și chiar triplu

08 iunie, 2018, 19:32

Vizualizări: 1255

Instituțiile medicale din Moldova au adunat în anul 2017 peste 275.000.000 de lei din servicii contra plată, după ce Guvernul a operat modificări la tarifele la serviciile medicale în februarie 2017. Dacă ar fi să credem datele oficiale comunicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, atunci suma veniturilor din servicii contra plată ar fi mai mare cu doar 5.000.000 de lei față de 2016, când tarifele erau, în unele cazuri, și cu 300 de procente mai mici.

Third slide

CEDO obligă Republica Moldova să despăgubească o fostă deținută, pentru că a lipsit-o de tratamentul anti-cancer

08 iunie, 2018, 17:45

Vizualizări: 459

O fostă deținută, Viorica Botnari, a câștigat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului un proces împotriva Republicii Moldova, pentru că a fost ținută în arest în condiții inumane și nu i s-a respectat dreptul la tratament. Cazul femeii bolnave de cancer scoate în evidență o serie de probleme grave cu care se confruntă instituțiile medicale din Moldova, în acest caz cele care aparțin Departamentului Instituțiilor Penitenciare.