Știri Interne

Third slide

Un medicament nou va fi testat pe bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova

25 iunie, 2013, 11:52

Vizualizări: 1783

Un medicament nou împotriva formei multidrog rezistentă a tuberculozei, denumit Delamanid, va fi testat pe un număr redus de bolnavi din Moldova. Compania producătoare a acestui preparat medical este de origine japoneză, iar autoritățile moldovene din domeniul sănătății susțin că testul va fi realizat conform tuturor rigorilor internaționale, în mai multe state concomitent.

Third slide

Primul Centru regional de instruire în sănătatea reproducerii pentru CSI va fi deschis la Chișinău

25 iunie, 2013, 11:18

Vizualizări: 1122

Primul Centru regional de instruire responsabil de elaborarea și implementarea ghidurilor clinice în sănătatea reproducerii pentru CSI va fi deschis la Chișinău. Patru specialiști moldoveni au fost deja instruiți pentru a ține cursuri omologilor din Armenia, Azerbaidjan, Ucraina și Belarus.

Third slide

Desfigurat din cauza drogurilor: „În Chișinău se consumă droguri în curtea fiecărui bloc, iar cu 50 de lei îmi cumpăram de la farmacie tot de ce-aveam nevoie pentru ca să-mi prepar singur droguri“

25 iunie, 2013, 10:21

Vizualizări: 2384

Mihai Suhenco are 30 de ani, jumătate dintre care i-a consumat pe droguri. Și le prepara singur, acasă, cu pastile procurate din farmacii. 14 ore de „euforie“ îl costau doar 50 de lei și o oră jumătate de „muncă”. Toatele zilele decurgeau la fel – stupefiante, alcool, prieteni influenți care-i aminteau în fiecare zi că trebuie să-și injecteze droguri în vene. Totul a durat până într-o zi, când dinții au început să-i cadă, a rămas fără maxilar, iar medicii l-au anunțat că are de ales dintre viață

Third slide

Hemodializă, cu utilaj insuficient şi învechit

25 iunie, 2013, 06:22

Vizualizări: 901

Spitalele raionale din ţară se confruntă cu un grav deficit de aparate pentru dializă. Puţinul utilaj care există în centrele specializate este învechit şi iese des din funcţiune.

Third slide

Staţiile de salvare de pe malul râurilor şi lacurilor din municipiu, fără medici. Asistenții medicali de pe plajă intervin doar în cazuri de înec

24 iunie, 2013, 16:54

Vizualizări: 315

Doar două din cele zece staţii de salvare de pe malul lacurilor din municipiul Chișinău dispun de personal medical. Este vorba despre staţia de salvare de la Ghidighici şi cea de la Vadul lui Vodă, a comunicat pentru Sănătate INFO Mihai Moldovanu, șeful Direcției municipale de Sănătate.

Third slide

Cei mai mulți dintre moldoveni își cumpără ochelari de soare ieftini, fără protecție reală împotriva razelor ultraviolete și care pot provoca grave tulburări de vedere

24 iunie, 2013, 15:17

Vizualizări: 1575

Portul ochelarilor de soare cu lentile fumurii, dar fără nici un grad real de protecție a ochilor, nu este doar inutil, ci poate fi chiar periculos, avertizează medicii oftalmologi. Oamenii care poartă astfel de ochelari se expun riscului unor serioase afecțiuni ale vederii sau boli degenerative ale ochilor.

Third slide

Macul și marijuana, cele mai accesibile și cele mai consumate droguri în Moldova

24 iunie, 2013, 15:03

Vizualizări: 1542

Numărul consumatorilor de droguri, dependenți de acest viciu, este în creștere. Datele statistice arată că anual, în Republica Moldova, cel puțin 300 de persoane încep să se drogheze. Potrivit datelor Dispensarului Republican de Narcologie numărul celor dependenți de stupefiante a ajuns anul trecut la 9.700, cu 1.800 mai mulți decât în urmă cu cinci ani.

Third slide

Puncte de ajutor medical în Policlinici, Centrele Medicilor de Familie şi Centrele de Sănătate

24 iunie, 2013, 12:43

Vizualizări: 238

În toate Centrele de sănătate, Centrele medicilor de familie şi policlinicile din Capitală vor fi deschise, începând de astăzi, cabinete speciale de acordare a primului ajutor medical pe timp de caniculă.

Third slide

Încă o tentativă. Ministerul Sănătății a pregătit un document de parteneriat public-privat în hemodializă

24 iunie, 2013, 10:09

Vizualizări: 1073

Echipament prea vechi și insuficient ca să-i ajute pe toți cei care au nevoie de el. Este vorba de cel puțin 80 de aparate de hemodializă funcționale astăzi în sistemul spitalicesc din Moldova, pe lângă 200 de câte ar fi nevoie. Este, însă, tot ce poate oferi în prezent Ministerul Sănătății celor peste 400 de oameni care nu pot supraviețui fără un permanent tratament de substituire a funcțiilor rinichilor. O soluție pentru a nu-i lăsa să moară ar fi cedarea acestui serviciu în gestiunea unui age

Third slide

Alexandra Yuster: „ Vaccinarea copiilor trebuie să fie în capul listei priorităților pentru autoritățile de la Chișinău”

22 iunie, 2013, 17:42

Vizualizări: 1211

„E adevărat că rata de vaccinare este înaltă, însă mai sunt persoane care tind să dezinformeze părinţii precum că imunizarea nu ar fi utilă. Totuşi, demonstraţiile ştiinţifice au arătat cât de importantă este vaccinarea pentru copii”, a declarat într-un interviu la postul de radio Europa Liberă, Alexandra Yuster, șefa reprezentanţei UNICEF în Moldova, care își încheie acum mandatul de 5 ani.