Știri

Third slide

Audieri la Comisia de sănătate privind insulina Strim. Ministra Sănătății și șefa AMDM nu s-au prezentat. „Să vină pacienții și doctorii la audieri. Eu o să vi-i aduc”

25 septembrie, 2019, 21:29

Vizualizări: 1167

Directoarea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, dar și ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale trebuiau să se prezinte astăzi cu explicații la Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie privind situația pacienților dependenți de insulină și trecuți involuntar la biosimilarul Strim. Nici Zinaida Bezverhnîi, nici Ala Nemerenco nu s-au prezentat la Parlament și au preferat să trimită câte un subaltern.

Third slide

Guvernul la 100 de zile. Sănătatea lipsește din raport

24 septembrie, 2019, 20:28

Vizualizări: 831

Guvernul Sandu a publicat astăzi raportul de activitate pentru primele 100 de zile, iar în fața presei a ieșit premierul cu doar trei dintre membrii Cabinetului. Restul, inclusiv ministrul Sănătății, Municii și Protecției Sociale nu au fost prezenți, dar nici domeniul Sănătății nu s-a regăsit în raportul de activitate al Guvernului pentru primele 100 de zile.

Third slide

Cât de pregătită este Moldova de sezonul gripei și ce viruși vor circula în acest an

24 septembrie, 2019, 16:31

Vizualizări: 438

Responsabilii de sănătate publică anunță că sunt pregătiți să facă față noului sezon gripal. Pentru a proteja populația de virusul A și B, din Fondul asigurării obligatorii de asistență medicală, au cumpărat deja 100 de mii de doze, iar alte 100 de mii urmează să vină sub formă de donație din SUA. Toate vaccinurile antigripale ar trebui să ajungă în țară până la sfârșitul lunii octombrie. Amintim că anul trecut au fost imunizați împotriva gripei aproximativ 160 de mii de oameni.

Third slide

Numărul maladiilor respiratorii este în creștere. Pe cine și ce raioane vizează mai mult

24 septembrie, 2019, 09:51

Vizualizări: 340

Numărul maladiilor respiratorii înregistrate anul trecut a fost mai mare cu aproape 6 mii de cazuri în comparație cu anul 2017. Bolile sunt mai răspândite printre copii, iar cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele de nord ale țării. Sunt datele Anuarului statistic al sistemului de sănătate din Republica Moldova pentru anul 2018.

Third slide

Cum vor avea loc alegerile viitorului rector al USMF

23 septembrie, 2019, 11:43

Vizualizări: 877

Pe 2 octombrie întreaga comunitate academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” va alege un nou rector, pentru că mandatul actualului, Ion Ababii expiră în luna octombrie. Potrivit regulamentului privind modul de alegere a rectorului USMF, procesul de votare va fi organizat de Comisia tehnică de organizare a alegerilor și un reprezentat al Consiliului de Dezvoltare Strategică și Instituțională.

Third slide

A fost stabilită data alegerilor rectorului USMF. Cu ce programe de dezvoltare vin candidații pentru acest fotoliu

19 septembrie, 2019, 19:28

Vizualizări: 1891

Alegerile rectorului Universității de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” vor avea loc pe 2 octombrie. Anunțul a fost plasat pe pagina oficială a instituției. 958 de persoane, printre care profesori universitari, doctori în știință, conferențiari, reprezentanți ai studenților în Senat și în consiliile facultăților vor trebui să-și dea votul pentru unul dintre cei 7 candidați care râvnește pentru această funcție.

Third slide

De ce Moldova are nevoie de Unități Stroke și când acestea vor fi deschise

18 septembrie, 2019, 17:09

Vizualizări: 873

Până în anul 2030 accidentele vasculare cerebrale vor constitui a doua cauză de deces în Republica Moldova, ceea ce necesită implementarea unui program de acțiuni pentru combaterea acestora, spun specialiștii. Este nevoie de crearea unei rețele stroke care să cuprindă toată țara – 10 astfel de unități, unde pacienții ar putea ajunge în cel mult două ore și ar putea beneficia de asistența medicală necesară în cazul unui AVC.

Third slide

AUDIO//Există sau nu legătură între avort, sterilitate și cancer de col uterin? Explică Rodica Comendant, ginecolog-obstetrician

18 septembrie, 2019, 14:04

Vizualizări: 1030

Cea mai mare temere a femeilor care fac avort este că aceasta va fi ultima sarcină. Se mai crede că un avort poate fi un factor declanșator al cancerului de col uterin sau te poate afecta psihic. Sunt doar câteva mituri în care mai cred femeile din Republica Moldova, atunci când se gândesc să scape de o sarcină.

Third slide

Moldova: La fiecare oră un om face AVC, la fiecare oră jumătate un om moare din această cauză. Ce sunt unitățile Stroke și de ce Moldova are nevoie de ele

17 septembrie, 2019, 19:07

Vizualizări: 852

Accidentul vascular cerebral a ajuns să fie a doua cauză de deces în Republica Moldova după bolile cardiovasculare. Statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare, iar astăzi aproape 80 de mii de oamenii trăiesc cu povara unui AVC. Specialiștii vorbesc despre o epidemie, iar rolul fiecăruia dintre noi este să conștientizăm cât de importantă este sesizarea primelor semne, dar și șansa de a fi în apropierea unui spital care ar putea gestiona corect un AVC. Avem, ce-i drept, puține și toate în capitală.

Third slide

Ce trebuie să știe un director de spital din Moldova, după schimbarea regulilor de concurs

17 septembrie, 2019, 17:45

Vizualizări: 1425

Regulamentul cu privire la numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medicale publice a fost unul dintre cele mai discutate și dezbătute inițiative ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. După schimbarea guvernării, așteptările au fost și continuă să fie foarte mari. Schimbarea condițiilor și metodologiei de alegere a managerilor de spitale a generat nemulțumiri, controverse, dezamăgiri.