Interviuri

Third slide

Stela Bivol: „In public health, one wrong decision can kill hundreds and thousands of people. The responsibility is huge. Lets not forget that there are people behind these decisions”

17 iulie, 2017, 10:47

Vizualizări: 957

Moldova was dealing with widespread HIV epidemics before the Global Fund came in the country. People affected by the virus and the AIDS were dying without any second chance to life. With external finance granted to control and prevent the disease, the country has stabilised the situation, which is still sound.

Third slide

Viorel Soltan: “I think that all NGOs would fully support for the State to take over the activities financed by the Global Fund. But the proposal does not correspond to the intentions”

14 iulie, 2017, 21:04

Vizualizări: 1344

In the context of the recent events related to NGOs’ exclusion from negotiating the next grant for the country provided by the Global Fund, we would like to offer you an interview with the ex-Director of PAS Center, Viorel Soltan.

Third slide

Stela Bivol: „În sănătatea publică, o decizie incorectă poate omorî sute și mii de oameni, deci responsabilitatea e mai mare. Să nu uităm că în spatele acestora sunt oameni”

14 iulie, 2017, 14:31

Vizualizări: 2638

Moldova s-a confruntat, până la venirea Fondului Global în țară, cu o epidemie HIV de proporții. Oamenii afectați de virus și apoi de maladia SIDA, mureau fără să li se dea o a doua șansă la viață. Odată cu obținerea fondurilor externe pentru ținerea sub control și prevenirea maladiei, țara a cunoscut stabilizare a situației.

Third slide

David Subeliani, activist civic: „Nu facem compromisuri. Vom lupta până politica de decriminalizare a consumului de droguri va fi adoptată”

14 iulie, 2017, 11:26

Vizualizări: 1368

Vrea să ajute consumatorii de droguri să scape de dependență, dar și să se reintegreze în societate. Potrivit lui, soluția constă în decriminalizarea consumului de droguri.

Third slide

Viorel Soltan: „Cred că toate ONG-urile ar susține în totalitate ca statul să preia activitățile finanțate de Fondul Global. Propunerea însă nu corespunde intențiilor”

13 iulie, 2017, 16:06

Vizualizări: 3553

În contextul ultimelor evenimente privind excluderea ONG-urilor din procesul de negocieri al următorului grant pentru țară oferit de Fondul Global, vă propunem un interviu cu fostul director al Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Viorel Soltan. L-am întrebat, în primul rând, ce rol a avut societatea civilă în procesul de stabilire a parteneriatului dintre Republica Moldova și Fondul Global.

Third slide

NewBIOTIdermal, un produs natural care vindecă arsurile de diferite grade (P)

08 iulie, 2017, 08:46

Vizualizări: 952

NewBIOTIdermal, produs autohton românesc își face loc pe piața farmaceutică din Republica Moldova. Produs de compania Titus&Sons cu sediul la Timișoara, dispozitivul medical NewBIOTIdermal este un unguent steril utilizat în cazul plăgilor acute, cronice şi alte afecțiuni ale pielii.

Third slide

Mariana Ianachevici, Asociația „Ave-Copiii”: „Dacă mamele au ajuns să-și trateze copiii pe internet, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru sistemul de sănătate”

05 iunie, 2017, 18:36

Vizualizări: 7455

La sfârșitul săptămânii trecute o poză, aparent nevinovată, care prezenta în prim plan fundulețul unui copil ce avea o afecțiune, a fost plasată pe internet, într-un grup de mămici. Autoarea fotografiei era chiar mama micuțului, care disperată cerea ajutor. Ce să fac, cu ce s-l tratez? Postarea a adunat peste o mie de comentarii, ceea ce înseamnă că cel puțin o mie de oameni au văzut și poza cu siguranță. Majoritatea conțineau sfaturi și recomandări de medicamente.

Third slide

Mihai Magdei, fost ministru al Sănătății: „Acum nimeni de la Ministerul Sănătății nu ar putea face față noii funcții de ministru al Muncii, Protecției Sociale și Sănătății”

23 mai, 2017, 19:21

Vizualizări: 3509

Reforma administrației publice centrale atrage după sine o serie de schimbări atât la nivel legislativ, cât la nivel executiv. Comasarea ministerelor nu e un lucru ușor, dar nici imposibil spunea astăzi premierul, care a adăugat că pentru a putea aplica reforma în practică va fi nevoie de foarte multă muncă.

Third slide

„Noi avem mai mulți donatori vii de organe, decât în moarte cerebrală”

18 aprilie, 2017, 16:26

Vizualizări: 3190

În Turcia este o normalitate să vezi și să auzi că sunt efectuate intervenții de înaltă performanță care salvează viața a mii de oameni. Ne referim în mod special la operațiile de transplant de rinichi, de inimă, ficat, uter, piele, etc.

Third slide

Tudor Ceaicovschi: „Mi s-a spus: „Ceaicovschi, ajunge, mai dă și la alții, nu te băga, liniștește-te că va fi și mai rău”

27 martie, 2017, 17:17

Vizualizări: 8340

Despre dosarul licitațiilor trucate, cel puțin în ultima vreme, nu se aude practic nimic. Procurorii spun că e în instanță și merge conform procedurilor. E un dosar voluminos, care nu poate fi examinat în câteva luni, mai ales că sunt vizate peste 30 de persoane din domeniul sănătății și un agent economic.