Opinii / Editoriale

Third slide

Marina Yannakoudakis, parlamentar european: „Europa trebuie să intensifice lupta împotriva hepatitei.„

10 iunie, 2013, 10:34

Vizualizări: 586

Majoritatea cetațenilor europeni asociază hepatita cu o problemă de sănătate ce nu afectează Europa. Această presupunere e cât se poate de greșită. Hepatita virală îi vizează pe toți: 23 milioane pacienți sau unul din 22 cetățeni ai UE suferă de hepatită cronică virală de tip B sau C.

Third slide

Oleg Lozan: „Colegiul Medicilor va avea statutul unui ONG negândit.”

10 iunie, 2013, 10:44

Vizualizări: 1138

Aș dori din start să delimităm trei aspecte distincte visavi de acest proiect de lege: ideea, conținutul și modalitatea de promovare. Referitor la idee: nu este contestat de nimeni faptul că societatea medicală are nevoie de o asemenea structură. Este imperios de a dezvolta capacitățile, dar și rolul societății profesionale medicale la valorile și ponderea pe care o au acestea în comunitatea europeană contemporană. Trebuie să recunoastem suntem restanți dramatic la acest capitol.

Third slide

Pro și contra legalizării plăților informale la medic

03 iunie, 2013, 18:24

Vizualizări: 707

Este o inițiativă proastă. În unele state europene, precum Irlanda sau în cele americane, nu a avut efectul scontat. Legalizarea plăților informale va ruina funcționalitatea sistemului medical, deoarece prioritar nu va mai fi tratamentul pacientului, ci se va ajunge la escrocherie.

Third slide

Viorel Soltan: ”Avem nevoie de o strategie clară și o viziune unică asupra reformelor în domeniul sănătății”

29 mai, 2013, 15:28

Vizualizări: 628

Reforma instituțiilor medicale departamentale este foarte necesară. Eu personal am optat și optez în continuare ca instituțiile medicale departamentale să fie incluse într-un sistem unic de prestare a serviciilor medicale (cu excepția Spitalului Armatei, care are specificul sau). Este vorba de serviciul medical al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii drumurilor, Ministerul de Interne, Cancelaria de Stat, etc.

Third slide

OPINII: Serviciul de urgență trebuie să rămână prerogativa statului

28 mai, 2013, 11:44

Vizualizări: 447

Orice document sau proiect de lege al unei autorități publice trebuie să fie însoțit de o expertiză amplă. În acest caz, proiectul de instituire a parteneriatului public privat trebuia să fie trimis pentru consultare la Ministerul Economiei, Finanțelor, Senatului Universității de Medicină, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și chiar Băncii Mondiale.

Third slide

Andrei Mecineanu: „Furnizarea serviciilor de sănătate trebuie să fie făcută doar în condițiile existenței dovezii capacității și deprinderilor profesionale din partea personalului medical.”

23 mai, 2013, 22:41

Vizualizări: 540

Inițiativa Ministerului Sănătății în domeniul autorizării exercițiului profesiunilor medico-sanitare este una extrem de necesară, în condițiile în care acest domeniu păstrează totalmente principiile vechiului sistem. Un exemplu elocvent este faptul că personalul medical și farmaceutic deține actualmente dreptul de a exercita profesiunea pe viață, iar singura instanță care poate retrage acest drept este instanța de judecată.

Third slide

PRO și CONTRA: Licențierea obligatorie a medicilor ar putea crea un deficit acut de cadre medicale

23 mai, 2013, 22:28

Vizualizări: 479

Faptul că vor fi evaluați și obligați să activeze în baza unei licențe eliberate de Ministerul Sănătății nu-i sperie pe unii medici. Noi suntem supuși și așa unor examene o dată la cinci ani, iar licența, cred ne-ar deschide mai multe uși. Examenele le susținem la Comisia de atestare a cadrelor medicale.