Opinii / Editoriale

Third slide

Agenția Sănătății Publice, o struțo-cămilă cu sarcini diferite care se bat cap în cap

14 iulie, 2017, 20:55

Vizualizări: 2780

Dacă colegii de la Ministerul Sănătății și CNSP cel puțin ar fi studiat mai profund argumentele puse la baza conceptelor reformării SSSP, propuse în 2015 însă respinse de ei, cu siguranță ar fi găsit printre ele și o notă informativă privind structura instituțiilor de sănătate publică în toate țările UE.

Third slide

Vadim Pistrinciuc: „Există riscul ca programele HIV/SIDA să fie implementate doar pe niște dimensiuni înguste și pur medicale. Expertiza statului în domeniu este redusă”

11 iulie, 2017, 17:45

Vizualizări: 2705

Cred că e o greșeală foarte mare măcar și din simplu motiv că în toată lumea și, inclusiv în țările europene, participarea asociațiilor persoanelor afectate de HIV/SIDA, asociațiilor prestatoare de servicii pentru aceste persoane, chiar și a centrelor neguvernamentale care prestează servicii socio-medicale este una crucială.

Third slide

„Democracy is only on paper. I have the feeling that we are going back to the Soviet Union times, when nobody’s opinion mattered”

10 iulie, 2017, 11:11

Vizualizări: 1215

The risks do not refer to organisational structures only, but first of all, to citizens, because HIV concerns all of us. New infection cases are discovered among persons who are not even in the risk group.

Third slide

„We risk an increased incidence of HIV. It means new infected persons to be included in the treatment”

10 iulie, 2017, 10:53

Vizualizări: 1081

Last week meeting was not transparent. Its agenda included subjects that haven’t been previously discussed, and hence, could not be subject to voting. Further, the opinion of civil society was not taken into account during the voting procedure.

Third slide

The civil society is heard only when it is convenient. „We have tried to initiate a dialogue with the NCC members, but to no avail”

07 iulie, 2017, 18:14

Vizualizări: 980

No dialogue has been initiated so far, which worries us even more. It is important to know whether these programmes are sustainable, because the financing through one single Recipient assumes it will not be so.

Third slide

„Riscăm să ne confruntăm cu o incidență mărită la HIV. Asta înseamnă persoane noi infectate, care trebuie incluse în tratament”

07 iulie, 2017, 11:02

Vizualizări: 1545

Ședința de săptămâna trecută nu a fost transparentă. Pe agenda ei au fost incluse subiecte, care nu au mai fost analizate anterior și, prin urmare, nu puteau fi supuse votului. Ulterior, la procedura de votare nu s-a luat în considerare opinia societății civile. Respectiv, nu știu în ce măsură și cum vor fi aplicate în continuare granturile oferite.

Third slide

„Democrația este doar pe hârtie. Am senzația că ne întoarcem pe timpul Uniunii Sovietice, când părerea nimănui nu conta”

06 iulie, 2017, 17:57

Vizualizări: 1662

Regulamentul privind procedura de vot a fost încălcat, iar la ședința Consiliului Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA s-au discutat lucruri care nu au fost analizate mai înainte.

Third slide

Societatea civilă, ascultată doar când se vrea. „Am încercat să inițiem un dialog cu membrii CNC, dar nu avem reacții”

06 iulie, 2017, 14:11

Vizualizări: 1408

Situația e neclară, deoarece scenariul de excludere nu a fost discutat înainte de ședința Consiliului Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA. Societatea civilă, în mare parte, a aflat despre acest lucru chiar în momentul ședinței.

Third slide

Ion Sturza: „Dragi medici, pacienți și alte victime colaterale, pregătiți-vă de reformă!”

29 iunie, 2017, 10:28

Vizualizări: 9924

Comentariul lui Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova pe o rețea de socializare privind reforma spitalelor în Republica Moldova. Întrebările care și le adresează din perspectiva unui pacient.

Third slide

13 mii de oameni care mor în Moldova puteau fi salvați: „O treime din toate din toate decesele înregistrate puteau fi evitate”

28 iunie, 2017, 13:03

Vizualizări: 4734

Eu vorbesc în cunoștință de cauză. Noi înregistrăm anual în Republica Moldova în jur de 40 de mii de decese. O treime din ele sunt decese evitabile.