Opinii / Editoriale

Third slide

De câți psihologi are nevoie sistemul medical și de ce trebuie să punem accent pe întărirea capacității de consiliere

25 ianuarie, 2018, 14:56

Vizualizări: 2339

Prezența unui psiholog în fiecare maternitate este un serviciu destul de costisitor pentru sistemul de sănătate. Nici nu cred că avem în țară atâția psihologi...

Third slide

„Despre malpraxis nu trebuie să discutăm în gol, dar să venim și cu abordări economice”

24 ianuarie, 2018, 13:49

Vizualizări: 1798

Despre necesitatea reglementării malpraxisului medical s-a discutat foarte mult. Totuși, înainte de a purcede la modificarea legislației, trebuie mai întâi realizat un studiu privind impactul financiar al acestei legislații asupra bugetului public național.

Third slide

De ce nu e bine să lovim în primul rând în medici

19 ianuarie, 2018, 15:37

Vizualizări: 11123

...Nu că nu ar fi motive, dar cred că e o tactică contraproductivă și lașă. Pentru a descrie poziția ambiguă a doctorilor e destul să ne amintim că doctorii încă mai funcționează după un sistem vechi, cel sovietic. Doctorul este acel care intermediază între condițiile derizorii din spitale și un sistem corupt decizional superior.

Third slide

„Linșarea și aplicarea sancțiunilor de către autorități nu sunt eficiente și arată că avem încă mult de avansat până să aplicam metode moderne de îmbunătățire a calității serviciilor medicale ”

10 ianuarie, 2018, 18:03

Vizualizări: 4855

Urmărind situația legată de cazul raportat de avortul de la Institutul Mamei și Copilului, dar și a reacțiilor publice și reflectării în media, am simțit nevoia să mă pronunț. Și nu despre caz și care a fost conduita lui din punct de vedere medical, ci despre cum reacționăm.

Third slide

Rodica Gramma: „Un manager ar trebui să se întrebe ce vor angajații lui, unde mănâncă sau câte ore pe săptămână lucrează”

07 noiembrie, 2017, 10:19

Vizualizări: 12159

În ultimi ani devine o modă să apelăm la „valori și principii”, atunci când acestea sunt în criză totală la nivel de societate. Sunt implicată, practic zilnic, în probleme de conflict dintre medic și pacient sau cunosc multe relații urâte chiar între medici. Și, de multe ori aud o afirmație dură cu pretenții mari adresată lucrătorilor:

Third slide

Oleg Lozan: „Dacă nu reușim să edificam un nou sistem medical vom asista neputincioși la vieți devorate de un sistem în plină putrefacție. Este de datoria fiecăruia să vorbească”

04 noiembrie, 2017, 19:01

Vizualizări: 13781

Pentru a soluționa propunerea premierului, peste 7 zile, trebuie să condamnăm un sistem. În caz contrar, nu reușim să edificam altul nou, modern și decent. Altfel, vom mai asista neputincioși și fricoși și la alte tragedii, vieți devorate de un sistem în plină putrefacție.

Third slide

Directorul Institutului Oncologic, despre dreptul spitalelor private de a trata bolnavii de cancer

21 octombrie, 2017, 20:49

Vizualizări: 4397

Monopolul nu este benefic nici într-un domeniu. Atunci când sunt alternative, ele generează o concurență motivațională, care duce la perfecționarea serviciilor prestate. Principiul de bază care stă la baza acestei inițiative este de a asigura accesul la servicii oncologice.

Third slide

Oxana Turcu, medic-pediatru: „Părinții din Moldova nu știu că zdruncinarea violentă a copilului este o formă de abuz fizic și poate duce la deces”

17 octombrie, 2017, 13:53

Vizualizări: 8268

Pot să vă spun că sindromul copilului zgâlțâit (SCZ) este o formă severă de abuz fizic asupra copiilor. De obicei, micuții sunt zdruncinați cu violență de umeri, brațe sau picioare, lucru, care în consecință, poate provoca sângerări intra-craniene (în creier) sau intraoculare (în ochi).

Third slide

OPINIE//Un minut și 46 de secunde. Atât despre cancerul la sân în Moldova

05 octombrie, 2017, 17:57

Vizualizări: 2105

De dimineață mi-am propus să scriu despre cancer. E adevărat despre altul decât cel de sân. L-am lăsat pentru o altă zi, când am aflat că, totuși, Moldova marchează și ea luna cunoștințelor despre cancerul la sân. Bingo. S-au sensibilizat, mi-am zis, după ce am scris noi știri la această temă.

Third slide

„Vânzarea medicamentelor în magazine va încuraja consumul necontrolat al acestora”

12 septembrie, 2017, 19:02

Vizualizări: 5273

Dacă Proiectul de Lege al medicamentului va fi adoptat în forma actuală, vânzările în farmacii ar putea scade, din cauza magazinelor specializate. Eu cred că în aceste magazine pacientul nu va primi niciodată o consultație la fel de efectivă ca în farmacie.