Știri Interne

Third slide

Aproape jumătate din femeile gravide din Moldova suferă de anemie

29 iunie, 2013, 13:06

Vizualizări: 1791

Aproape jumătate dintre femeile gravide, precum și unul din cinci copii din Republica Moldova suferă de anemie. Medicii spun că situația din ultimii ani nu s-a îmbunătățit deloc, din contra, s-a agravat.

Third slide

Discuții aprinse la Guvern. Ministerul Agriculturii încă se împotrivește fortificării făinii cu fier și acid folic

28 iunie, 2013, 18:55

Vizualizări: 1349

Aproape 500 de kilograme de fier și acid folic, precum și 12 utilaje pentru îmbogăţirea dozată cu micronutrienți în făină se prăfuiesc în mai multe întreprinderi de morărit. Achizițiile, făcute cu ajutorul UNICEF, nu folosesc la nimic, iar peste trei luni toată această cantitate de fier și acid folic va expira. Procesul a fost blocat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care se opune fortificării obligatorii, invocând probleme economice.

Third slide

Compania Naţională de Asigurări în Medicină lansează serviciul e-CNAM. Aplicaţia va deveni funcțională începând din iulie

28 iunie, 2013, 16:12

Vizualizări: 664

Aproape şaizeci de mii de persoane juridice vor putea depune, în regim on-line, listele electronice de evidenţă a angajaţilor asiguraţi medical, dar şi listele de evidenţă a persoanelor asigurate din contul statului.

Third slide

Parteneriatul la naştere, o experienţă traumatizantă pentru unii bărbaţi

28 iunie, 2013, 13:33

Vizualizări: 2355

Jumătate dintre bărbații moldoveni care urmează să devină tătici își asistă soțiile sau prietenele în timp ce ele nasc. Anual, ar fi vorba de aproximativ 20 de mii de bărbați având în vedere că numărul total al nou-născuților ajunge la 40 de mii. Mai multe maternități din Moldova oferă femeilor posibilitatea de a fi asistate la naștere de un partener. De regulă, acesta este soțul, dar poate fi și mama, sora sau o prietenă apropiată a lăuzei. Chiar dacă își fac curaj, bărbații care își asistă soț

Third slide

Zeci de tone de deșeuri medicale, depozitate cu lunile în subsolul Spitalului municipal din Bălți

28 iunie, 2013, 12:27

Vizualizări: 475

Spitalul municipal din Bălți produce anual zeci de tone de deșeuri medicale, care sunt depozitate în subsolul instituției, adesea cu încălcarea unor norme sanitare. Prelucrarea și distrugerea acestora costă, de fiecare dată, peste 100 de mii de lei. O soluție pentru optimizarea cheltuielilor ar putea fi construcția unui cuptor specializat, bani pentru care, însă, administrația spitalului nu dispune.

Third slide

Japonia acordă Republicii Moldova un credit de 60 de milioane, pentru dotarea cu echipamente performante a spitalelor din țară

27 iunie, 2013, 18:34

Vizualizări: 808

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei la Chișinău, Toichi Sakata, au semnat astăzi un acord de creditare concesională, pentru dotarea cu echipamente medicale a spitalelor din Moldova. Finanțarea va fi direcționată prin intermediul Agenției japoneze pentru cooperare internațională.

Third slide

S-a decis. Insulina și preparatele pentru glaucom vor fi eliberate de medicii de familie și cei endocrinologi

27 iunie, 2013, 17:35

Vizualizări: 688

Insulina va putea fi eliberată de medicul de familie și cel endocrinolog, după ce preparatul a fost introdus în lista medicamentelor compensate. Totodată, cei care suferă concomitent de glaucom, o maladie care afectează vederea, vor primi medicamentul de la medicul de familie, fără consultarea prealabilă a oftalmologului.

Third slide

Statul plătește, privații profită. Peste 90 la sută din rezidenții de la farmacie și stomatologie refuză să lucreze cu salarii de bugetari

27 iunie, 2013, 15:35

Vizualizări: 1700

Fac studii medicale cu bani de la buget, dar preferă să muncească pentru privați. Este cazul majorității rezidenților de la farmacie și stomatologie, care au refuzat, în proporție de 90 la sută, să se angajeze în instituțiile de stat. Profesorii Universității de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu” califică această opțiune ca rușinoasă, adevărul e însă că salariile din sectorul bugetar nu-i mai pot convinge pe tinerii doctori.

Third slide

Ministerul Sănătății va reorganiza Centrul Național de Management în Sănătate. Acesta se va ocupa de analize și inovații în domeniul medical

27 iunie, 2013, 10:33

Vizualizări: 1520

Centrul Național de Management în Sănătate va fi reorganizat. Proiectul unei hotărâri de Guvern, elaborat de Ministerul Sănătății, prevede redenumirea instituției, în Centrul pentru Analize și Inovații în Sănătate, precum și înzestrarea acesteia cu noi competențe.

Third slide

Averea Ministrului Sănătății, Andrei Usatîi: locuiește în apartamentul soției și deține o mașină veche de zece ani

27 iunie, 2013, 09:58

Vizualizări: 1138

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, nu deține nici vile și nici mașini scumpe. Cel puțin, asta reiese din declarația sa de avere, în care demnitarul a înscris o mașină veche de 10 ani, precum și apartamentul care s-ar afla în proprietatea soției.