Interviuri

Third slide

Tudor Ceaicovschi: „Mi s-a spus: „Ceaicovschi, ajunge, mai dă și la alții, nu te băga, liniștește-te că va fi și mai rău”

27 martie, 2017, 17:17

Vizualizări: 8253

Despre dosarul licitațiilor trucate, cel puțin în ultima vreme, nu se aude practic nimic. Procurorii spun că e în instanță și merge conform procedurilor. E un dosar voluminos, care nu poate fi examinat în câteva luni, mai ales că sunt vizate peste 30 de persoane din domeniul sănătății și un agent economic.

Third slide

Kristina Mauer-Stender, Biroul OMS pentru Europa: „Dacă o țară creează locuri speciale pentru fumat, înseamnă că ea nu-și îndeplinește angajamentele internaționale”

06 martie, 2017, 15:15

Vizualizări: 3984

Legea privind controlul este subiectul care continuă să-i nemulțumească pe unii proprietari de localuri, care insistă că din cauza restricțiilor dure pentru fumat, ei ar pierde clienți. Faptul că din cauza fumului de țigară au de suferit nefumătorii, precum și angajații localurilor, cel mai probabil pentru ei reprezintă o problemă secundară.

Third slide

Povestea Anei sau frământările unei persoane seropositive

02 martie, 2017, 12:58

Vizualizări: 2980

Sunt educator în cadrul Asociației Române Anti-SIDA din 2011, iar din 2015 coordonez voluntarii din cadrul aceleiași organizații. În interviul care urmează, doresc să vă împărtășesc povestea Anei, una dintre victimele epidemiei HIV din România ’80anilor, infectată cel mai probabil într-un spital.

Third slide

Ghenadie Curocichin: „Regula în medicina de familie e simplă – banul vine odată cu pacientul”

01 martie, 2017, 12:16

Vizualizări: 4933

Medicina de familie are nevoie de îmbunătățire, deci, o reformă a ei este necesară, spun specialiștii. Problema e pe ce cale se va merge – medicii vor avea dreptul să profeseze liber și să fie contractați direct de Compania Națională de Asigurări în Medicină, se va propune un model combinat cu cel prezent sau în general va fi aleasă altă perspectivă.

Third slide

Oxana Domenti: „Unele tarife sunt absolut nejustificate și nimeni nu ne-a convins că trebuie să crească în așa măsură. Vom cere în Parlament înghețarea lor și sistarea încasării banilor”

27 februarie, 2017, 15:24

Vizualizări: 4474

Majorarea tarifelor medicale încă este un subiect ce generează îngrijorări și nedumeriri, chiar dacă Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină insistă că cei asigurați nu ar trebui să-și facă probleme. Subiectul a fost discutat și la Parlament, în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, iar membrii Comisiei au aceleași îngrijorări. Vorbim despre ele cu președinta Comisiei, Oxana Domenti.

Third slide

„Nu se va schimba nimic în sistemul medical atât timp cât autoritățile nu vor înțelege că un medic sărac este un medic incompetent”

21 februarie, 2017, 11:02

Vizualizări: 9025

Este oare corect ca doctorul să fie un instrument gratuit de obținere a prescripției medicale și există sau nu în Belarus oligarhi în halate albe – despre aceasta și altele a povestit într-un interviul pentru news.tut, Nicolai Șavlov, medic de categorie superioară și cu 40 de ani de experiență în domeniu.

Third slide

Mihai Pâslă, fost director CNSP: „În cazul unor dezastre în masă, Ministerul Sănătății nu este pregătit cu nimic”

14 februarie, 2017, 11:08

Vizualizări: 3836

Moldova nu are acum o instituție care să se ocupe doar de situațiile excepționale care amenință sănătatea publică. Toate structurile, care au ținut sub control domeniul, au fost desființate odată cu reorganizarea Serviciului de Urgență din țară și desființarea Serviciului republican de medicină a calamităților. Experții bat alarma și spun că dacă s-ar întâmpla un dezastru la nivel național, Ministerul Sănătății nu este pregătit să facă față lucrurilor.

Third slide

Ana Susarenco, inițiatoarea unui curs de educație sexuală: „Tinerii nu se vor abține de la sex, pentru că Ministerul Educație cu cel al Sănătății nu pot decide când să includă cursul în școli”

01 februarie, 2017, 17:00

Vizualizări: 6807

Ciclul menstrual e un mare păcat. Poluția în timpul adolescenței este o anomalie, iar prezervativele sunt responsabilitatea băieților. Să fii agresiv e un atu, iar dacă iubitul îți propune o partidă de sex, e bine să accepți, altfel te va părăsi. Sunt doar câteva dintre miturile pe care le au cei mai mulți adolescenți din Moldova.

Third slide

Ion Șalaru, director adjunct CNSP: „CNAM admite conflict de interese la utilizarea banilor din fondul de profilaxie al maladiilor”

18 ianuarie, 2017, 19:25

Vizualizări: 2811

Într-o țară în care mortalitatea e mai înaltă decât natalitatea, instituția care trebuie să se ocupe de prevenirea și profilaxia maladiilor practic nu primește finanțare ca să se ocupe de problemă.

Third slide

Rodica Gramma: „Îndemn juriștii Ministerului Sănătății să ridice manualele și să se informeze. Nu avem nevoie de un Cod de Etică care să sperie doctorii”

06 ianuarie, 2017, 14:40

Vizualizări: 5406

Comunitatea medicală a urmărit în 2016 cu interes cum se vor derula schimbările în domeniul eticii în Sănătate și dacă vom avea pe final de an un document aprobat prin Hotărâre de Guvern.