Opinii / Editoriale

Third slide

Sorin Oprescu: Medicii care condiționează actul medical de primirea de bani reprezintă partea întunecată a sistemului

28 iunie, 2013, 16:28

Vizualizări: 732

Medicii care condiţionează actul medical de primirea de bani de la pacienţi reprezintă „partea întunecată” a sistemului medical din România.

Third slide

Andrei Mecineanu: „Parteneriatul public-privat în dializă – o inițiativă care nu respectă condițiile de bază ale unei tranzacții PPP”

26 iunie, 2013, 22:32

Vizualizări: 1403

Din punctul meu de vedere, inițiativa Ministerului Sănătății de a iniția un proiect de parteneriat public-privat pentru serviciul de hemodializă este una salutabilă și necesară. Însă pentru a nu rămâne doar la nivel de inițiativă sau pentru ca această tranzacție PPP să nu fie un eșec este imperios necesar să fie respectate anumite condiții. Portofoliul experienței internaționale prezintă cazuri când nerespectarea condițiilor privind inițierea proiectelor PPP au determinat eșuarea acestor tranzac

Third slide

Experți, oficiali europeni și mediul business: „Taxele pe alimente și băuturi nu sunt suficiente pentru combaterea obezității”

23 iunie, 2013, 10:46

Vizualizări: 511

Impunerea unor taxe pe alimente și băuturi nesănătoase nu sunt suficiente pentru a combate obezitatea. Acestea ar trebui abordate ca parte a unor politici mai ample, avertizează experții în domeniul sanitar. În timp ce taxarea produselor din tutun sau a alcoolului este aplicată de guvernele statelor din întreaga lume, despre o abordare similară în ceea ce privește produsele alimentare abia se discută.

Third slide

Andrei Usatîi despre transplantul de inimă: „Merită Moldova să depună efort, să cheltuiască şi să sărăcească toată ţara pentru a trimite pe cineva în cosmos?”

21 iunie, 2013, 13:25

Vizualizări: 586

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță pe seama oportunității unor transplanturi de inimă în Moldova. În opinia sa, costurile pe care le implică transplantul de inimă sunt prea mari în raport cu numărul moldovenilor care au nevoie de asemenea operații și, drept urmare, o soluție mai judicioasă ar fi intervențiile chirurgicale realizate în instituții specializate din străinătate.

Third slide

Ștefan Gațcan, director al Centrului Mamei și Copilului: „Jumătate dintre copiii cu diverse maladii se pierd, pentru că nu există o monitorizare strictă a lor”

17 iunie, 2013, 16:37

Vizualizări: 2485

Sistemul nostru de sănătate are nevoie de o evidență unică a tuturor maladiilor de care sunt afectați copiii, indiferent în ce maternitate din Moldova s-au născut. Acești copii dispar din vizorul medicului, după ce ies din maternități. În primul rând din vizorul medicului de familie și, mai departe, din vizorul celorlalți specialiști.

Third slide

Liliana Palihovici, vicepreședinte al Parlamentului: „Legislativul pregătește sancțiuni mai dure pentru fumatul în localurile publice.”

12 iunie, 2013, 19:39

Vizualizări: 535

Fumatul în spaţiile publice trebuie sancţionat mai dur. Parlamentul urmează să vină în scurt timp cu o iniţiativă de modificare a sancţiunilor aplicate pentru fumatul în spaţiile publice. Amenzile pentru încălcări trebuie să fie mai mari, iar banii colectaţi să ajungă în fondurile de sănătate pentru copii.

Third slide

Valeriu Crudu, expert Centrul PAS: „Pastilele și măștile aruncate pe jos nu sunt o sursă de infecție cu TBC, ci o problemă de organizare.”

12 iunie, 2013, 18:16

Vizualizări: 632

Medicamentele și măștile aruncate pe jos prin orgada spitalului sau în stradă constituie cu adevărat o problemă, dar este una ce ține de organizarea lucrurilor în spital, iar conducerea trebuie să o soluționeze. Medicii trebuie să se asigure că bolnavii își iau de fiecare dată medicamentele, iar întreruperea tratamentului duce la agravarea stării de sănătate a bolnavului.

Third slide

Daciana Sârbu, parlamentar european: „Legislația menită să promoveze alimentația sănătoasă trebuie să fie o prioritate absolută în UE.”

12 iunie, 2013, 10:43

Vizualizări: 543

Revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte alimentele pentru persoanele cu nevoi nutriţionale speciale era un proces absolut necesar şi redefinirea zonei sale de aplicabilitate va bloca încercările frauduloase de promovare drept hrană sănătoasă a unor produse precum alimentele pentru sportivi, batoanele de slăbit ori aşa-numitul lapte de creştere.

Third slide

Anthony Lake, Director executiv UNICEF: „Problema malnutriţiei este subapreciată pe scară largă.”

10 iunie, 2013, 10:37

Vizualizări: 1007

Problema malnutriţiei este subapreciată pe scară largă, în mare parte din cauza că o nutriţie de proastă calitate este frecvent confundată cu lipsa de hrană. În realitate, malnutriţia şi consecinţele sale ireversibile asupra sănătăţii afectează şi ţări care se bucură de o relativă bunăstare, cum este India, unde hrană există din belşug, dar accesul la ea este inegal şi conţinutul nutriţional poate fi scăzut.

Third slide

Marina Yannakoudakis, parlamentar european: „Europa trebuie să intensifice lupta împotriva hepatitei.„

10 iunie, 2013, 10:34

Vizualizări: 750

Majoritatea cetațenilor europeni asociază hepatita cu o problemă de sănătate ce nu afectează Europa. Această presupunere e cât se poate de greșită. Hepatita virală îi vizează pe toți: 23 milioane pacienți sau unul din 22 cetățeni ai UE suferă de hepatită cronică virală de tip B sau C.