Știri

Third slide

Testul primelor 100 de zile. Ce schimbări s-au făcut în domeniul Sănătății

30 septembrie, 2019, 15:28

Vizualizări: 1185

De la schimbarea noii guvernări în Republica Moldova se împlinesc astăzi 114 zile. Așa cum este firesc, societatea face primele bilanțuri – ce a trebuit să facă noua guvernare, de unde a trebuit să înceapă, ne-au îndreptățit așteptările sau nu. Judecată de valoare este greu de realizat, în special în domenii complicate și specifice, cum este cel al Sănătății.

Third slide

Gedeon Richter : Grija inimilor voastre (P)

30 septembrie, 2019, 13:06

Vizualizări: 295

Patologia cardiovasculară rămine în continuare cauza pricipală a mortalităţii la nivel global, Republica Moldova, nu este o excepţie. După datele statistice, acest indice este in creştere, de la 56% in 2016 la 58% în 2017. Din acest motiv compania farmaceutica ungară Gedeon Richter, pe lingă faptul ca are în arsenal toate clasele de preparate destinate tratamentului afecțiunilor cardiovasculare, susține tot felul de activități sociale menite să micșoreze mortalitatea la nivel global.

Third slide

Candidații la funcția de rector al USMF întruniți, în premieră, în dezbateri electorale. Ce întrebări și-au dat și ce răspunsuri au avut

30 septembrie, 2019, 11:55

Vizualizări: 1117

Până la alegerea noului rector al Universității de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” au mai rămas două zile. În cursa pentru viitorul mandat de cinci ani s-au lansat 7 candidați, printre aceștia prorectori, șefi de catedre, directori de spitale. Vineri, în premieră pentru USMF concurenții au participat la dezbateri publice, organizate în Sala Senatului. Ei au trebuit să-și prezinte programele de management și să răspundă la întrebările celor prezenți.

Third slide

Femeile nu recunosc semnele unui atac de cord. „Mii de decese inutile”

30 septembrie, 2019, 11:38

Vizualizări: 558

Femeile care suferă de atacuri de inimă mor inutil, deoarece nu reușesc să recunoască simptomele și să ceară la timp îngrijiri adecvate, constată cel mai nou raport al British Heart Foundation, publicat în preajma Zilei Mondiale a Inimii, marcată pe 29 septembrie.

Third slide

Cum s-a dezvoltat în timp și cum ne afectează rezistența la antibiotice

30 septembrie, 2019, 10:34

Vizualizări: 244

În ultimii 70 de ani, medicii au prescris medicamente cunoscute sub numele de agenți antimicrobieni pentru tratarea bolilor infecțioase. Acestea sunt boli care apar din cauza microbilor, cum ar fi bacteriile, virusurile și paraziții. Unele dintre aceste boli pot pune viața în pericol.

Third slide

Firma „protejată” de Guvernul Filip din domeniul hemodializei ar putea rămâne fără exclusivitate

27 septembrie, 2019, 18:52

Vizualizări: 709

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale repară greșeala cu intenție a fostei guvernări și lasă compania BB Hemodializa fără exclusivitate, după ce astfel de prevederi au fost introduse în cadrul legal pe vremea ex-ministrei de la Sănătate, Silvia Radu. Nu numai că privatul care gestionează serviciile din domeniul hemodializei rămâne fără exclusivitate, dar Executivul intenționează să reducă termenul de PPP înapoi la 12 ani, așa cum era prevăzut inițial.

Third slide

Asistența medicală primară trebuie finanțată cu minim 1% din PIB. Dacă situația nu se va schimba, 5 miliarde de oameni la nivel mondial vor avea de suferit

27 septembrie, 2019, 16:50

Vizualizări: 790

Până la 5 miliarde de persoane vor fi lipsite de asistență medicală până în 2030 dacă nu vor fi majorate cheltuielile pentru asistența medicală primară, arată cel mai nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății privind asistența medicală primară și acoperirea universală cu servicii medicale, prezentat înaintea reuniunii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU privind acoperirea universală cu servicii medicale.

Third slide

AUDIO//Viața cu diabet. „Insulina este ca adrenalina. Porți în buzunar o bombă și dacă nu știi să te comporți cu ea, riști să o faci să explodeze”

27 septembrie, 2019, 14:10

Vizualizări: 408

Ce înseamnă să „te înțelegi” cu insulina pe care trebuie să o administreze zilnic un pacient cu diabet, dependent de ea? E ca și cum ai îmbrățișa-o și ea te-ar accepta așa cum ești, cu părți bune și proaste. Terapia cu insulină înseamnă tratament de substituție.

Third slide

Revine problema ambalajului și prospectelor la medicamente. Deputații vor să fie „în limba de stat și rusă”

27 septembrie, 2019, 11:29

Vizualizări: 459

Mai mulți deputați au pregătit un proiect de lege prin care vor ca toate prospectele la medicamente să fie în „limba moldovenească și rusă”, întrucât lipsa alternativei pentru vorbitorii ruși le-ar încălca dreptul la sănătate și informare.

Third slide

VIDEO//Replică ministrei Sănătății Ala Nemerenco. Redacția Sănătate INFO nu dezinformează și nici nu manipulează

26 septembrie, 2019, 13:52

Vizualizări: 1430

Redacția Sănătate INFO vine cu precizări în legătură cu acuzațiile ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, la știrea „Audieri la Comisia de sănătate privind insulina Strim. Ministra Sănătății și șefa AMDM nu s-au prezentat. „Să vină pacienții și doctorii la audieri. Eu o să vi-i aduc”.