Știri Interne

Third slide

„Toată lumea se teme de cancer. Este boala care te trimite în cimitir”

04 octombrie, 2019, 16:30

Vizualizări: 888

Cancerul continuă să fie maladia despre care mai mult se șoptește, decât se vorbește, pentru că este un diagnostic care inspiră groază, suferință și neputință. Din frică și prejudecata că maladia te duce în cimitir, moldovencele sunt sceptice când vine vorba să se palpeze, să facă o ecografie sau o mamografie a sânilor. La Criuleni, acolo unde am găsit unul din mamografele mobile, femeile așteptau în rând cu emoții, dar și cu frică să nu cumva să fie ceva.

Third slide

Emil Ceban este noul rector al USMF „Nicolae Testemițanu”. A fost ales cu peste 60 la sută din voturi

02 octombrie, 2019, 21:54

Vizualizări: 3066

USMF Nicolae Testemițanu are un nou rector. Acesta a fost ales din primul tur de scrutin, cu 61,76 la sută din voturi. Este vorba despre Emil Ceban, cunoscut foarte bine de către comunitatea academică, acesta deținând mai multe funcții în cadrul instituției educaționale de nivel superior.

Third slide

Doliu în lumea medicală din Moldova. Cardiologul și conferențiarul universitar Diana Manea a pierdut lupta pentru viață

02 octombrie, 2019, 17:37

Vizualizări: 4415

Doctor în științe medicale, сonferenţiar universitar la Disciplina de medicină internă-semiologie, Departamentul Medicină Internă, medic cardiolog, Diana Manea a decedat, după o luptă grea cu cancerul.

Third slide

REPORTAJ//HIV se transmite „prin dragoste”. „Nu-i frumos să te îmbolnăvești de așa ceva”

02 octombrie, 2019, 16:12

Vizualizări: 3914

Să vorbești despre sex cu moldovenii, mai ales la țară, e ca și cum ai încerca să faci un salt pe Lună. Tema e considerată rușinoasă și foarte personală. Astfel, oamenii încearcă să înlocuiască acest cuvânt cu oricare altul, doar să nu-l pronunțe. De cele mai multe ori răspunsurile vorbitorilor sunt cu „ă-ă-ă-ă” sau „î-î-î-î” sau „nu mă întrebați despre asta”.

Third slide

Ce așteptări au alegătorii de la viitorul rector al Universității de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”. Sănătate INFO i-a întrebat la ieșirea din secția de votare

02 octombrie, 2019, 13:44

Vizualizări: 1350

Alegerea rectorului Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este în plină desfășurare. Până la ora 13.00 au reușit să voteze 585 de persoane și a fost anulat un buletin de vot. Până la ora 17.00 urmează să-și mai exprime opțiunea 372 de electori. După închiderea secției de votare, la ora 19.00, Comisia tehnică va prezenta procesul verbal și raportul privind desfășurarea alegerilor Consiliului pentru Dezvoltarea Strategică și Instituțională a Universității.

Third slide

S-a dat start alegerii rectorului USMF. În acest fotoliu se văd 7 candidați. Cine va câștiga bătălia unui concurs, considerat de unii, controversat

02 octombrie, 2019, 09:06

Vizualizări: 783

La această oră încep alegerile pentru funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”. Secția de votare este deschisă până la ora 17.00 în blocul didactic central de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 165. Pentru cei 7 candidați înscriși în cursă urmează să-și dea votul aproape 960 de persoane.

Third slide

Au fost exmatriculate de la Medicină cele 4 studente care au bătut o femeie pe stradă, sub privirile fiicei minore

01 octombrie, 2019, 21:43

Vizualizări: 1564

Cele patru studente de origine israeliană care au bătut o femeie în stradă, sub privirile fiicei minore, au fost exmatriculate de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Rectorul instituției a semnat ordinul, iar contractele cu acestea au fost reziliate.

Third slide

Luna Roz: În ce localități vei putea face un screening mamar gratuit și cum să-ți palpezi corect sânii

01 octombrie, 2019, 15:18

Vizualizări: 506

La fiecare 3 minute, în lume, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 14 minute una dintre ele pierde lupta cu boala. Din anul 1985, luna Octombrie este luna de conștientizare privind Cancerul mamar, maladia care răpește anual mii de vieți și le lasă pe altele cu sechele.

Third slide

Testul primelor 100 de zile. Ce schimbări s-au făcut în domeniul Sănătății

30 septembrie, 2019, 15:28

Vizualizări: 1307

De la schimbarea noii guvernări în Republica Moldova se împlinesc astăzi 114 zile. Așa cum este firesc, societatea face primele bilanțuri – ce a trebuit să facă noua guvernare, de unde a trebuit să înceapă, ne-au îndreptățit așteptările sau nu. Judecată de valoare este greu de realizat, în special în domenii complicate și specifice, cum este cel al Sănătății.

Third slide

Candidații la funcția de rector al USMF întruniți, în premieră, în dezbateri electorale. Ce întrebări și-au dat și ce răspunsuri au avut

30 septembrie, 2019, 11:55

Vizualizări: 1241

Până la alegerea noului rector al Universității de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” au mai rămas două zile. În cursa pentru viitorul mandat de cinci ani s-au lansat 7 candidați, printre aceștia prorectori, șefi de catedre, directori de spitale. Vineri, în premieră pentru USMF concurenții au participat la dezbateri publice, organizate în Sala Senatului. Ei au trebuit să-și prezinte programele de management și să răspundă la întrebările celor prezenți.