Interviuri

Third slide

Ghenadie Țurcanu: „Ministerul Economiei și cel al Agriculturii sunt principalii dușmani ai dinților moldovenilor”

18 august, 2014, 12:41

Vizualizări: 862

Potrivit Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistenţă medicală pentru 2014, în acest an bugetul pentru sănătate este de 4,49 de milioane de lei. Pentru stomatologie este însă alocat doar un procent din toată suma. Spre deosebire de Moldova, țările dezvoltate care au grijă de sănătatea populației alocă și câte 5-10 la sută din bugetul pentru sănătate.

Third slide

Andreea Marin: „În educație și sănătate nu avem voie să nu investim și nu avem voie să fim săraci”

04 august, 2014, 10:41

Vizualizări: 2726

Andreea Marin a vorbit în cadrul unui interviu despre problemele din sistemul de sănătate din România, dar și despre încercarea de a scoate la iveală aspectele pozitive. Vedeta din România crede că lucrurile în sistemul de sănătate se vor schimba numai dacă cei care fac parte din el vor începe schimbarea cu ei.

Third slide

Urmas Kruuse, ministrul Sănătății din Estonia: „Principala provocare pentru toți miniștrii Sănătății este cum să-i facă pe oamenii să le pese de propria lor sănătate”

21 iulie, 2014, 15:33

Vizualizări: 749

Urmas Kruuse este ministru al Sănătății și Muncii al Estoniei din martie 2014. Înainte de aceasta, a fost primarul orașului Tartu, dar și al Elva. Printre vizite și evenimente și alte responsabilități administrative, Urmas Kruuse a acceptat să vorbească pentru Sănătate Info despre evoluția sistemului de sănătate estonian, de la independență până astăzi.

Third slide

Andrei Olaru, traumatolog: „Nu mie trebuie să-mi fie ruşine că iau mulţumiri de la pacienți, ci statului – că asigură condiţii încât doctorii sunt nevoiţi să ia de la alţii ca să supravieţuiască”

21 iulie, 2016, 17:20

Vizualizări: 20825

Are 30 de ani și urmează doctoratul la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Deși muncește în rând cu alți specialiști angajați și salariați, acesta are un venit lunar de doar 1.150 de lei. Cu acești bani trebuie să-și întrețină familia -soția și doi copii. Recunoaște că pentru a putea supraviețui acceptă mulțumiri de la pacienți, însă spune că ia doar pentru că nu are o altă ieșire din situație.

Third slide

Sergiu Gladun: „Nu știu dacă aș suna la CNA ca să spun că cineva îmi propune mită. Sunt contra tendinţei de a ne transforma într-o naţiune de turnători ”

07 iulie, 2014, 14:00

Vizualizări: 4143

Am stabilit să discutăm la biroul lui de la etajul 2 al Institutului Mamei și Copilului într-o zi de vineri. La ușa lui încă așteptau gravide nerăbdătoare să intre mai repede și care se uită cu suspiciuni la oricine care bate la ușa doctorului.

Third slide

Un neurochirurg renumit din Japonia operează la Chișinău. „Învăț să fac operații foarte bune în condiții moldovenești… minime“

30 iunie, 2014, 12:22

Vizualizări: 6121

Dacă un doctor moldovean ajunge să profeseze în Japonia, se poate considera un specialist fericit și împlinit – poate profesa având la îndemână cele mai moderne utilaje medicale și cei mai meticuloși doctori alături. Dacă un doctor japonez vine în Moldova să profeseze, chiar și pentru puțină vreme, învață de la specialiștii moldoveni cum să facă operații, de exemplu, având la dispoziție aparataj mai puțin performant și lipsă de ustensile esențiale într-un spital.

Third slide

Ion Sula, directorul ANSA: „Comerțul stradal a devenit un fenomen periculos pentru sănătate. Sperăm că până la sfârșitul anului amenzile vor crește cu 30%. Avem deja pregătit un proiect de lege“

23 iunie, 2014, 11:30

Vizualizări: 1130

Comerțul stradal a împânzit străzile Capitalei și orice localitate din țară. Cu tarabe improvizate la marginea străzii, vânzătorii vând brânză, carne, lapte sau smântână în praf și condiții insalubre. Cumpărând produse din locurile neautorizate ne punem sănătatea în pericol spune directorul Agenției Naționale pentru siguranța Alimentelor, care ne-a a vorbit despre siguranța produselor din Republica Moldova, dar și despre drepturile consumatorilor.

Third slide

Gheorghe Ghidirim, chirurg și fost ministru al Sănătății: „Avem o epidemie pe drumuri așa cum pe vremuri erau ciuma și holera“

16 iunie, 2014, 09:48

Vizualizări: 4358

Fost Membru al Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice, dar și ministru al Sănătății, chirurgul Gheorghe Ghidirim ne-a povestit despre începuturile sistemului de sănătate, despre provocările creării unui minister în anii ‘90, dar și despre problemele din zilele noastre. Operează și astăzi, la 75 de ani, dar spune că a reușit să-și pregătească și câțiva ucenici, care mânuiesc bisturiul cu aceeași măiestrie.

Third slide

Anatolie Munteanu, directorul CpDOM: „Sistemul nostru medical este obişnuit cu lipsurile într-atât, încât medicii consideră normal faptul că se comit erori şi așteaptă ca pacientul să devină tolerant”

02 iunie, 2014, 12:15

Vizualizări: 1645

De când este director la Centrul pentru Drepturile Omului spune că deja nu îl mai șochează nimic. Asta pentru că anual cunoaște zeci de oameni cărora le-a fost distrusă viața din cauza carențelor sistemului medical. Mai grav însă, spune Anatolie Munteanu, este faptul că moldovenii nu-și cunosc drepturile și nu știu să-și ceară dreptatea.

Third slide

Svetlana Popovici, coordonator ARV, Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile: „Pot să vă spun că cel mai longeviv HIV-pozitiv din Moldova are 81 de ani”

19 mai, 2014, 12:22

Vizualizări: 3295

În acest interviu Svetlana Popovici ne-a vorbit despre evoluția HIV și SIDA în Moldova, cât de important este tratamentul ARV pentru HIV-pozitivi și poate sau nu o femeie HIV-pozitivă să nască copii sănătoși. Am mai aflat că „cea mai liniștită perioadă în Moldova a fost până în 1994, când erau înregistrate cazuri de HIV sporadice”. Dar anume această perioadă este considerată și începutul epidemiei HIV în Moldova.