Știri Interne

Third slide

20% dintre gravidele din Moldova nu se prezintă la doctor în primul trimestru de sarcină

22 iulie, 2013, 12:04

Vizualizări: 1971

Peste 20% dintre femeile gravide din Moldova nu au consultat un medic, în 2012, în primul trimestru de sarcină. Asta chiar dacă, potrivit specialiștilor, această perioadă este foarte importantă pentru a depista mai ușor semnele, care ar determina diverse maladii congenitale. Majoritatea viitoarelor mame care au preferat să amâne vizita la doctor pentru cel de-al doilea trimestru de sarcină sunt din sudul Moldovei, comparativ cu nordul țării, unde numărul gravidelor luate la evidență în primul tr

Third slide

Un bărbat a fost condamnat la pușcărie pentru că și-a infectat concubina cu HIV

22 iulie, 2013, 10:20

Vizualizări: 1319

Un bărbat din Briceni a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru că și-a infectat concubina cu HIV, se anunță într-un comunicat remis presei de către Procuratura Generală. Decizia fost luată de judecătoria Briceni și poate fi atacată în instanță superioară în termen de 15 zile.

Third slide

Toate legile din sănătate, înglobate în una. Până la iarnă s-ar putea să avem un Cod al Sănătății

19 iulie, 2013, 17:38

Vizualizări: 1041

Legea ocrotirii sănătății va fi modificată în totalitate. Experții din domeniu spun că este învechită și nu mai corespunde actualității. Totodată, ei își propun să elaboreze un Cod al Sănătății, care va cuprinde toate prevederile legislative existente în domeniu.

Third slide

Lecții de șofat, organizate ilegal în curtea unui spital din Capitală

19 iulie, 2013, 12:35

Vizualizări: 888

Instruiesc șoferi direct în curtea spitalului de copii „Valentin Ignatenco. Aici, de mai bine de jumătate de an, fac lecții practice studenții de la Universitatea de Medicină, care vor să-și ia permisul de conducere. Orele se petrec de două ori pe săptămână, iar zgomotul motorului de mașină îi nemulțumește pe mai mulți pacienți.

Third slide

Patru copii cu malformații grave la inimă vor fi operați în următoarele zile cu suportul unui specialist elvețian

19 iulie, 2013, 10:50

Vizualizări: 1376

Patru copii moldoveni cu vârsta cuprinsă între șase luni și doi ani, diagnosticați cu vicii cardiace complexe, vor fi operați în următoarele zile la Spitalul Clinic Republican. Echipa locală de chirurgi va fi asistată de către un specialist elvețian, care va sosi mâine la Chișinău.

Third slide

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi răspunde Comisiei Naționale de Integritate (CNI)

18 iulie, 2013, 19:05

Vizualizări: 497

Ministerul Sănătății a publicat pe pagina sa web o scrisoare prin care explică mecanismul de aprobare a listei medicamentelor compensate. Răspunsul vine după ce zilele trecute CNI a inițiat o procedură de verificare a ministrului Andrei Usatîi privind eventual caz de conflict de interese la aprobarea listei medicamentelor compensate.

Third slide

Secțiile de chirurgie, traumatologie și chirurgie de urgență de la Spitalul de copii „V. Ignatenco” trebuie reformate. Directorul spune că au devenit ineficiente

18 iulie, 2013, 15:54

Vizualizări: 2043

Mai multe secții ale Spitalului de copii „Valentin Ignatenco” au devenit ineficiente și trebuie urgent reorganizate. Declarația îi aparține directorului instituției, Nicolae Starciuc care afirmă că instituția suportă cheltuieli enorme, dar numărul de adresări scade continuu. Managerul consideră că restructurarea unor secții ar putea genera economii, iar banii pot fi redirecționați pentru salariile doctorilor.

Third slide

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane

18 iulie, 2013, 15:13

Vizualizări: 2311

Moldovenii mituiesc cel mai des medicii de familie, pe cei specializați și atunci când vor să se interneze în spital. Dacă volumul plăților informale pentru acordarea serviciilor medicale la nivel de asistență medicală primară ajung la 37 la sută din totalul cheltuielilor directe pentru acest segment, atunci în cazul internării în spitale volumul plăților informale ajunge la 94 de procente. Experții spun că cifra mulțumirilor în plic ar ajunge la zeci de milioane.

Third slide

Chirurgii moldoveni nu sunt pregătiți să facă operații de transplant pentru copii

18 iulie, 2013, 12:06

Vizualizări: 1389

Copiii din Republica Moldova, care au nevoie de transplant vor trebui să aștepte cel puțin doi ani pentru ca să beneficieze de un organ nou. Acum experții moldoveni nu sunt gata să înceapă transplantul pediatric, din cauza mai multor probleme. Până atunci, unica șansă pentru micuți este să primească tratament de substituție.

Third slide

Ministrul Sănătății vizat din nou de CNI, în același caz cu directorul CNAM privind medicamentele compensate

18 iulie, 2013, 11:37

Vizualizări: 1001

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi este din nou verificat de Comisia Națională de Integritate. De această dată demnitarul este vizat în cazul adoptării noii liste a medicamentelor compensate împreună cu directorul CNAM, Mircea Buga.