Opinii / Editoriale

Third slide

„Sper că vom putea face front comun cu deputații din Parlament pentru a nu permite modificarea Legii Antitutun”

03 aprilie, 2017, 16:21

Vizualizări: 971

Noi știm că există o presiune enormă ca Legea Antitutun să fie modificată, de aceea noi trebuie să fim foarte atenți și să opunem rezistență. De fapt, există foarte multe probe cu privire la venituri sau pierderi economice care survin din cauza fumatului. Povara aceasta cade asupra bugetului țării.

Third slide

Partajarea costurilor cu pacientul, între interes și beneficiu public. Ce ar trebui să facă statul

31 martie, 2017, 12:20

Vizualizări: 2155

Asistăm la un lobby al business-ului fără precedent în Moldova: a început cu industria producătoare de tutun, după care s-a trecut la așa numita reformă a asistenței medicale primare, modificarea tarifelor la serviciile medicale și acum mai nou, partajarea costurilor cu pacientul.

Third slide

DREPT la replică//Sergiu Rață: „Ceaicovschi facea presiuni și se ascundea după persoane publice din țară. Aceste lucruri pot fi dovedite”

29 martie, 2017, 17:18

Vizualizări: 2220

Sunt niște falsuri. Eu nu am făcut denunțuri. Noi am organizat o conferință de presă, pe 20 noiembrie, 2014. Am organizat evenimentul împreună cu companiile care activează în domeniu și oficial am sesizat opinia publică despre neregulile privind achizițiile publice din domeniul sănătății.

Third slide

DREPT la replică//Andrei Botnaru: „În comunitatea medicală se știe foarte bine cum și-a construit acest „prințișor” de Nisporeni un pseudo-imperiu și cât valorează cuvântul lui”

29 martie, 2017, 12:19

Vizualizări: 4151

Inițial m-am gândit să nu reacționez la aberațiile acestui individ cercetat penal și cu calități morale îndoielnice. În comunitatea medicală se știe foarte bine cum și-a construit acest „prințișor” de Nisporeni un pseudo-imperiu și cât valorează cuvântul lui.

Third slide

„Avem medicamente doar până în luna aprilie. Procedura de achiziții este mai mult decât centralizată”

24 martie, 2017, 13:15

Vizualizări: 4147

Am avut o ședință cu șefii instituțiilor medicale din Chișinău și am discutat despre asigurarea cu medicamente și consumabile pentru perioadele următoare. Din câte înțeleg Ministerul Sănătății le-a permis instituțiilor medicale să facă de sine stătător licitații pentru consumabile.

Third slide

Veaceslav Negruța despre propunerea Ministerului Sănătății privind majorarea salariilor specialiștilor din sănătatea publică din Fondul de profilaxie al CNAM „Este ilegal”

16 martie, 2017, 12:21

Vizualizări: 3985

Aparent totul este ilegal. Chiar și nota informativă nu conține informație suficientă cum prevăd normele legale de motivare a unui proiect. Toată motivația este una populistă și electorală.

Third slide

Liuba Ceban, fondatoarea Liniei verzi pentru prevenirea suicidului despre „jocurile morții”. Sfaturi importante pentru părinți

10 martie, 2017, 22:37

Vizualizări: 3032

Descrierea acestor jocuri ne șochează, creează un sentiment de panică, dar vreau să vă spun că trebuie să atragem atenția la câteva aspecte.

Third slide

De ce copiii decedați în burta mamei sunt considerați o normă

23 februarie, 2017, 11:20

Vizualizări: 3506

Cazul femeii însărcinată în 36 de săptămâni și trimisă la Institutul Mamei și Copilului din raionul Rezina cu copilul mort în burtă, fără să i se fi asigurat transport a fost mediatizat pe larg în mass-media. Cazul este unul ieșit din comun și determinat de reformele făcute pe apucate care nu au contribuit la fortificarea sistemului de sănătate, ci la degradarea lui.

Third slide

Ciclul menstrual- un subiect tabu în familiile moldovenilor. Cine și când ar trebui să le vorbească fetelor despre schimbările prin care trec

20 februarie, 2017, 17:06

Vizualizări: 3306

Apariția ciclului menstrual poate fi un șoc pentru copii, pentru că există diferite temperamente. Unii sunt mai timizi, alții debordează de energie, de aceea cei care ar trebui să-i pregătească pe copii, să le vorbească despre toate schimbările care urmează să apară în viața lor sunt părinții.

Third slide

„Pe cât de dur ne apasă industria tutunului, atât de dur trebuie să rezistăm”

17 februarie, 2017, 11:37

Vizualizări: 3172

Se spune că cel mai profitabil business este cel al armamentului, drogurilor, tutunului, alcoolului și medicamentelor. De aceea, orice reformă legată de aceste cinci va fi extrem de greu de implementat.