Știri Externe

Third slide

NEXT PANDEMIC/ Pot țânțarii și schimbările climatice să declașeze o nouă pandemie? Ce este febra Rift Valley și de ce este clasificată ca agent de bioterorism de clasa A

01 iulie, 2021, 13:00

Vizualizări: 757

Febra din Rift Valley a afectat la început animalele din Africa. Dar virusul care îl provoacă este răspândit și de țânțari ale căror habitate se extind din cauza schimbărilor climatice. Dacă ar urma să se îndrepte spre restul lumii, acest virus ar decima animalele provocând un colaps agricol și afectând sănătatea umană.

Third slide

Varianta DELTA: cât de bine funcționează vaccinurile împotriva acesteia. Explicații și cifre pentru fiecare

30 iunie, 2021, 18:31

Vizualizări: 4076

Varianta DELTA a SARS-CoV-2, identificată pentru prima dată în India, este acum forma dominantă a virusului în Regatul Unit. În Statele Unite, cel puțin 10% din cazurile noi sunt cu această variantă. Datele din Marea Britanie arată că noile infecții cu SARS-CoV-2 au crescut cu 31% în ultimele 7 zile. Mai mult, o analiză din Public Health England (PHE) sugerează că varianta DELTA este mai transmisibilă decât cele anterioare și că este mai probabil să determine spitalizarea persoanei infectate.

Third slide

OMS a actualizat ghidul privind strategiile de testare COVID-19, având în vedere pericolul noii tulpini Delta. Inclusiv persoanele vaccinate intră în categoria suspecților

29 iunie, 2021, 17:10

Vizualizări: 2488

OMS și-a actualizat ghidul cu privire la strategiile de testare COVID-19 pentru a explica o gamă mai largă de situații din țări, inclusiv circulația variantelor mai transmisibile și utilizarea de noi teste.

Third slide

OMS a lansat noi recomandări privind auto-îngrijirea. Cum este definită auto-îngrijirea și ce poți face singur pentru a te proteja

28 iunie, 2021, 22:04

Vizualizări: 1080

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat noi ghiduri prin care se recunoaște modul în care oamenii pot lua în mod activ decizii pentru propria sănătate și sănătatea celor dragi. Noul document al OMS privind intervențiile de îngrijire personală pentru sănătate oferă recomandări bazate pe dovezi cu privire la intervenții specifice de auto-îngrijire care pot contribui la asigurarea calitativă a sănătății și bunăstării, precum și la promovarea și protejarea drepturilor omului.

Third slide

Ce se întâmplă atunci când COVID-19 se suprapune cu infecția HIV? O veste bună și una rea

28 iunie, 2021, 15:01

Vizualizări: 872

Rezultatele studiilor de până acum arată că persoanele care trăiesc cu infecția HIV pot avea un risc mai mare de deces dacă se îmbolnăvesc de COVID-19. Partea bună însă este că vaccinurile COVID-19 par a fi sigure și eficiente la persoanele cu HIV.

Third slide

NEXT PANDEMIC: Ce este Hantavirusul și de ce este periculos pentru oameni. Simptomele pot fi confundate cu cele ale SARS-CoV-2

24 iunie, 2021, 21:06

Vizualizări: 956

În aprilie 1993, îngrijorările despre un misterios focar de ciumă au zguduit regiunea americană nativă care se învecinează cu Utah, Colorado, Arizona și New Mexico. După moartea misterioasă a unui cuplu din New Mexico, oficialii statului au încercat să găsească cauza morții lor, reușind în cele din urmă să găsească o legătură de cauzalitate cu mai multe cazuri de infectare din aceeași regiune.

Third slide

5 lucruri pe care le știm despre varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 (și 2 întrebări care rămân fără răspuns)

24 iunie, 2021, 17:17

Vizualizări: 4270

Varianta Delta (B.1.617.2) a SARS CoV-2 a fost detectată pentru prima dată în India și se răspândește rapid în întreaga lume. Anume Delta ar putea fi responsabilă de un al patrulea val al pandemiei COVID în întreaga lume. Specialiștii presupun că începând cu sfârșitul lunii august situația se va înrăutăți dramatic. Iată ce știm despre varianta DELTA până acum:

Third slide

Depresia și tulburările de stres posttraumatic în COVID-19

22 iunie, 2021, 18:10

Vizualizări: 1863

Pacienții spitalizați cu COVID-19 au probleme cognitive și comportamentale și după externare, arată noi cercetări. Datele arată că modificările cognitive, depresia și tulburările de stres posttraumatic (PTSD) persistă la pacienții infectați, atât în faza subacută, cât și la 10 luni de la externare.

Third slide

Vaccinarea copiilor anti-Covid: de ce nu este o prioritate acum

21 iunie, 2021, 14:52

Vizualizări: 1521

În timp ce multe țări se grăbesc să-și vaccineze copiii împotriva Covid, OMS atenționează că acest lucru nu este o prioritate acum. De ce nu este o prioritate vaccinarea copiilor, ce date există acum cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinulor anti-Covid la copii, când ar putea fi emise recomandări de vaccinare, explică Dr Soumya Swaminathan, responsabilă de știință la OMS.

Third slide

„Pentru că fiecare picătură contează”: donarea de sânge în perioada de criză

14 iunie, 2021, 14:42

Vizualizări: 766

Pandemia COVID-19 a pus la pământ sistemele de sănătate din mai multe țări ale lumii. Pe lângă cazurile de infectare și urgențele care trebuie rezolvate imediat, au fost afectate și alte domenii ale îngrijirilor medicale, inclusiv donarea de sânge. La mai bine de un an de la debutul pandemiei, un șir de studii reflectă care este situația la capitolul donării de sânge în mai multe țări ale lumii.