Interviuri

Third slide

Ludmila Bîrca: „Părinții nu sunt vaccinați împotriva Covid-19 și infectează copiii. Avem 37 de bebeluși, de până la un an, infectați cu Sars-Cov-2. E dublu față de anul trecut”

18 ianuarie, 2022, 16:52

Vizualizări: 4201

Numărul copiilor infectați cu Sars-Cov-2 s-a dublat în ultima săptămână când s-au înregistrat 724 de cazuri, față de 230 de la începutul anului. Managerul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bîrca, recunoaște că numărul copiilor internați în instituția pe care o administrează a crescut esențial. Majoritatea copiilor bolnavi sunt până la un an, aceștia infectându-se de la părinții care nu sunt imunizați, ne spune managerul.

Third slide

Sergiu Vasilița, director Spitalul „Toma Ciorbă”: „Pentru că sunt militar, am spus o dată că trebuie să ne vaccinăm. Obligatoriu. Punct”

03 noiembrie, 2021, 14:12

Vizualizări: 5733

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” este prima instituție medicală din țară antrenată în primirea și tratarea pacienților cu Covid-19. Aici ajung pacienții infectați cu Sars-Cov-2 în stare medie, spre gravă, care nu trebuie conectați la aparatele sofisticate din secțiile de terapie intensivă. Spitalul, de altfel, nici nu are o asemenea secție.

Third slide

Virginia Cocieru-Șalaru, conferențiar universitar: „Este o mare discrepanță între medicina de familie din orașe și ceea ce este în unele sate, la periferie”

29 octombrie, 2021, 15:35

Vizualizări: 5268

Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat în premieră, în acest an, concursul Profesorul Anului.

Third slide

Șeful secției ATI de la IMU, Serghei Cobîlețchi: „Secțiile Covid sunt acoperite cu personal medical doar 60%. Angajăm studenți. Dacă nu erau ei, spitalele mari se închideau”

21 septembrie, 2021, 15:46

Vizualizări: 10745

Suntem din nou pe val, un val în care predomină două variante mult mai contagioase ale Covid-19, spun specialiștii. Personalul medical din secțiile de Terapie Intensivă Covid-19, din nou, cu greu fac față fluxului de pacienți care ajung aici în stare foarte gravă. Pe unii reușesc să-i salveze, pe alții îi pierd.

Third slide

Иван Хаста: “Если во всём мире 70% населения будет охвачено вакцинацией, мы заживем нормальной жизнью”

17 septembrie, 2021, 11:25

Vizualizări: 2262

Специалисты Министерства здравоохранения говорят о четвертой волне пандемии. Процесс вакцинации населения идет вяло. Журналист газеты “Вести Гагаузии” Алла Бюк поговорила об эпидемиологической обстановке и темпах вакцинации в автономии с главой Центра общественного здоровья Комрата Иваном Хаста.

Third slide

Elena Palanciuc, vicedirector medical, Spitalul Orhei: „Cheltuim în zădar bani pentru pacienții cu Covid-19, din vina noastră”

14 septembrie, 2021, 11:39

Vizualizări: 3347

În raionul Orhei nu mai există Covid-19. Cel puțin această impresie o lasă majoritatea oamenilor, care nici mască nu poartă, nici distanță socială nu țin și nici vaccinați împotriva coronavirusului nu prea vor.

Third slide

Psihoterapeutul Cornelia Adeola, despre suicid: „O persoană care decide să se sinucidă, este o persoană care are sentimentul acut de lipsă de fericire și de speranță”

10 septembrie, 2021, 17:25

Vizualizări: 2101

În fiecare an, pe 10 septembrie, marcăm Ziua mondială de prevenire a suicidului. O modalitate prin care sute de oameni anual aleg să încheie socotelile cu viața. Specialiștii ne recomandă să-i ascultăm pe cei care vor să vorbească despre ceea ce simt, să nu le blamăm emoțiile, doar așa vom putea preveni cazurile de suicid. De asemenea, dacă măcar o dată în viață simțim că nu putem face față situațiilor stresante, e necesar să ne adresăm după ajutor specializat.

Third slide

Lăcrămioara Dimov-Starostin, despre educația sexuală a adolescenților: „Fetele trebuie să știe ce funcție au ovarele, iar băieții – testiculele, că educație sexuală nu înseamnă să înveți să faci sex”

01 septembrie, 2021, 17:23

Vizualizări: 6334

Tot mai mult vorbim despre necesitatea disciplinei de educație sexuală în școli, însă există o reticență față de acest obiect, de mulți ani. Reticența vine din necunoaștere și pudicitatea moldovenilor, spun specialiștii. Între timp, la sate și fără educație sexuală, adolescentele nasc copii și nu cunosc aproape nimic despre protecție, boli cu transmitere sexuală sau consimțământ.

Third slide

Boris Gîlca: „Doar școlile care vor avea 70 la sută din personalul didactic imunizat ar trebui să-și înceapă orele cu prezența fizică”

23 august, 2021, 10:33

Vizualizări: 2696

Suntem într-un nou val al pandemiei Covid-19 și, spun specialiștii, acesta va căpăta amploare din cauză că oamenii s-au relaxat și practic nu mai respectă măsurile antiepidemice. De această dată, predomină o tulpină de Covid-19 mult mai contagioasă – Delta, numită și tulpina indiană. Autoritățile municipale din sănătate spun că suntem pregătiți de o creștere a numărului de infectări și activarea altor instituții medicale pentru internarea pacienților.

Third slide

Iulia Iațco: „Am venit acasă cu un ficat nou, dar pentru aceasta am suportat 7 operații până când medicii au găsit un organ compatibil cu organismul meu”

17 august, 2021, 16:18

Vizualizări: 2862

Iulia Iațco, pacienta din Moldova, care suferea de un sindrom rar ce-i afecta ficatul – Budd-Chiari – s-a însănătoșit. După ani grei de luptă cu boala și cu birocrația sistemului de sănătate, femeia a fost supusă unui transplant de ficat, în Belarus, la Minsk. Ea a mers la o clinică privată, care a acceptat să-i facă operația, dar până medicii au găsit un ficat compatibil cu organismul ei, a trebuit să aștepte 1 an și 2 luni.