Știri Interne

Third slide

Tot mai mulți copii se nasc cu anomalii fizice și mentale. Autoritățile au nevoie de cel puțin 160 de milioane de lei ca să poată face față problemei

20 iunie, 2013, 10:15

Vizualizări: 2411

Anual în Republica Moldova se nasc peste 700 de copii cu malformații congenitale grave. Anomalii precum spina bifida, sindromul Down, fenilcetonuria sau viciile cardiace îi lasă invalizi pentru întreaga viață, chiar dacă o mare parte dintre acestea pot fi prevenite încă înainte ca fătul să se nască. Republica Moldova nu dispune, însă, nici de aparataj, nici de specialiștii necesari pentru realizarea unor teste elementare, practicate de mulți ani deja în străinătate.

Third slide

Medic de la Urgență, bătut crunt de prietenii unui tânăr pe care echipajul ambulanței a fost chemat să-I ajute

19 iunie, 2013, 18:56

Vizualizări: 1101

Un doctor de la Urgență a fost bătut crunt de prietenii unui tănăr, căruia echipajul ambulanței a fost chemat să-i acorde ajutor noaptea trecută. Incidentul s-a întâmplat la o bază de agrement din sectorul Botanica al Capitalei. Doctorul a fost internat în secția de traumatologie, cu fractură de picior, însă nu poate fi operat, pentru că suferă de diabet zaharat, a comunicat pentru Sănătate INFO Eufalia Negreață, medic-șef de gardă la Spitalul de Urgență.

Third slide

Bolnavii de TBC vor primi gratuit telefoane mobile. Acestea au fost deja procurate, dar nu se știe când vor putea ajunge la fiecare pacient

19 iunie, 2013, 17:34

Vizualizări: 861

Peste 3.000 de pacienţi cu tuberculoză, care se vor trata acasă, ar putea primi în câteva zile telefoane mobile şi cartele SIM, cu ajutorul cărora vor fi asistați ca să respecte cu strictețe schemele de tratament. Acestea au fost deja procurate, urmând să fie repartizate de administrația Institutului de Ftiziopulmonologie ”Chiril Draganiuc” în cele peste 40 de instituții medicale, care duc evidența bolnavilor de TBC, iar ulterior pacienților.

Third slide

Vedetele îşi unesc forţele pentru Daniel, un băieţel bolnav de inimă

19 iunie, 2013, 16:16

Vizualizări: 270

Mai multe vedete din Moldova îşi unesc forţele pentru a salva viaţa unui băieţel de doi ani, bolnav de inimă, transmite publika.md. 17 artişti vor susţine pe 30 iunie un concert la Filarmonica Naţională, pentru a aduna astfel cel puţin o parte din banii necesari pentru operaţia pe cord.

Third slide

Sezonul bolilor diareice acute

19 iunie, 2013, 13:32

Vizualizări: 292

Aproape jumătate dintre copiii internaţi cu diverse maladii la Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii din Capitală suferă de diaree. Potrivit directorului instituţiei, Ludmila Bârcă, trei dintre ei sunt internaţi în secţia de reanimare, în stare gravă.

Third slide

Transplantul de inimă, doar pe hârtie

19 iunie, 2013, 12:02

Vizualizări: 948

După primele două transplanturi de ficat, efectuate în premieră, cu succes în Moldova, inima ar trebui să devină transplantată în acest an. Așa prevede Programul Național de Transplant pentru 2012-2016. Autorităţile au planificat, în 2013, două astfel de intervenţii. Specialiştii în cardio-chirurgie sunt, însă, sceptici şi nu cred că va fi realizată nici măcar una.

Third slide

Cadru medical reţinut de ofiţerii anticorupţie

19 iunie, 2013, 10:15

Vizualizări: 808

O angajată a Spitalului Clinic Municipal Bălţi este cercetată penal pentru corupere pasivă. Aceasta ar fi primit 1500 de euro de la mama unui deţinut al Penitenciarului numărul 11 din Bălţi, pentru a-i perfecta mai multe acte, anunță Serviciul de presa al Centrului Național Anticorupție.

Third slide

Binefaceri în valoare de zeci de mii de euro pentru spitalele din Moldova

19 iunie, 2013, 09:29

Vizualizări: 718

Mese de operații, cămăși chirurgicale, paturi medicale, pamperși, medicamente și consumabile. Acestea sunt doar câteva din componentele donațiilor din partea organizațiilor internaționale de care au beneficiat spitalele din Moldova în primul trimestru al acestui an. Valoarea totală a acestora ajunge la zeci de mii de euro.

Third slide

Odihnă cu probleme. Mai multe tabere pentru copii activează cu nereguli. Tatiana Potâng: „Este alarmant”

18 iunie, 2013, 18:31

Vizualizări: 267

Sezonul estival a început cu stângul în mai multe tabere de odihnă pentru copii. Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică au constatat că aproape 40 de tabere și-au început activitatea fără contracte de livrare a produselor alimentare, adică fără un certificat de proveniență a acestora.

Third slide

La Serviciul de Urgență din Fălești lucrează un singur medic, iar la Bălți lipsesc jumătate din numărul necesar

18 iunie, 2013, 18:01

Vizualizări: 1460

Cu ambulanţe, dar fără medici. La Serviciul de Urgență din Bălți muncesc acum doar puțin peste jumătate din numărul necesar de doctori. În locul specialiștilor, care lipsesc, echipele sunt completate cu asistenți medicali.