Opinii / Editoriale

Third slide

„Este foarte important ca serviciile de prevenire pentru grupurile de risc de infectare HIV să rămână o prioritate. Următorul pas trebuie să fie focusat pe asigurarea unei finanțări durabile”

16 august, 2017, 13:07

Vizualizări: 2857

Este un început de preluare a finanțării din banii publici a unor servicii vitale în domeniul HIV – cele de prevenire în grupurile cu risc sporit de infectare. Preluarea finanțării acestor servicii din banii publici se face în ritm destul de lent, respectiv anunțarea de către CNAM a concursului este în primul rând o speranță privind continuitatea serviciilor.

Third slide

„Programele de reducere infecției HIV trebuie finanțate continuu, nu pentru un an sau doi. În lipsa finanțării, ar putea crește numărul cazurilor de infectare”

15 august, 2017, 19:27

Vizualizări: 2611

Am așteptat de mult timp ca aceste proiecte să fie stabilite drept prioritate de către Consiliul Coordonator. Cum vor evolua lucrurile însă urmează să vedem. Uniunea pentru Prevenirea și Reducerea Riscurilor a muncit foarte mult pentru ca un astfel de mecanism de finanțare din Fondul măsurilor de profilaxie al CNAM să fie aprobat.

Third slide

Demiterea Ruxandei Glavan: „Vreau să văd un ministru care cel puțin l-a citit pe Testemițanu”

25 iulie, 2017, 13:49

Vizualizări: 6263

Nu știu dacă și doamna Stela Grigoraș ar putea face față acestui domeniu, din aceleași argumente. Eu cred că Ruxanda Glavan a trezit nedumeriri foarte mari din cauza reformei spitalelor.

Third slide

Stanislav Grosu, medic narcolog: „Anul trecut, 80% din dosarele penale inițiate din cauza drogurilor au fost pe seama deținerii canabisului”

21 iulie, 2017, 17:15

Vizualizări: 3496

Conform Hotărârii Guvernului nr.79 din 23.01.2006 privind aprobarea Listei substanţelor narcotice, psihotrope şi a plantelor care conţin astfel de substanţe depistate în trafic ilicit, precum şi cantităţile acestora: cantitățile de la 2 g canabis uscat (frunze, inflorescențe), 10 g canabis verde (frunze, inflorescențe), 0.5 g hașiș, 0.05 g de ulei și rășină de canabis, și mai mult de 2 plante din specia Cannabis sativa se includ în categoria proporție mare.

Third slide

Opinii ale directorilor de spitale: „Eu ca director tot nu aș vrea să-mi pierd locul de muncă. Sunt și avantaje și dezavantaje în această reformă a spitalelor”

18 iulie, 2017, 18:38

Vizualizări: 2774

Probabil că specialiștii s-au mai consultat, dacă au cerut să fie oprită reforma spitalelor în acest moment. Cred și eu că reforma a fost propusă în pripă și era nevoie să se consulte opinia comunității medicale și a oamenilor.

Third slide

Iurie Dondiuc: „Eu cred că trebuie să facem pași mici, dar mai siguri. Poate vom începe reforma spitalelor pe regiuni”

19 iulie, 2017, 12:51

Vizualizări: 2399

Eu cred că societatea noastră este în permanentă mișcare. Multe lucruri s-au schimbat, tehnologiile au avansat, etc. În acest context, sigur că trebuie să se schimbe și serviciile, și mai ales cele din domeniul sănătății.

Third slide

Mihai Moldovanu: „Nu știu ce se întâmplă în țară cu reforma spitalelor, dar cele din Municipiul Chișinău sunt pregătite pentru schimbare”

18 iulie, 2017, 16:03

Vizualizări: 4621

Nu cunosc detaliat conceptul acestei reforme a spitalelor, deoarece a fost mai puțin mediatizat. Nu știu ce se întâmplă, dar spitalele din Municipiul Chișinău sunt pregătite pentru o reformă.

Third slide

„Dacă Partidul Democrat va susține reforma spitalelor, va pierde din alegători”

18 iulie, 2017, 14:54

Vizualizări: 2558

E clar că dacă Partidul Democrat din Moldova va susține reforma spitalelor își va pierde din alegători, deoarece cetățenii nu sunt de acord cu această schimbare. Dacă pentru doctori asta e o întrebare pur profesională, la ei e o întrebare politică.

Third slide

Vadim Pistrinciuc: „The HIV/AIDS Programmes risk to be implemented in narrow areas and purely medically. The State has little expertise in the field”

17 iulie, 2017, 12:09

Vizualizări: 1081

Opinion on the exclusion by the National HIV/AIDS, STIs and TB Control and Prevention Programmes Coordination Council of the Principle Recipient (main implementer) of behalf of the nongovernmental organizations from the HIV/AIDS area from Moldova from the resource management process of The Global Fund to Fight AIDS, TB and Malaria.

Third slide

Agenția Sănătății Publice, o struțo-cămilă cu sarcini diferite care se bat cap în cap

14 iulie, 2017, 20:55

Vizualizări: 2650

Dacă colegii de la Ministerul Sănătății și CNSP cel puțin ar fi studiat mai profund argumentele puse la baza conceptelor reformării SSSP, propuse în 2015 însă respinse de ei, cu siguranță ar fi găsit printre ele și o notă informativă privind structura instituțiilor de sănătate publică în toate țările UE.