Interviuri

Third slide

Violeta Horn-Rusnac, medic în Elveţia: „Acolo nu lucrezi la supra oboseală, nu vezi 40 de pacienţi pe zi și ai un platou tehnic performant în spate”

25 octombrie, 2017, 07:45

Vizualizări: 3016

Violeta Horn-Rusnac a plecat din Republica Moldova în anul 2001. A muncit în la actualul Institut de Medicină Urgentă, apoi s-a angajat în Elveția. Acasă vine cu regularitate și ține legătura cu colegii săi din Moldova. Medicul a acordat un interviu pentru Ziarul de Gardă despre sistemul medical, dar și politic din Republica Moldova.

Third slide

Psihiatrul Aurel Romila: „Aproape 1/3 din populaţie suferă de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez, ci pentru cei de deasupra stratului, pentru psihopaţi, care ocupă posturile-cheie în ţară”

23 octombrie, 2017, 12:19

Vizualizări: 1425

N-a făcut caz de marile sale reuşite, cum n-a ţinut nici să iasă în faţă cu orice preţ. În spatele discreţiei şi a modestiei în care s-a învăluit o viaţă întreagă, se ascunde însă unul din marii profesionişti ai României. Doctor în medicină, profesor şi iniţiator al secţiei de Resocializare din cadrul spitalului „Al. Obregia” din Bucureşti, Aurel Romila este şi autorul unei „Psihiatrii” ce a devenit manual de referinţă printre cunoscători.

Third slide

Medicul care a lăsat sistemul medical italian, pentru cel moldovenesc. „Chiar dacă țara este săracă, pentru spitale trebuie să se găsească bani în primul rând”

10 octombrie, 2017, 11:06

Vizualizări: 9027

Când am început discuția cu Ludmila Furtună, în biroul nostru, am înțeles că nu dădusem greș. Voi, cei care ne citiți, trebuie să-i aflați istoria de viață, așa cum o spune ea. Ludmila este incredibilă, nu neapărat pentru ceea ce a făcut, ci pentru ceea ce este. Istoria ei este despre curaj, provocări, dureri, abandonuri și porniri de la capăt. De la zero. Neconvențional.

Third slide

„Puteți să le spuneți celor de la CNAM că refuzul lor de a furniza informații este văzut ca o fraudă bugetară și o dovadă de corupție de către partenerii externi”

06 octombrie, 2017, 08:40

Vizualizări: 2234

Compania Națională de Asigurări în Medicină a refuzat în repetate rânduri să prezinte redacției Sănătate INFO, dar și Centrului PAS contractele încheiate de companie cu peste 400 de instituții medicale, pe banii noștri, plătiți pentru poliță. Pe 3 octombrie instituția a publicat un comunicat prin care induce în eroare consumatorii de servicii medicale, încercând să argumenteze că transparență există.

Third slide

Gheorghe Anghelici: „Astăzi pacienții care se adresează la spital sunt în stări foarte grave. Zici că parcă au venit din jungle sau stepe”

06 septembrie, 2017, 19:43

Vizualizări: 7604

Are peste 30 de ani de experiență în domeniul chirurgiei și 41 de invenții brevetate. Învață studenții cum se stabilește corect un diagnostic, dar și cum să stăpânească arta bisturiului. Numai în acest mod, consideră el, pacientul poate fi tratat corect. Ne-a vorbit despre hepatite și ciroze hepatice, deoarece o bună parte din viață a dedicat-o tratamentului acestor maladii.

Third slide

Gheorghe Baciu: „E nevoie ca în fruntea sistemului de sănătate să fie oameni dezinteresați în mașini luxoase și vile în toate sectoarele Chișinăului”

29 august, 2017, 10:53

Vizualizări: 2409

După 60 de ani de muncă asiduă în domeniul medicinei legale, în acest an s-a învrednicit de Premiul Național la categoria știință. A scris peste 600 de publicații științifice, multe dintre ele în domeniul care i-a dominat practic viața. Deși a evitat să vorbească despre medicina sportivă din Moldova știe foarte bine ce se întâmplă cu ea și cum a evoluat.

Third slide

Petru Dodu, doctorul moldovean care face vlogging: „Voi vorbi și despre corupție. Mai târziu”

17 august, 2017, 11:26

Vizualizări: 3760

Petru Dodu este primul medic moldovean aflat în țară care s-a hotărât să-și facă un vlog (n.r. - video blog) în care să explice cum funcționează sistemul medical și de unde se trag prejudecățile. Primul lui episod a stârnit numeroase reacții, în mare parte pozitive, de aceea l-am promovat pe Petru la un interviu în care să ne povestească despre el, despre interacțiunea sa cu sistemul medical, dar și despre curajul de a spune cum e sistemul pe interior.

Third slide

„Femeia care și-a înjunghiat copiii și apoi a încercat să-și pună capăt zilelor nu trebuie blamată. Ea are nevoie de ajutor și tratament”

11 august, 2017, 21:20

Vizualizări: 10334

Cazul înfiorător al femeii din sectorul Botanica al Capitalei, care și-a înjunghiat ambii copii cu multiple lovituri de cuțit, iar apoi a încercat să se sinucidă, a șocat o țară întreagă. Mulți au fost gata să arunce cu pietre în femeie, alții în familie, dar foarte puțini au încercat să-i înțeleagă situația. De ce a ajuns în starea aceasta? Specialiștii susțin că sistemul public de sănătate are mai multe lacune.

Third slide

Lucia Pîrțînă: Can you imagine a doctor with a bag full of HIV tests, condoms or syringes among a group of drug addicts or sex workers? They will never be accepted

24 iulie, 2017, 11:09

Vizualizări: 870

The healthcare system in Moldova cannot prevent and control HIV by itself. First, it does not have sufficient resources, and second – the workers won’t be accepted in the risk groups.

Third slide

Liliana Caraulan: The National Coordination Council for TB/HIV is becoming a dictatorship that works in the interests of the NCC Chairperson, i.e. Minister of Health

20 iulie, 2017, 14:47

Vizualizări: 1537

Every country that is in partnership with the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria has established a national structure with the mission to ensure the cooperation between all stakeholders interested in preventing and controlling the disease for which they get financial aid from the international organisation.