Interviuri

Third slide

Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică: Nici eu nu știu ce salariu voi avea. Cea mai mare provocare este salariul mic al specialiștilor din Sănătate Publică. Vom negocia cu Guvernul”

02 februarie, 2018, 17:17

Vizualizări: 3648

Elena Palanciuc a ieșit învingătoare a concursului organizat de Ministerul Sănătății pentru ocuparea funcției de director al Agenției Naționale de Sănătate Publică. Încă în proces de predare a responsabilităților în ceea ce privește administrarea Spitalului Raional Orhei, Elena Palanciuc a povestit pe scurt despre care sunt prioritățile ei ca viitor director la cea mai mare instituție din domeniul Sănătății și ce va face în cazul în care politicul îi va dicta cum să acționeze.

Third slide

„Noi am demonstrat că angajarea unui psiholog în spital este o măsură cost-eficiență - se consumă mai puține medicamente, iar perioada de internare se scurtează”

31 ianuarie, 2018, 12:44

Vizualizări: 32822

Este autorul cărții „Psihologia poporului român”, unde descrie nu numai cum gândesc și se comportă românii în societate, dar și cum se percep pe sine. Crede că abia peste 20 de ani actuala generație se va schimba, iar acum încă mai trăim o luptă dintre vechi și nou.

Third slide

„Oamenii grași nu pot fi sănătoși. Când mâncăm trebuie să ne gândim la creier, că pe el îl alimentăm”

19 ianuarie, 2018, 12:05

Vizualizări: 3001

Nu de puține ori, probabil, ați auzit zicala „gras și frumos”. În realitate însă grăsimea ne răpește în timp scurt nu doar frumusețea, dar și sănătatea. Endocrinologul Gheorghe Caradja atenționează că cea mai importantă armă a omenirii împotriva obezității este informarea corectă și echilibru dintre un regim alimentar corect și efectuarea zilnică a exercițiilor fizice. Medicul explică pe înțelesul oricui ce face grăsimea cu noi, de fapt.

Third slide

Adrian Belîi, șef al Departamentului ATI, de la Institutul de Medicină Urgentă: „Provenim dintr-un sistem în care eroarea nu era privită ca oportunitate de optimizare, dar ca motiv de pedeapsă”

29 noiembrie, 2017, 11:28

Vizualizări: 7627

Cât de pregătiți sunt doctorii să facă față unui proces penal? Poate fi cineva asigurat că nu va fi învinuit pe nedrept? Vă invităm „inside ATI” să descoperim ce înseamnă munca într-o instituție de Urgență, cea mai mare din Moldova, de altfel.

Third slide

„E o palmă dată întregului sistem de sănătate. Dacă falsificarea începe din interiorul sistemului de sănătate, ce mai putem cere de la părinți?”

31 octombrie, 2017, 15:34

Vizualizări: 5557

Nicolae Furtună, vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică și șef al Comisiei de investigare, formată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, spune că scandalul datelor neveridice despre vaccinare este o palmă dată sistemului de sănătate. Gravitatea cazului rezidă din faptul că falsurile revin din interiorul sistemului. Furtună este sigur că vinovații vor fi găsiți.

Third slide

Falsificarea certificatelor de vaccinare// „E foarte grav că medicii implicați nu înțeleg consecințele. Riscul major este să se ajungă la un eșec de sănătate publică”

30 octombrie, 2017, 14:25

Vizualizări: 3918

Svetlana Cotelea, specialist în Sănătate Publică, atenționează în acest interviu despre un eșec de comunicare dintre medic și părinte la capitolul beneficiul imunizării. Cel mai grav în tot acest caz, ieșit la iveală recent, este că medicii implicați compromit încrederea pe care o au pacienții în colegii lor, dar și în întregul sistem de sănătate publică, transmițând un mesaj indirect că vaccinurile pot evitate.

Third slide

Violeta Horn-Rusnac, medic în Elveţia: „Acolo nu lucrezi la supra oboseală, nu vezi 40 de pacienţi pe zi și ai un platou tehnic performant în spate”

25 octombrie, 2017, 07:45

Vizualizări: 3067

Violeta Horn-Rusnac a plecat din Republica Moldova în anul 2001. A muncit în la actualul Institut de Medicină Urgentă, apoi s-a angajat în Elveția. Acasă vine cu regularitate și ține legătura cu colegii săi din Moldova. Medicul a acordat un interviu pentru Ziarul de Gardă despre sistemul medical, dar și politic din Republica Moldova.

Third slide

Psihiatrul Aurel Romila: „Aproape 1/3 din populaţie suferă de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez, ci pentru cei de deasupra stratului, pentru psihopaţi, care ocupă posturile-cheie în ţară”

23 octombrie, 2017, 12:19

Vizualizări: 1468

N-a făcut caz de marile sale reuşite, cum n-a ţinut nici să iasă în faţă cu orice preţ. În spatele discreţiei şi a modestiei în care s-a învăluit o viaţă întreagă, se ascunde însă unul din marii profesionişti ai României. Doctor în medicină, profesor şi iniţiator al secţiei de Resocializare din cadrul spitalului „Al. Obregia” din Bucureşti, Aurel Romila este şi autorul unei „Psihiatrii” ce a devenit manual de referinţă printre cunoscători.

Third slide

Medicul care a lăsat sistemul medical italian, pentru cel moldovenesc. „Chiar dacă țara este săracă, pentru spitale trebuie să se găsească bani în primul rând”

10 octombrie, 2017, 11:06

Vizualizări: 9074

Când am început discuția cu Ludmila Furtună, în biroul nostru, am înțeles că nu dădusem greș. Voi, cei care ne citiți, trebuie să-i aflați istoria de viață, așa cum o spune ea. Ludmila este incredibilă, nu neapărat pentru ceea ce a făcut, ci pentru ceea ce este. Istoria ei este despre curaj, provocări, dureri, abandonuri și porniri de la capăt. De la zero. Neconvențional.

Third slide

„Puteți să le spuneți celor de la CNAM că refuzul lor de a furniza informații este văzut ca o fraudă bugetară și o dovadă de corupție de către partenerii externi”

06 octombrie, 2017, 08:40

Vizualizări: 2289

Compania Națională de Asigurări în Medicină a refuzat în repetate rânduri să prezinte redacției Sănătate INFO, dar și Centrului PAS contractele încheiate de companie cu peste 400 de instituții medicale, pe banii noștri, plătiți pentru poliță. Pe 3 octombrie instituția a publicat un comunicat prin care induce în eroare consumatorii de servicii medicale, încercând să argumenteze că transparență există.