Știri Interne

Third slide

Fostul șef al secției imagistică de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, condamnat definitiv. I-au fost sechestrate mai multe bunuri în valoare de peste 7 milioane de lei

04 septembrie, 2019, 11:29

Vizualizări: 1718

Sentința în cazul dosarului Tomograf 1 a fost pronunțată. Fostul șef al secției imagistică și tomografie computerizată de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a fost condamnat definitiv. Acestuia i s-a confiscat 1.482.000 de lei, i s-a aplicat o amendă în mărime de 270.000 de lei și i s-a încasat suma de 1.080.000 de lei prejudiciu în folosul CRDM. De asemenea, fostul șef de la CRDM nu are dreptul să ocupe funcții manageriale timp de 12 ani.

Third slide

Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” a publicat numele candidaților la funcția de rector

03 septembrie, 2019, 18:45

Vizualizări: 2906

După mai multe presiuni publice, Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” a publicat numele candidaților la funcția de rector al instituției. Toți dețin titluri ștințifice, acesta fiind una dintre condițiile concursului.

Third slide

Prea multă sare este dăunătoare pentru organism. Cum vrea Ministerul Sănătății să ne învețe să o scoatem din consum

03 septembrie, 2019, 16:34

Vizualizări: 506

Sarea dintotdeauna a fost alimentul de nelipsit de pe masa fiecărui moldovean. Ne place că dă gust și savoare bucatelor, dar în același timp, ne poate crea adevărate probleme de sănătate. Dovadă sunt studiile care arată că aproape jumătate din populația țării are tensiunea arterială ridicată, iar aceasta duce la apariția și dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Third slide

Schimbul de organe între Republica Moldova și România este posibil, începând de astăzi

30 august, 2019, 18:24

Vizualizări: 445

Republica Moldova și România au semnat, în sfârșit, la București, acordul de colaborare privind schimbul de organe pentru pacienții care se află pe listele de așteptare. Documentul, potrivit directorului Agenției Naționale de Transplant, Igor Codreanu, ar urma să ajute la rezolvarea urgențelor majore și a cazurilor rare. De asemenea, acordul prevede și un schimb de experiență pentru specialiștii implicați în activitatea de transplant.

Third slide

Șapte candidați se văd rector al USMF „N. Testemițanu”. Reacția reprezentantului Ministerului Sănătății în CDSI privind declarațiile lui Oleg Lozan: „Sunt acuzații grave. E nevoie de o reacție”

30 august, 2019, 15:23

Vizualizări: 2747

Șapte candidați care pretind la fotoliul de rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-au înscris în cursă. Cine sunt aceștia și ce CV-uri au vom afla abia peste 10 zile, când Consiliul pentru Dezvoltare Strategică Instituţională al Universităţii (CDSI), potrivit regulamentului de activitate, va face publică lista candidaților.

Third slide

Sponsorizarea în domeniul medical, încă un proces secret. Spitalele încalcă legea și nu raportează ce donații au primit de la companiile farmaceutice

30 august, 2019, 08:58

Vizualizări: 733

Regulamentul cu privirela promovarea etică a medicamentelor, aprobat prin hotărâre de Guvern, este în vigoare din decembrie 2018. Documentul reglementează pentru prima dată sponsorizarea de către companiile farmaceutice a unor medici sau instituții medicale.

Third slide

Unii manageri de spitale abia așteaptă ca noile modificări privind salarizarea cadrelor medicale să intre în vigoare, alții nu sunt atât de optimiști

29 august, 2019, 21:28

Vizualizări: 929

Dacă vor fi aprobate modificările propuse la regulamentul privind salarizarea angajaților din instituțiile medicale, document care se mai află în dezbateri publice, de la 1 octombrie cei care fac ture de noapte ar putea ridica salarii mai mari. Cum bugetul pentru instituțiile medicale se stabilește la sfârșitul anului precedent, directorii de spitale spun că așteaptă ca le fie propusă revizuirea contractelor cu CNAM. Unii știu și de ce sumă au nevoie pentru a acoperi toate cheltuielile.

Third slide

O fetiță a decedat, iar alta este internată în spital, după ce și-au aplicat o soluție pentru a scăpa de păduchi

28 august, 2019, 18:16

Vizualizări: 1014

O fetiță de 9 ani din satul Crasnoarmeiscoe, raionul Hâncești împreună cu prietena ei de 10 ani și-au aplicat pe păr soluție de „Diacidol”, pentru a se trata de pediculoză. Fetiței de 9 ani i s-a făcut rău, iar în scurt timp de la internarea în Spitalul Raional Hâncești, a murit. Prietena ei a fost transportată la Institutul Mamei și Copilului, starea ei este în dinamică pozitivă.

Third slide

Cresc indemnizațiile pentru tinerii specialiști care aleg să muncească la sate: de la 45.000 la 120.000 de lei. Cine și câți bani ar putea primi de la anul

26 august, 2019, 13:48

Vizualizări: 1060

Ministerul Sănătății propune majorarea indemnizației unice pentru tinerii lucrători medicali care vor alege să activeze în zonele rurale. Pentru medici, ar putea avea loc o majorare de la 45.000 de lei la 120.000 de lei, iar pentru personalul medical mediu – de la 36.000 de lei la 96.000 de lei. Sumele nu se vor da decât în tranșe. Inițiativa se află în dezbateri publice. Dacă vor fi susținute, modificările vor intra în vigoare din ianuarie 2020.

Third slide

Raed Arafat, în vizită la Chișinău. „Serviciul de Urgență are rezultate bune”. Andrei Năstase anunță că va cere trecerea Serviciului 112 în gesiunea MAI ca „oamenii să nu mai aștepte”

23 august, 2019, 19:59

Vizualizări: 587

Serviciul 112 ar putea trece curând în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne. Acest lucru va fi propus în cel mai scurt timp, a declarat astăzi ministrul de interne, Andrei Năstase, într-o conferință comună alături de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a MAI din România și cel care a pus bazele SMURD. Arafat a anunțat despre prelungirea SMURD 2 și ce presupune acesta. Intervențiile aviatice vor continua și vor fi suplimentate de cele terestre.