Știri Interne

Third slide

Cazul medicului bătut la Spitalul Municipal Nr.1. Instituția sugerează că Ala Valenga a fost bătută din vina ei

08 iunie, 2018, 14:15

Vizualizări: 5057

Spitalul Municipal Nr.1 a finalizat cercetarea în cazul medicului Ala Valenga, bătută de soțul unei paciente care a decedat, constatând că Valenga ar fi încălcat mai multe prevederi din fișa de post, motiv pentru care a și luat bătaie. Instituția refuză să califice lovirea ei ca și „accident de muncă”, la rândul său medicul spune că va merge în judecată. Recent, la o solicitare de revedea repetat concluziile comisiei, administrația a refuzat să-și schimbe punctul de vedere.

Third slide

Omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, învinuit în dosarul licitațiilor trucate din medicină, va primi despăgubirii în EURO. A obținut câștig de cauză la CEDO

07 iunie, 2018, 19:30

Vizualizări: 1300

Curtea Europeană Drepturilor Omului a stabilit că omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, vizat în cel mai mare dosar din Medicină privind licitațiile trucate, va primi despăgubiri în valoare totală de 15.000 de euro. CEDO i-a dat dreptate în ceea ce privește menținerea timp de 7 luni în arest preventiv în penitenciar și refuzul inițial al administrației de acordare a asistenței medicale care nu a fost justificat, tratament considerat inuman și degradant.

Third slide

Mașini de 70 de mii de euro și motociclete de o mie de lei, declarate de directorii unor spitale republicane

07 iunie, 2018, 17:38

Vizualizări: 5878

Continuăm să publicăm declarațiile de venituri și avere ale directorilor de spitale republicane. Astfel, în 2017, directorul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Viorel Vetrilă, a câștigat un salariu total de aproape 465 de mii de lei. Pentru aceasta a trebuit să cumuleze două funcții – cea de manager de spital și de prestator de servicii medicale în cadrul unui spital privat.

Third slide

Copiii cu boli metabolice vor fi trataţi în condiţii omenești. Secția de pediatrie de la Clinica „Emilian Coțaga”, a fost redeschisă după reparație capitală

07 iunie, 2018, 15:19

Vizualizări: 448

Secția de Pediatrie pentru copiii cu dereglări metabolice de la Clinica „Emilian Coțaga” și-a redeschis ușile, după mai bine de 8 luni de renovare. Astfel, cei aproximativ 700 de micuți care suferă de diverse tipuri de boli metabolice vor putea fi tratați în condiții omenești. Pentru reparația secției și dotarea cu mobilier și echipament au fost cheltuiți peste 800 de mii de lei.

Third slide

Surzi la problemele persoanelor care nu aud. Doar trei tineri hipoacuzici au absolvit o facultate în ultimii trei ani

07 iunie, 2018, 12:50

Vizualizări: 382

Studiile superioare rămân un vis nerealizat pentru majoritatea oamenilor cu deficienţe de auz din Republica Moldova. În ultimii trei ani, doar trei tineri cu o astfel de dizabilitate au reuşit să absolvească o facultate, arată datele Asociaţiei Surzilor din Moldova.

Third slide

REPORTAJ//Satele cu deficit de doctori de familie. Cum se descurcă fără ei localnicii de la Hănăsenii Noi, raionul Leova

05 iunie, 2018, 15:46

Vizualizări: 4134

La Hănăsenii Noi, Leova, oamenii fac numeroase drumuri în centrul raional pentru a se programa la o consultaţie ordinară sau pentru a primi un certificat medical. Satul este singurul din raionul Leova fără medic de familie. Nu vine niciun specialist măcar o dată sau de două ori pe săptămână, cum se întâmplă în satele vecine.

Third slide

Conceptul reformei medicinei primare, retras din dezbateri publice. Nu era varianta finală, explică Ministerul Sănătății

04 iunie, 2018, 20:19

Vizualizări: 1226

La nicio săptămână de la publicare pentru dezbateri publice, Ministerul Sănătății a retras proiectul de concept al reformei în medicina primară. S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute. Într-un răspuns pentru Sănătate INFO, autoritatea a explicat că documentul urmează să fie completat cu propunerile prezentate în procesul de avizare, fără să ofere alte detalii.

Third slide

Cazul Ion Lupan – cine l-a omorât și cine l-a salvat pe medicul Ion Lupan?

04 iunie, 2018, 18:54

Vizualizări: 4868

Pe 18 noiembrie cunoscutul medic Ion Lupan a fost internat la Spitalul Clinic Republican, iar pe data de 22 acesta a decedat în urma unui stop cardio-respirator. Sora acestuia a declarat public că fratele ei a fost omorât de către medicii din această instituție, care i-ar fi administrat un medicament în exces.

Third slide

Atenție! Rujeola se răspândește rapid în Moldova. Numai în luna mai au fost înregistrate 26 de cazuri

31 mai, 2018, 18:40

Vizualizări: 5159

În luna mai au fost înregistrate cele mai multe cazuri de rujeolă de până acum, 26 la număr, anunță Ministerul Sănătății. În total, sunt 28 de cazuri confirmate și suspecte. Dintre acestea, 6 sunt de import - cinci din Ucraina, iar unul din România. Doar două cazuri de import au fost de-ajuns ca infecția să se răspândească rapid pe întreg teritoriul țării. 21 dintre bolnavi sunt de etnie romă.

Third slide

Ministerul Sănătății vrea hipercentralizarea achizițiilor în sănătate și domeniul social

30 mai, 2018, 17:25

Vizualizări: 854

Centrul de Achiziții Publice în Sănătate (CAPCS) va avea de mâine mai multe împuterniciri. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune Guvernului extinderea atribuțiilor acestuia, oferindu-i teren de procurare a medicamentelor, dispozitivelor medicale etc și pentru instituțiile departamentale, cele de asistență socială, de recuperare și reabilitare.