Opinii / Editoriale

Third slide

Opinie de la doctorul Dan Grigorescu. „La coadă la Terapie Intensivă”

26 iunie, 2017, 10:35

Vizualizări: 2427

Iată însă că, de curând, atât noi, medicii, dar și pacienții gravi, am devenit subiecții unui nou tip de coadă, apărută aparent de nicăieri, aparent subit și aparent fără explicație: coada la Terapie Intensivă! Din păcate, însă, această nouă și monstruoasă formă de coadă a apărut de fapt nu de nicăieri.

Third slide

„Este evident că vina pentru decesul acestui copil trebuia împărțită între mai mulți factori”

24 iunie, 2017, 10:03

Vizualizări: 4480

Acest caz trist dovedește existența unor lacune grave în sistem și nu doar în cel medical. Nu pot să susțin ceva despre greșeala sau vina medicului pediatru, de aceasta se ocupă instanța de judecată. Însă apar multe întrebări la acest subiect.

Third slide

„Nici în statele din Africa nu există așa ceva. E ca și când ai supune Academia de Științe a Moldovei unei mici direcții, care se subordonează viceministrului”

19 mai, 2017, 11:26

Vizualizări: 5051

Esența reformei propuse constă în înglobarea structurilor în cadrul unei singure instituții cu funcții de control a statului în cadrul tuturor ministerelor. Deci, fiecare minister va avea o singură structură de control.

Third slide

Alina Comerzan: „E bine să fie o singură asociație puternică, ce va putea elabora politici pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale. Dezbinat nu faci nimic”

18 mai, 2017, 19:23

Vizualizări: 2204

Când sunt prea multe asociații, tot nu e prea bine, că ne dezbinăm. Mai bine e să fie o singură asociație puternică, ce poate elabora politici care vor putea îmbunătăți calitatea asistenței medicale, dar și condițiile de muncă ale lucrătorilor medicali.

Third slide

Mihai Moldovanu: „În Moldova sunt multe ONG-uri. Cele din sănătate însă nu au demonstrat că pot răspunde provocărilor sistemului”

18 mai, 2017, 17:40

Vizualizări: 1892

Nu cred că mai e actuală această formă de organizare a doctorilor. E depășită ideea creării asociațiilor de partid. Ele trebuie să fie profesionale. Noi avem Liga Medicilor, chiar dacă într-o formă învechită.

Third slide

Ala Nemerenco: De ce Guvernul a renunțat la propria intenție de a oferi tinerilor medici indemnizații într-o singură tranșă?

04 mai, 2017, 13:42

Vizualizări: 4250

În ședința de ieri a Guvernului a fost aprobat proiectul de modificări la Legea Ocrotirii Sănătății nr.411-XIII din 28.03.1995. Modificările constau în majorarea îndemnizației unice de la 30 mii lei la 45 mii lei pentru medici și farmaciști și de la 24 mii lei – la 36 mii pentru personal medical și farmaceutic mediu care se angajează imediat după absolvire în mediul rural.

Third slide

Medic de familie: „Vaccinurile funcționează. Noi trebuie să convingem părinții prin argumente științifice”

28 aprilie, 2017, 12:20

Vizualizări: 6194

Înainte ca să le recomand pacienților să se vaccineze, m-am informat foarte bine la această temă. Am intrat pe site-uri oficiale, precum al Organizației Mondiale a Sănătății și al Centrului European de Prevenirea și Control al Bolilor. Eu m-am confruntat cu trei cazuri în care părinții au refuzat categoric imunizarea. Un părinte nu vrea să vaccineze copilul, deoarece a citit multe studii și cărți care arată că imunizarea e inutilă. Am rugat-o să-mi trimită și mie informația.

Third slide

Nadejda Plăcintă: „La Universitate studenții nu învață cum să motiveze pacientul să se vaccineze. Doar îți vorbesc despre importanța acestora”

27 aprilie, 2017, 18:30

Vizualizări: 4642

Refuzurile de vaccinare au început acum trei ani, deoarece publicitatea că vaccinurile sunt rele e mai agresivă în ultimii ani. Mult depinde și de medicul de familie. Cred că în 70% dintre cazuri, responsabilitatea ca să convingi moldovenii să-și administreze vaccinurile e pe umerii lucrătorului medical, adică a asistentei medicale și a medicului de familie. Este important ca si medicul să fie cointeresat.

Third slide

Ce cred managerii spitalelor raionale despre noul clasament al acestora. „Succesul unui spital depinde mult de doctorii pe care îi are”

10 aprilie, 2017, 19:42

Vizualizări: 4577

Spitalul raional Ungheni a fost fondat în 1945. Avem un colectiv bine format, cu doctori de diverse specialități, precum neurologi, pediatri, cardiologi, etc. care fac față lucrurilor. În 2009-2010 activitatea spitalelor din Moldova a fost evaluată de către experți din Germania și încă de atunci indicii de activitate ai instituției medicale din Ungheni erau cei mai buni.

Third slide

„Sper că vom putea face front comun cu deputații din Parlament pentru a nu permite modificarea Legii Antitutun”

03 aprilie, 2017, 16:21

Vizualizări: 956

Noi știm că există o presiune enormă ca Legea Antitutun să fie modificată, de aceea noi trebuie să fim foarte atenți și să opunem rezistență. De fapt, există foarte multe probe cu privire la venituri sau pierderi economice care survin din cauza fumatului. Povara aceasta cade asupra bugetului țării.