Interviuri

Third slide

Svetlana Popovici, coordonator ARV, Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile: „Pot să vă spun că cel mai longeviv HIV-pozitiv din Moldova are 81 de ani”

19 mai, 2014, 12:22

Vizualizări: 3231

În acest interviu Svetlana Popovici ne-a vorbit despre evoluția HIV și SIDA în Moldova, cât de important este tratamentul ARV pentru HIV-pozitivi și poate sau nu o femeie HIV-pozitivă să nască copii sănătoși. Am mai aflat că „cea mai liniștită perioadă în Moldova a fost până în 1994, când erau înregistrate cazuri de HIV sporadice”. Dar anume această perioadă este considerată și începutul epidemiei HIV în Moldova.

Third slide

Victor Șchiopu, președintele ASR de la USMF: „ Înainte credeam că medicii sunt tratați ca niște regi. De când lucrez însă observ că, de fapt, sunt văzuți ca niște persoane de care toți se folosesc”

29 aprilie, 2014, 14:23

Vizualizări: 1780

Victor Șchiopu a devenit, de curând, președintele Asociației Studenților și Rezidenților de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În același timp, este și rezident în anul I la chirurgie. Deși, până nu demult a fost și el în pielea rezidenților fără salariu, spune că medicii- rezidenți trebuie să aibă răbdare, pentru că problema salarizării lor va fi soluționată cu timpul. Banii însă nu sunt singura problemă cu care se confruntă viitorii medici.

Third slide

Interviu cu bloggeriţa Diana Guja: „Doctorii şi-au pierdut umanitatea în goana după bani. Suntem pentru ei carne şi cazuri interesante”

22 aprilie, 2014, 15:31

Vizualizări: 2273

Diana Guja este femeia în care multe altele reușesc să se regăsească. Într-o societate în care părerea lor contează mai puțin, Diana „a pus sămânța” unui blog, unde a adunat femei care au învățat că comunice, să recunoască și să se accepte. De aceea, am provocat-o la un interviu. Diana a interacționat cu sistemul medical din Moldova. De nevoie.

Third slide

Alina Comerzan, președinta Asociației asistenților medicali din Chișinău: „La noi asistentul medical este văzut ca fiind bun doar pentru transmiterea instrumentelor medicale”

08 aprilie, 2014, 09:56

Vizualizări: 2227

Sunt și ei lucrători medicali și au și ei probleme care necesită soluții. Fiind ghidați de acest gând, acum jumătate de an lucrătorii medicali cu studii medii din Chișinău au creat o asociație a lor, iar Alina Camerzan este președintele acestei organizații.

Third slide

Interviu cu Liliana Domente, directorul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”: „În societatea noastră există percepţia că tuberculoza este un fel de ciumă”

24 martie, 2014, 11:16

Vizualizări: 1399

Astăzi întreaga lume marchează Ziua Mondială de luptă cu Tuberculoza. Republica Moldova face parte din statele unde această maladie atinge cote alarmante. Sute de oameni nu mai pot fi salvaţi din cauza faptului că nu s-au adresat la timp doctorilor. Din acest interviu aflăm că şi medicii de familie sunt puşi în situaţia de a se lupta cu morile de vânt. Pe de o parte bolnavii refuză ajutorul doctorilor, iar pe de altă parte, autorităţile locale se implică prea puţin, eschivându-se de la responsab

Third slide

Interviu cu Octavian Tîcu: „Din păcate Guvernul este dezarticulat atunci când asamblează politici. Și deși statul este sărac, el pretinde exclusivitate la dezvoltarea infrastructurii pentru sport”

17 martie, 2014, 15:20

Vizualizări: 1080

Un mod de viață sănătos nu înseamnă doar sport și alimentație corectă. Este de fapt un echilibru între spiritualitate și celelalte două componente. Trebuie să conștientizezi că e bine pentru sănătatea ta să faci mișcare.

Third slide

Ozana Moraru, oftalmolog: „Am dat mult timp întâietate profesiei, acum o îmbin în mod fericit cu viața de familie”

06 martie, 2014, 19:05

Vizualizări: 913

Cunoscutul oftalmolog Ozana Moraru vorbește despre sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ajunge o femeie de succes, dar și despre modul în care a reușit să îmbine în cariera sa utilul cu plăcutul, profesia cu pasiunea, în cazul său, o clinică oftalmologică și un club de echitație.

Third slide

Aureliu Batrînac, cardiochirurg: „Pentru celebritate e suficientă o piesă. Alegi o sală cu 2.000 de locuri şi te vor cunoaşte mii de oameni. Eu trebuie să operez zece ani ca să mă cunoască atâta lume”

24 februarie, 2014, 16:04

Vizualizări: 5068

În realitate, puțini dintre interlocutorii mei reușesc să mă impresioneze. Cuvintele lor, îmbrăcate frumos în o falsă grijă față de oamenii bolnavi, nu ajung nici la sufletul meu și, probabil, nici la sufletele celor care ne citesc. Aureliu Batrînac este unul dintre doctorii în care bunătatea a rămas nealterată, în pofida tentației puternice a unor maeștri în halate albe de a se crede Dumnezei, căci numai doctorii sunt în măsură să salveze vieți și invers.

Third slide

Interviu cu Mariana Zubatîi, director „Bisous sante”: „O plantă colectată dimineața, poate liniști nervii. Aceeași plantă colectată după masă, dimpotrivă, le poate face mai mult rău”

10 februarie, 2014, 11:39

Vizualizări: 1777

O tinctură preparată din plante aduse dintr-o altă țară vor avea un efect mai mic asupra sănătății, decât dacă licoarea ar fi pregătită din ierburi culese din zona în care trăim. Aceleași plante pot avea efecte diferite, dacă nu sunt culese la anumite ore și sunt păstrate necorespunzător.

Third slide

EXCLUSIV//Interviu cu Mark Dybul, directorul executiv al Fondului Global: „Ar fi bine ca Moldova să majoreze contribuțiile pentru sănătate, pentru că volumul asistenței externe nu va mai fi același”

03 februarie, 2014, 11:05

Vizualizări: 1442

Mark Dybul este deja de un an director executiv al Fondului Global de luptă cu HIV/SIDA, TBC și malarie. Înainte de această funcție a condus cel mai amplu program din lume pentru combaterea unei singure maladii – HIV/SIDA, lansat de ex-președintele SUA, George Bush. Dybul a făcut parte din administrația președintelui și cei doi păstrează legătura până acum. S-a aflat mult timp în Africa, unde a făcut și cercetări științifice. Recent a vizitat Moldova cu mai multe scopuri, printre care, spune el,