Știri Interne

Third slide

Viitorii medici evită specialitățile „periculoase“

30 mai, 2013, 12:16

Vizualizări: 1477

Tot mai puțini studenți la medicină aleg să se specializeze în domenii medicale mai puțin atractive, cum ar fi ftiziopulmonologia, psihiatria sau morfopatologia. Pentru aceste specialități au optat mult mai puțini dintre rezidenții care și-au finalizat studiile în acest an și urmează să fie angajați în sistemul medical, decât numărul planificat de autorități.

Third slide

Ministerul Sănătății intenționează să preia în gestiunea sa toate spitalele administrate în prezent de Căile Ferate ale Moldovei

29 mai, 2013, 17:36

Vizualizări: 903

Ministerul Sănătății continuă reforma instituțiilor medicale, chiar dacă mai bine de o lună implementarea acesteia a fost suspendată de Parlament. Ministerul a pregătit un proiect de hotărâre de Guvern, prin care solicită în gestiunea sa, în termen de o lună, toate spitalele care în prezent se află în subordinea Întreprinderii de Stat ”Căile Ferate ale Moldovei”. Experții spun că reforma este absolut necesară, dar atenționează autoritățile că au ales o cale greșită, deraind de la cadrul legal.

Third slide

UPDATE: Ministerul Sănătății consideră ilegală intenția medicilor de la Orhei de a transmite fiicei piciorul amputat al mamei sale, iar Procuratura a cerut poliției să investigheze incidentul

29 mai, 2013, 08:45

Vizualizări: 259

Ministerul Sănătății consideră ilegală intenția medicilor de a transmite rudelor piciorul amputat al unei femei, caz care s-a produs acum două zile la Spitalul de la Orhei. În același timp, direcția spitalului declară că nu a luat încă nicio decizie în acest caz, iar Procuratura raională a cerut poliției să investigheze acest incident.

Third slide

Moldova, sursă de cadre medicale pentru statele europene. Topul țărilor preferate de medicii moldoveni

29 mai, 2013, 07:41

Vizualizări: 2917

Părăsesc Moldova pentru salarii atractive și condiții decente de muncă. Este soluția pe care o aleg de mai bine de 20 de ani sute de medici moldoveni. Autoritățile nu dețin date statistice exacte în ceea ce privește numărul cadrelor medicale ce au plecat deja, dar cunosc care sunt țările pentru care optează cei ce intenționează să o facă. Majoritatea acestora ar vrea să practice medicina în statele europene, cum ar fi România, Italia, Franța sau Irlanda.

Third slide

UPDATE: Controverse între colegii de partid. Andrei Usatîi nu agreează ideea lui Vladimir Hotineanu cu privire la crearea unui Colegiu al Medicilor

28 mai, 2013, 16:54

Vizualizări: 1374

Ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță împotriva controversatului proiect de Lege cu privire la crearea unui Colegiu al Medicilor, promovat insistent de colegul său de partid, Vladimir Hotineanu. Usatîi spune că acest proiect este incompatibil cu cadrul legal în vigoare și, drept urmare, trebuie abandonat.

Third slide

Serviciul de urgenţă ar putea fi privatizat pe un termen de cel puţin 25 de ani

28 mai, 2013, 11:12

Vizualizări: 1616

Serviciul de Urgenţă ar putea trece în proprietate privată pentru o perioadă de cel puţin 25 de ani. Iniţiativa aparţine Ministerul Sănătăţii. În viziunea autorităţilor, instituirea unui parteneriat public privat ar fi cea mai potrivită soluţie pentru a salva Serviciul de Urgenţă de la colaps. Medicii sunt, însă, convinși că agenții economici privaţi urmăresc doar profitul, iar când se vor convinge că domeniul nu este rentabil, se vor retrage.

Third slide

Îngropate în cimitire sau duse la groapa de gunoi. Cum procedează directorii de spitale cu deșeurile anatomice

27 mai, 2013, 15:15

Vizualizări: 754

Sunt îngropate în cimitire sau în gropi autorizate. Deocamdată aceasta este soluția la care apelează directorii de spitale pentru a se debarasa de organele și membrele extirpate sau amputate de la bolnavi.

Third slide

Șase persoane au ajuns la spital în stare gravă după ce s-au intoxicat cu ciuperci

27 mai, 2013, 12:19

Vizualizări: 714

Două familii au fost internate sâmbătă la spitalul Sfânta Treime din Capitală cu intoxicație acută cu ciuperci. Medicii spun că cele șase persoane au cules ciupercile din pădure și le-au consumat fără a se asigura dacă sunt sau nu comestibile.

Third slide

UPDATE: Procuratura se va autosesiza în cazul femeii „rugate“ să ia acasă piciorul amputat al mamei sale, iar Ministerul Sănătății nu poate să facă disponibilizări de personal

27 mai, 2013, 10:26

Vizualizări: 572

Procuratura raionului Orhei se va autosesiza în cazul femeii care a fost anunțată de medici că trebuie să ia acasă piciorul amputat al mamei sale. Procurorul raionului Orhei, Sergiu Budurin, a declarat pentru Sănătate INFO că investigațiile vor dura 30 de zile. El a menționat că, deocamdată, nu cunoaște niciun regulament sau lege care să prevadă cum ar trebui să procedeze instituția medicală cu organele amputate și dacă drepturile pacientului au fost, în acest caz, încălcate.

Third slide

Ministerul Sănătăţii nu are bani pentru Banca de ţesuturi umane

27 mai, 2013, 10:11

Vizualizări: 1098

Inaugurată recent cu mult fast, Banca de țesuturi umane de la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie a rămas fără surse de finanțare. Responsabilii de la Ministerul Sănătății declară că bani pentru întreținerea acesteia n-au fost prevăzuți în buget, iar drept urmare spitalul suportă importante pierderi financiare care ar putea pune în pericol realizarea transplanturilor în Moldova.