Opinii / Editoriale

Third slide

„Riscăm să ne confruntăm cu o incidență mărită la HIV. Asta înseamnă persoane noi infectate, care trebuie incluse în tratament”

07 iulie, 2017, 11:02

Vizualizări: 1036

Ședința de săptămâna trecută nu a fost transparentă. Pe agenda ei au fost incluse subiecte, care nu au mai fost analizate anterior și, prin urmare, nu puteau fi supuse votului. Ulterior, la procedura de votare nu s-a luat în considerare opinia societății civile. Respectiv, nu știu în ce măsură și cum vor fi aplicate în continuare granturile oferite.

Third slide

„Democrația este doar pe hârtie. Am senzația că ne întoarcem pe timpul Uniunii Sovietice, când părerea nimănui nu conta”

06 iulie, 2017, 17:57

Vizualizări: 1150

Regulamentul privind procedura de vot a fost încălcat, iar la ședința Consiliului Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA s-au discutat lucruri care nu au fost analizate mai înainte.

Third slide

Societatea civilă, ascultată doar când se vrea. „Am încercat să inițiem un dialog cu membrii CNC, dar nu avem reacții”

06 iulie, 2017, 14:11

Vizualizări: 962

Situația e neclară, deoarece scenariul de excludere nu a fost discutat înainte de ședința Consiliului Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA. Societatea civilă, în mare parte, a aflat despre acest lucru chiar în momentul ședinței.

Third slide

Ion Sturza: „Dragi medici, pacienți și alte victime colaterale, pregătiți-vă de reformă!”

29 iunie, 2017, 10:28

Vizualizări: 9352

Comentariul lui Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova pe o rețea de socializare privind reforma spitalelor în Republica Moldova. Întrebările care și le adresează din perspectiva unui pacient.

Third slide

13 mii de oameni care mor în Moldova puteau fi salvați: „O treime din toate din toate decesele înregistrate puteau fi evitate”

28 iunie, 2017, 13:03

Vizualizări: 4168

Eu vorbesc în cunoștință de cauză. Noi înregistrăm anual în Republica Moldova în jur de 40 de mii de decese. O treime din ele sunt decese evitabile.

Third slide

Lucia Bacalu: „Decât ar merge Plahotniuc cu pamperși și bonețele prin maternități, nu ar fi mai bine să-și pună ministra Sănătății la treabă?”

26 iunie, 2017, 11:50

Vizualizări: 3066

Vlad Plahotniuc a mers cu daruri multe la spitalul din Nisporeni. Aș fi zis că e un gest frumos, dacă nu ar fi fost și câteva momente de altă natură.

Third slide

Opinie de la doctorul Dan Grigorescu. „La coadă la Terapie Intensivă”

26 iunie, 2017, 10:35

Vizualizări: 2030

Iată însă că, de curând, atât noi, medicii, dar și pacienții gravi, am devenit subiecții unui nou tip de coadă, apărută aparent de nicăieri, aparent subit și aparent fără explicație: coada la Terapie Intensivă! Din păcate, însă, această nouă și monstruoasă formă de coadă a apărut de fapt nu de nicăieri.

Third slide

„Este evident că vina pentru decesul acestui copil trebuia împărțită între mai mulți factori”

24 iunie, 2017, 10:03

Vizualizări: 4101

Acest caz trist dovedește existența unor lacune grave în sistem și nu doar în cel medical. Nu pot să susțin ceva despre greșeala sau vina medicului pediatru, de aceasta se ocupă instanța de judecată. Însă apar multe întrebări la acest subiect.

Third slide

„Nici în statele din Africa nu există așa ceva. E ca și când ai supune Academia de Științe a Moldovei unei mici direcții, care se subordonează viceministrului”

19 mai, 2017, 11:26

Vizualizări: 4693

Esența reformei propuse constă în înglobarea structurilor în cadrul unei singure instituții cu funcții de control a statului în cadrul tuturor ministerelor. Deci, fiecare minister va avea o singură structură de control.

Third slide

Alina Comerzan: „E bine să fie o singură asociație puternică, ce va putea elabora politici pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale. Dezbinat nu faci nimic”

18 mai, 2017, 19:23

Vizualizări: 1813

Când sunt prea multe asociații, tot nu e prea bine, că ne dezbinăm. Mai bine e să fie o singură asociație puternică, ce poate elabora politici care vor putea îmbunătăți calitatea asistenței medicale, dar și condițiile de muncă ale lucrătorilor medicali.