Interviuri

Third slide

Adrian Belîi, șef al Departamentului ATI, de la Institutul de Medicină Urgentă: „Provenim dintr-un sistem în care eroarea nu era privită ca oportunitate de optimizare, dar ca motiv de pedeapsă”

29 noiembrie, 2017, 11:28

Vizualizări: 5898

Cât de pregătiți sunt doctorii să facă față unui proces penal? Poate fi cineva asigurat că nu va fi învinuit pe nedrept? Vă invităm „inside ATI” să descoperim ce înseamnă munca într-o instituție de Urgență, cea mai mare din Moldova, de altfel.

Third slide

„E o palmă dată întregului sistem de sănătate. Dacă falsificarea începe din interiorul sistemului de sănătate, ce mai putem cere de la părinți?”

31 octombrie, 2017, 15:34

Vizualizări: 5240

Nicolae Furtună, vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică și șef al Comisiei de investigare, formată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, spune că scandalul datelor neveridice despre vaccinare este o palmă dată sistemului de sănătate. Gravitatea cazului rezidă din faptul că falsurile revin din interiorul sistemului. Furtună este sigur că vinovații vor fi găsiți.

Third slide

Falsificarea certificatelor de vaccinare// „E foarte grav că medicii implicați nu înțeleg consecințele. Riscul major este să se ajungă la un eșec de sănătate publică”

30 octombrie, 2017, 14:25

Vizualizări: 3645

Svetlana Cotelea, specialist în Sănătate Publică, atenționează în acest interviu despre un eșec de comunicare dintre medic și părinte la capitolul beneficiul imunizării. Cel mai grav în tot acest caz, ieșit la iveală recent, este că medicii implicați compromit încrederea pe care o au pacienții în colegii lor, dar și în întregul sistem de sănătate publică, transmițând un mesaj indirect că vaccinurile pot evitate.

Third slide

Violeta Horn-Rusnac, medic în Elveţia: „Acolo nu lucrezi la supra oboseală, nu vezi 40 de pacienţi pe zi și ai un platou tehnic performant în spate”

25 octombrie, 2017, 07:45

Vizualizări: 2819

Violeta Horn-Rusnac a plecat din Republica Moldova în anul 2001. A muncit în la actualul Institut de Medicină Urgentă, apoi s-a angajat în Elveția. Acasă vine cu regularitate și ține legătura cu colegii săi din Moldova. Medicul a acordat un interviu pentru Ziarul de Gardă despre sistemul medical, dar și politic din Republica Moldova.

Third slide

Psihiatrul Aurel Romila: „Aproape 1/3 din populaţie suferă de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez, ci pentru cei de deasupra stratului, pentru psihopaţi, care ocupă posturile-cheie în ţară”

23 octombrie, 2017, 12:19

Vizualizări: 1260

N-a făcut caz de marile sale reuşite, cum n-a ţinut nici să iasă în faţă cu orice preţ. În spatele discreţiei şi a modestiei în care s-a învăluit o viaţă întreagă, se ascunde însă unul din marii profesionişti ai României. Doctor în medicină, profesor şi iniţiator al secţiei de Resocializare din cadrul spitalului „Al. Obregia” din Bucureşti, Aurel Romila este şi autorul unei „Psihiatrii” ce a devenit manual de referinţă printre cunoscători.

Third slide

Medicul care a lăsat sistemul medical italian, pentru cel moldovenesc. „Chiar dacă țara este săracă, pentru spitale trebuie să se găsească bani în primul rând”

10 octombrie, 2017, 11:06

Vizualizări: 8812

Când am început discuția cu Ludmila Furtună, în biroul nostru, am înțeles că nu dădusem greș. Voi, cei care ne citiți, trebuie să-i aflați istoria de viață, așa cum o spune ea. Ludmila este incredibilă, nu neapărat pentru ceea ce a făcut, ci pentru ceea ce este. Istoria ei este despre curaj, provocări, dureri, abandonuri și porniri de la capăt. De la zero. Neconvențional.

Third slide

„Puteți să le spuneți celor de la CNAM că refuzul lor de a furniza informații este văzut ca o fraudă bugetară și o dovadă de corupție de către partenerii externi”

06 octombrie, 2017, 08:40

Vizualizări: 2044

Compania Națională de Asigurări în Medicină a refuzat în repetate rânduri să prezinte redacției Sănătate INFO, dar și Centrului PAS contractele încheiate de companie cu peste 400 de instituții medicale, pe banii noștri, plătiți pentru poliță. Pe 3 octombrie instituția a publicat un comunicat prin care induce în eroare consumatorii de servicii medicale, încercând să argumenteze că transparență există.

Third slide

Gheorghe Anghelici: „Astăzi pacienții care se adresează la spital sunt în stări foarte grave. Zici că parcă au venit din jungle sau stepe”

06 septembrie, 2017, 19:43

Vizualizări: 7413

Are peste 30 de ani de experiență în domeniul chirurgiei și 41 de invenții brevetate. Învață studenții cum se stabilește corect un diagnostic, dar și cum să stăpânească arta bisturiului. Numai în acest mod, consideră el, pacientul poate fi tratat corect. Ne-a vorbit despre hepatite și ciroze hepatice, deoarece o bună parte din viață a dedicat-o tratamentului acestor maladii.

Third slide

Gheorghe Baciu: „E nevoie ca în fruntea sistemului de sănătate să fie oameni dezinteresați în mașini luxoase și vile în toate sectoarele Chișinăului”

29 august, 2017, 10:53

Vizualizări: 2201

După 60 de ani de muncă asiduă în domeniul medicinei legale, în acest an s-a învrednicit de Premiul Național la categoria știință. A scris peste 600 de publicații științifice, multe dintre ele în domeniul care i-a dominat practic viața. Deși a evitat să vorbească despre medicina sportivă din Moldova știe foarte bine ce se întâmplă cu ea și cum a evoluat.

Third slide

Petru Dodu, doctorul moldovean care face vlogging: „Voi vorbi și despre corupție. Mai târziu”

17 august, 2017, 11:26

Vizualizări: 3623

Petru Dodu este primul medic moldovean aflat în țară care s-a hotărât să-și facă un vlog (n.r. - video blog) în care să explice cum funcționează sistemul medical și de unde se trag prejudecățile. Primul lui episod a stârnit numeroase reacții, în mare parte pozitive, de aceea l-am promovat pe Petru la un interviu în care să ne povestească despre el, despre interacțiunea sa cu sistemul medical, dar și despre curajul de a spune cum e sistemul pe interior.