Interviuri

Third slide

Interviu cu Liliana Domente, directorul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”: „În societatea noastră există percepţia că tuberculoza este un fel de ciumă”

24 martie, 2014, 11:16

Vizualizări: 1377

Astăzi întreaga lume marchează Ziua Mondială de luptă cu Tuberculoza. Republica Moldova face parte din statele unde această maladie atinge cote alarmante. Sute de oameni nu mai pot fi salvaţi din cauza faptului că nu s-au adresat la timp doctorilor. Din acest interviu aflăm că şi medicii de familie sunt puşi în situaţia de a se lupta cu morile de vânt. Pe de o parte bolnavii refuză ajutorul doctorilor, iar pe de altă parte, autorităţile locale se implică prea puţin, eschivându-se de la responsab

Third slide

Interviu cu Octavian Tîcu: „Din păcate Guvernul este dezarticulat atunci când asamblează politici. Și deși statul este sărac, el pretinde exclusivitate la dezvoltarea infrastructurii pentru sport”

17 martie, 2014, 15:20

Vizualizări: 1055

Un mod de viață sănătos nu înseamnă doar sport și alimentație corectă. Este de fapt un echilibru între spiritualitate și celelalte două componente. Trebuie să conștientizezi că e bine pentru sănătatea ta să faci mișcare.

Third slide

Ozana Moraru, oftalmolog: „Am dat mult timp întâietate profesiei, acum o îmbin în mod fericit cu viața de familie”

06 martie, 2014, 19:05

Vizualizări: 890

Cunoscutul oftalmolog Ozana Moraru vorbește despre sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ajunge o femeie de succes, dar și despre modul în care a reușit să îmbine în cariera sa utilul cu plăcutul, profesia cu pasiunea, în cazul său, o clinică oftalmologică și un club de echitație.

Third slide

Aureliu Batrînac, cardiochirurg: „Pentru celebritate e suficientă o piesă. Alegi o sală cu 2.000 de locuri şi te vor cunoaşte mii de oameni. Eu trebuie să operez zece ani ca să mă cunoască atâta lume”

24 februarie, 2014, 16:04

Vizualizări: 5045

În realitate, puțini dintre interlocutorii mei reușesc să mă impresioneze. Cuvintele lor, îmbrăcate frumos în o falsă grijă față de oamenii bolnavi, nu ajung nici la sufletul meu și, probabil, nici la sufletele celor care ne citesc. Aureliu Batrînac este unul dintre doctorii în care bunătatea a rămas nealterată, în pofida tentației puternice a unor maeștri în halate albe de a se crede Dumnezei, căci numai doctorii sunt în măsură să salveze vieți și invers.

Third slide

Interviu cu Mariana Zubatîi, director „Bisous sante”: „O plantă colectată dimineața, poate liniști nervii. Aceeași plantă colectată după masă, dimpotrivă, le poate face mai mult rău”

10 februarie, 2014, 11:39

Vizualizări: 1754

O tinctură preparată din plante aduse dintr-o altă țară vor avea un efect mai mic asupra sănătății, decât dacă licoarea ar fi pregătită din ierburi culese din zona în care trăim. Aceleași plante pot avea efecte diferite, dacă nu sunt culese la anumite ore și sunt păstrate necorespunzător.

Third slide

EXCLUSIV//Interviu cu Mark Dybul, directorul executiv al Fondului Global: „Ar fi bine ca Moldova să majoreze contribuțiile pentru sănătate, pentru că volumul asistenței externe nu va mai fi același”

03 februarie, 2014, 11:05

Vizualizări: 1421

Mark Dybul este deja de un an director executiv al Fondului Global de luptă cu HIV/SIDA, TBC și malarie. Înainte de această funcție a condus cel mai amplu program din lume pentru combaterea unei singure maladii – HIV/SIDA, lansat de ex-președintele SUA, George Bush. Dybul a făcut parte din administrația președintelui și cei doi păstrează legătura până acum. S-a aflat mult timp în Africa, unde a făcut și cercetări științifice. Recent a vizitat Moldova cu mai multe scopuri, printre care, spune el,

Third slide

Petru Stratulat, neonatolog: „Statul cheltuie mult mai mult pentru întreținerea copiilor cu deficiențe, decât ar fi necesar pentru dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie”

27 ianuarie, 2014, 12:24

Vizualizări: 3221

Petru Stratulat este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați neonatologi din Republica Moldova. Spune că în țara noastră mulți copii ar fi putut evita deficiențele severe, dacă beneficiau la timp de ajutorul specialiștilor. De obicei, spune specialistul care a pus pe picioare mii de copii, autoritățile noastre mai degrabă marginalizează copiii cu deficiențe, decât se gândește cum să-i salveze și să le ofere șansa să aibă o viață normală.

Third slide

Interviu cu Sanda Filat: „Totul depinde de omul în halat alb care te primește…cât de bun specialist este, câtă omenie și bun simț are”

20 ianuarie, 2014, 12:02

Vizualizări: 7012

E pasionată de psihologie, pentru că e pasionată de oameni în general. Sau cel puțin așa lasă să se înțeleagă din interviurile pe care le oferă jurnaliștilor. Psihologia, la rândul ei, are o serie de tangențe cu sănătatea. De aceea, am „corupt-o” să ne povestească și nouă cum se împacă aceste domenii.

Third slide

Ion Cuvşinov, directorul Centrului de Medicină Legală. „Noi avem potențial, dar nu întotdeauna poți face minuni cu mâinile goale. Noi la fața locului ne ducem doar cu o pereche de mănuși”

23 decembrie, 2013, 11:54

Vizualizări: 1528

Medicina legală din Republica Moldova nu are nevoie de reforme, ci de susținere, crede Ion Cuvşinov, directorul Centrului de Medicină Legală din Chișinău. Am discutat timp de câteva ore despre specificul acestui domeniu, dar și despre problemele lui.

Third slide

Interviu cu Alexandru Zgardan: „Asigurarea de malpraxis nu-ți permite să profesezi relaxat sau să ai mai multe litigii, așa cum CASCO nu îți permite să șofezi imprudent ori să fii scutit de accidente”

16 decembrie, 2013, 11:33

Vizualizări: 1787

Noțiunea de malpraxis medical este un termen nou pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, societatea îl cunoaște sub alte formulări, cum ar fi greșeală medicală, imprudență, eroare sau neglijență.