Știri Interne

Third slide

UPDATE: Ministerul Sănătății consideră ilegală intenția medicilor de la Orhei de a transmite fiicei piciorul amputat al mamei sale, iar Procuratura a cerut poliției să investigheze incidentul

29 mai, 2013, 08:45

Vizualizări: 316

Ministerul Sănătății consideră ilegală intenția medicilor de a transmite rudelor piciorul amputat al unei femei, caz care s-a produs acum două zile la Spitalul de la Orhei. În același timp, direcția spitalului declară că nu a luat încă nicio decizie în acest caz, iar Procuratura raională a cerut poliției să investigheze acest incident.

Third slide

Moldova, sursă de cadre medicale pentru statele europene. Topul țărilor preferate de medicii moldoveni

29 mai, 2013, 07:41

Vizualizări: 2994

Părăsesc Moldova pentru salarii atractive și condiții decente de muncă. Este soluția pe care o aleg de mai bine de 20 de ani sute de medici moldoveni. Autoritățile nu dețin date statistice exacte în ceea ce privește numărul cadrelor medicale ce au plecat deja, dar cunosc care sunt țările pentru care optează cei ce intenționează să o facă. Majoritatea acestora ar vrea să practice medicina în statele europene, cum ar fi România, Italia, Franța sau Irlanda.

Third slide

UPDATE: Controverse între colegii de partid. Andrei Usatîi nu agreează ideea lui Vladimir Hotineanu cu privire la crearea unui Colegiu al Medicilor

28 mai, 2013, 16:54

Vizualizări: 1471

Ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță împotriva controversatului proiect de Lege cu privire la crearea unui Colegiu al Medicilor, promovat insistent de colegul său de partid, Vladimir Hotineanu. Usatîi spune că acest proiect este incompatibil cu cadrul legal în vigoare și, drept urmare, trebuie abandonat.

Third slide

Serviciul de urgenţă ar putea fi privatizat pe un termen de cel puţin 25 de ani

28 mai, 2013, 11:12

Vizualizări: 1682

Serviciul de Urgenţă ar putea trece în proprietate privată pentru o perioadă de cel puţin 25 de ani. Iniţiativa aparţine Ministerul Sănătăţii. În viziunea autorităţilor, instituirea unui parteneriat public privat ar fi cea mai potrivită soluţie pentru a salva Serviciul de Urgenţă de la colaps. Medicii sunt, însă, convinși că agenții economici privaţi urmăresc doar profitul, iar când se vor convinge că domeniul nu este rentabil, se vor retrage.

Third slide

Îngropate în cimitire sau duse la groapa de gunoi. Cum procedează directorii de spitale cu deșeurile anatomice

27 mai, 2013, 15:15

Vizualizări: 814

Sunt îngropate în cimitire sau în gropi autorizate. Deocamdată aceasta este soluția la care apelează directorii de spitale pentru a se debarasa de organele și membrele extirpate sau amputate de la bolnavi.

Third slide

Șase persoane au ajuns la spital în stare gravă după ce s-au intoxicat cu ciuperci

27 mai, 2013, 12:19

Vizualizări: 771

Două familii au fost internate sâmbătă la spitalul Sfânta Treime din Capitală cu intoxicație acută cu ciuperci. Medicii spun că cele șase persoane au cules ciupercile din pădure și le-au consumat fără a se asigura dacă sunt sau nu comestibile.

Third slide

UPDATE: Procuratura se va autosesiza în cazul femeii „rugate“ să ia acasă piciorul amputat al mamei sale, iar Ministerul Sănătății nu poate să facă disponibilizări de personal

27 mai, 2013, 10:26

Vizualizări: 659

Procuratura raionului Orhei se va autosesiza în cazul femeii care a fost anunțată de medici că trebuie să ia acasă piciorul amputat al mamei sale. Procurorul raionului Orhei, Sergiu Budurin, a declarat pentru Sănătate INFO că investigațiile vor dura 30 de zile. El a menționat că, deocamdată, nu cunoaște niciun regulament sau lege care să prevadă cum ar trebui să procedeze instituția medicală cu organele amputate și dacă drepturile pacientului au fost, în acest caz, încălcate.

Third slide

Ministerul Sănătăţii nu are bani pentru Banca de ţesuturi umane

27 mai, 2013, 10:11

Vizualizări: 1170

Inaugurată recent cu mult fast, Banca de țesuturi umane de la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie a rămas fără surse de finanțare. Responsabilii de la Ministerul Sănătății declară că bani pentru întreținerea acesteia n-au fost prevăzuți în buget, iar drept urmare spitalul suportă importante pierderi financiare care ar putea pune în pericol realizarea transplanturilor în Moldova.

Third slide

Modificări în lista medicamentelor compensate. Ministerul Sănătății susține că le-a exclus pe cele care nu corespund standardelor GMP

24 mai, 2013, 12:24

Vizualizări: 1010

Ministerul Sănătății a extins lista de medicamente compensate, în urma unor modificări care au intrat în vigoare acum câteva zile. Lista a fost suplinită cu un spectru de medicamente necesare pentru tratamentul mai multor maladii, cum ar fi cele endocrine, astmul bronşic, diabetul zaharat tip I pentru bolnavii dependenți de insulină, epidermoliza buloasă, bolile de sistem şi autoimune, maladiile oftalmologice, miasteniei gravis (boală cronică neuromusculară) şi mucoviscidozei.

Third slide

Voluntari din obligație: Medicii de familie obligă gravidele să caute donatori de sânge

24 mai, 2013, 12:18

Vizualizări: 1711

Tot mai multe femei însărcinate se plâng că medicii de familie le cer să găsească până la naştere câte doi sau trei donatori de sânge. Unele tinere spun că doctorii le-au recomandat să-şi facă propriile „rezerve“, pentru că ar putea avea o sarcină complicată, pe când altele au fost chiar ameninţate că nu vor putea părăsi maternitatea până nu vor găsi numărul de ”voluntari” necesari.