Știri Interne

Third slide

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi răspunde Comisiei Naționale de Integritate (CNI)

18 iulie, 2013, 19:05

Vizualizări: 434

Ministerul Sănătății a publicat pe pagina sa web o scrisoare prin care explică mecanismul de aprobare a listei medicamentelor compensate. Răspunsul vine după ce zilele trecute CNI a inițiat o procedură de verificare a ministrului Andrei Usatîi privind eventual caz de conflict de interese la aprobarea listei medicamentelor compensate.

Third slide

Secțiile de chirurgie, traumatologie și chirurgie de urgență de la Spitalul de copii „V. Ignatenco” trebuie reformate. Directorul spune că au devenit ineficiente

18 iulie, 2013, 15:54

Vizualizări: 1968

Mai multe secții ale Spitalului de copii „Valentin Ignatenco” au devenit ineficiente și trebuie urgent reorganizate. Declarația îi aparține directorului instituției, Nicolae Starciuc care afirmă că instituția suportă cheltuieli enorme, dar numărul de adresări scade continuu. Managerul consideră că restructurarea unor secții ar putea genera economii, iar banii pot fi redirecționați pentru salariile doctorilor.

Third slide

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane

18 iulie, 2013, 15:13

Vizualizări: 2264

Moldovenii mituiesc cel mai des medicii de familie, pe cei specializați și atunci când vor să se interneze în spital. Dacă volumul plăților informale pentru acordarea serviciilor medicale la nivel de asistență medicală primară ajung la 37 la sută din totalul cheltuielilor directe pentru acest segment, atunci în cazul internării în spitale volumul plăților informale ajunge la 94 de procente. Experții spun că cifra mulțumirilor în plic ar ajunge la zeci de milioane.

Third slide

Chirurgii moldoveni nu sunt pregătiți să facă operații de transplant pentru copii

18 iulie, 2013, 12:06

Vizualizări: 1344

Copiii din Republica Moldova, care au nevoie de transplant vor trebui să aștepte cel puțin doi ani pentru ca să beneficieze de un organ nou. Acum experții moldoveni nu sunt gata să înceapă transplantul pediatric, din cauza mai multor probleme. Până atunci, unica șansă pentru micuți este să primească tratament de substituție.

Third slide

Ministrul Sănătății vizat din nou de CNI, în același caz cu directorul CNAM privind medicamentele compensate

18 iulie, 2013, 11:37

Vizualizări: 952

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi este din nou verificat de Comisia Națională de Integritate. De această dată demnitarul este vizat în cazul adoptării noii liste a medicamentelor compensate împreună cu directorul CNAM, Mircea Buga.

Third slide

Directorul CNAM, Mircea Buga, verificat de CNI pentru un eventual conflict de interese privind noua listă a medicamentelor compensate

18 iulie, 2013, 11:11

Vizualizări: 2943

Comisia Națională de Integritate verifică dacă directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese atunci când a semnat noua listă a medicamentelor compensate. Mircea Buga este bănuit că ar fi implicat într-un conflict de interese, după ce în Parlament s-a vorbit despre faptul că în noua listă au fost adăugate preparate care sunt introduse în țară exclusiv de firme ce ar aparțin rudelor de gradul I ai șefilor de la Ministerul Sănătății.

Third slide

Prioritățile noilor viceminiștri ai Sănătății: sistemul are nevoie de o reformă a sectorului spitalicesc și de sănătate publică

17 iulie, 2013, 18:05

Vizualizări: 1325

Proaspeții viceminiștri ai Sănătății și-au stabilit deja câteva priorități pentru activitate. Cei doi își doresc în primul rând un sistem de sănătate mai prietenos.

Third slide

S-au găsit încă doi viceminiștri la Sănătate. Fotoliile au fost ocupate de Svetlana Cotelea și Mihai Ciocanu

17 iulie, 2013, 15:49

Vizualizări: 1804

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o hotărâre prin care a numit doi noi viceminiștri la Sănătate. Aceștia sunt Mihai Ciocanu, angajat la un spital privat din Capitală și Svetlana Cotelea, șefa Direcției Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății. Candidaturile celor doi au fost acceptate de membrii Executivului, completând în acest fel cele două posturi de viceministru, care nu au fost ocupate la Ministerul Sănătății din anul trecut.

Third slide

Investițiile private la Oncologie, începute cu stângul. Prima licitație de parteneriat public-privat a eșuat

17 iulie, 2013, 10:35

Vizualizări: 987

Licitația privind instituirea unui parteneriat public-privat la Institutul Oncologic pentru serviciul de terapie a fost anulată. Cei doi agenți economici care s-au înscris în concurs ar fi avut pretenții financiare mult prea mari.

Third slide

În Moldova se fac, în prezent, peste 100 de studii clinice pe oameni. Producătorii nu ascund riscurile. Unele medicamente pot provoca migrene și chiar insuficiență cardiacă

16 iulie, 2013, 17:58

Vizualizări: 2497

În Republica Moldova sunt efectuate în prezent puțin peste 100 de studii clinice, majoritatea la Spitalul Clinic Republican, arată datele Agenției Medicamentului. O mare parte dintre acestea sunt studii de bioechivalență.