Opinii / Editoriale

Third slide

„We risk an increased incidence of HIV. It means new infected persons to be included in the treatment”

10 iulie, 2017, 10:53

Vizualizări: 696

Last week meeting was not transparent. Its agenda included subjects that haven’t been previously discussed, and hence, could not be subject to voting. Further, the opinion of civil society was not taken into account during the voting procedure.

Third slide

The civil society is heard only when it is convenient. „We have tried to initiate a dialogue with the NCC members, but to no avail”

07 iulie, 2017, 18:14

Vizualizări: 625

No dialogue has been initiated so far, which worries us even more. It is important to know whether these programmes are sustainable, because the financing through one single Recipient assumes it will not be so.

Third slide

„Riscăm să ne confruntăm cu o incidență mărită la HIV. Asta înseamnă persoane noi infectate, care trebuie incluse în tratament”

07 iulie, 2017, 11:02

Vizualizări: 1133

Ședința de săptămâna trecută nu a fost transparentă. Pe agenda ei au fost incluse subiecte, care nu au mai fost analizate anterior și, prin urmare, nu puteau fi supuse votului. Ulterior, la procedura de votare nu s-a luat în considerare opinia societății civile. Respectiv, nu știu în ce măsură și cum vor fi aplicate în continuare granturile oferite.

Third slide

„Democrația este doar pe hârtie. Am senzația că ne întoarcem pe timpul Uniunii Sovietice, când părerea nimănui nu conta”

06 iulie, 2017, 17:57

Vizualizări: 1230

Regulamentul privind procedura de vot a fost încălcat, iar la ședința Consiliului Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA s-au discutat lucruri care nu au fost analizate mai înainte.

Third slide

Societatea civilă, ascultată doar când se vrea. „Am încercat să inițiem un dialog cu membrii CNC, dar nu avem reacții”

06 iulie, 2017, 14:11

Vizualizări: 1028

Situația e neclară, deoarece scenariul de excludere nu a fost discutat înainte de ședința Consiliului Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA. Societatea civilă, în mare parte, a aflat despre acest lucru chiar în momentul ședinței.

Third slide

Ion Sturza: „Dragi medici, pacienți și alte victime colaterale, pregătiți-vă de reformă!”

29 iunie, 2017, 10:28

Vizualizări: 9443

Comentariul lui Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova pe o rețea de socializare privind reforma spitalelor în Republica Moldova. Întrebările care și le adresează din perspectiva unui pacient.

Third slide

13 mii de oameni care mor în Moldova puteau fi salvați: „O treime din toate din toate decesele înregistrate puteau fi evitate”

28 iunie, 2017, 13:03

Vizualizări: 4254

Eu vorbesc în cunoștință de cauză. Noi înregistrăm anual în Republica Moldova în jur de 40 de mii de decese. O treime din ele sunt decese evitabile.

Third slide

Lucia Bacalu: „Decât ar merge Plahotniuc cu pamperși și bonețele prin maternități, nu ar fi mai bine să-și pună ministra Sănătății la treabă?”

26 iunie, 2017, 11:50

Vizualizări: 3167

Vlad Plahotniuc a mers cu daruri multe la spitalul din Nisporeni. Aș fi zis că e un gest frumos, dacă nu ar fi fost și câteva momente de altă natură.

Third slide

Opinie de la doctorul Dan Grigorescu. „La coadă la Terapie Intensivă”

26 iunie, 2017, 10:35

Vizualizări: 2128

Iată însă că, de curând, atât noi, medicii, dar și pacienții gravi, am devenit subiecții unui nou tip de coadă, apărută aparent de nicăieri, aparent subit și aparent fără explicație: coada la Terapie Intensivă! Din păcate, însă, această nouă și monstruoasă formă de coadă a apărut de fapt nu de nicăieri.

Third slide

„Este evident că vina pentru decesul acestui copil trebuia împărțită între mai mulți factori”

24 iunie, 2017, 10:03

Vizualizări: 4175

Acest caz trist dovedește existența unor lacune grave în sistem și nu doar în cel medical. Nu pot să susțin ceva despre greșeala sau vina medicului pediatru, de aceasta se ocupă instanța de judecată. Însă apar multe întrebări la acest subiect.