Opinii / Editoriale

Third slide

13 mii de oameni care mor în Moldova puteau fi salvați: „O treime din toate din toate decesele înregistrate puteau fi evitate”

28 iunie, 2017, 13:03

Vizualizări: 4830

Eu vorbesc în cunoștință de cauză. Noi înregistrăm anual în Republica Moldova în jur de 40 de mii de decese. O treime din ele sunt decese evitabile.

Third slide

Lucia Bacalu: „Decât ar merge Plahotniuc cu pamperși și bonețele prin maternități, nu ar fi mai bine să-și pună ministra Sănătății la treabă?”

26 iunie, 2017, 11:50

Vizualizări: 3747

Vlad Plahotniuc a mers cu daruri multe la spitalul din Nisporeni. Aș fi zis că e un gest frumos, dacă nu ar fi fost și câteva momente de altă natură.

Third slide

Opinie de la doctorul Dan Grigorescu. „La coadă la Terapie Intensivă”

26 iunie, 2017, 10:35

Vizualizări: 2645

Iată însă că, de curând, atât noi, medicii, dar și pacienții gravi, am devenit subiecții unui nou tip de coadă, apărută aparent de nicăieri, aparent subit și aparent fără explicație: coada la Terapie Intensivă! Din păcate, însă, această nouă și monstruoasă formă de coadă a apărut de fapt nu de nicăieri.

Third slide

„Este evident că vina pentru decesul acestui copil trebuia împărțită între mai mulți factori”

24 iunie, 2017, 10:03

Vizualizări: 4751

Acest caz trist dovedește existența unor lacune grave în sistem și nu doar în cel medical. Nu pot să susțin ceva despre greșeala sau vina medicului pediatru, de aceasta se ocupă instanța de judecată. Însă apar multe întrebări la acest subiect.

Third slide

„Nici în statele din Africa nu există așa ceva. E ca și când ai supune Academia de Științe a Moldovei unei mici direcții, care se subordonează viceministrului”

19 mai, 2017, 11:26

Vizualizări: 5266

Esența reformei propuse constă în înglobarea structurilor în cadrul unei singure instituții cu funcții de control a statului în cadrul tuturor ministerelor. Deci, fiecare minister va avea o singură structură de control.

Third slide

Alina Comerzan: „E bine să fie o singură asociație puternică, ce va putea elabora politici pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale. Dezbinat nu faci nimic”

18 mai, 2017, 19:23

Vizualizări: 2458

Când sunt prea multe asociații, tot nu e prea bine, că ne dezbinăm. Mai bine e să fie o singură asociație puternică, ce poate elabora politici care vor putea îmbunătăți calitatea asistenței medicale, dar și condițiile de muncă ale lucrătorilor medicali.

Third slide

Mihai Moldovanu: „În Moldova sunt multe ONG-uri. Cele din sănătate însă nu au demonstrat că pot răspunde provocărilor sistemului”

18 mai, 2017, 17:40

Vizualizări: 2095

Nu cred că mai e actuală această formă de organizare a doctorilor. E depășită ideea creării asociațiilor de partid. Ele trebuie să fie profesionale. Noi avem Liga Medicilor, chiar dacă într-o formă învechită.

Third slide

Ala Nemerenco: De ce Guvernul a renunțat la propria intenție de a oferi tinerilor medici indemnizații într-o singură tranșă?

04 mai, 2017, 13:42

Vizualizări: 4707

În ședința de ieri a Guvernului a fost aprobat proiectul de modificări la Legea Ocrotirii Sănătății nr.411-XIII din 28.03.1995. Modificările constau în majorarea îndemnizației unice de la 30 mii lei la 45 mii lei pentru medici și farmaciști și de la 24 mii lei – la 36 mii pentru personal medical și farmaceutic mediu care se angajează imediat după absolvire în mediul rural.

Third slide

Medic de familie: „Vaccinurile funcționează. Noi trebuie să convingem părinții prin argumente științifice”

28 aprilie, 2017, 12:20

Vizualizări: 6424

Înainte ca să le recomand pacienților să se vaccineze, m-am informat foarte bine la această temă. Am intrat pe site-uri oficiale, precum al Organizației Mondiale a Sănătății și al Centrului European de Prevenirea și Control al Bolilor. Eu m-am confruntat cu trei cazuri în care părinții au refuzat categoric imunizarea. Un părinte nu vrea să vaccineze copilul, deoarece a citit multe studii și cărți care arată că imunizarea e inutilă. Am rugat-o să-mi trimită și mie informația.

Third slide

Nadejda Plăcintă: „La Universitate studenții nu învață cum să motiveze pacientul să se vaccineze. Doar îți vorbesc despre importanța acestora”

27 aprilie, 2017, 18:30

Vizualizări: 4838

Refuzurile de vaccinare au început acum trei ani, deoarece publicitatea că vaccinurile sunt rele e mai agresivă în ultimii ani. Mult depinde și de medicul de familie. Cred că în 70% dintre cazuri, responsabilitatea ca să convingi moldovenii să-și administreze vaccinurile e pe umerii lucrătorului medical, adică a asistentei medicale și a medicului de familie. Este important ca si medicul să fie cointeresat.