Știri Interne

Third slide

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, pasionat de agricultură. Câte terenuri și-a cumpărat în ultimii ani și ce salariu a câștigat la instituția pe care o conduce

30 mai, 2018, 11:58

Vizualizări: 1404

În 2017, directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, a obținut venituri salariale de peste 396 de mii de lei sau aproximativ 33 de mii de lei pe lună. Pentru aceasta, managerul a trebuit să cumuleze mai multe joburi. Cei mai mulți bani însă i-a primit din activitatea de director al Institutului – peste 282 de mii de lei. Salariu acestuia a fost cu 114 mii de lei mai mare în comparație cu cel din 2016.

Third slide

„Tutunul frânge inimile” a 25% din populația Republicii Moldova. Statisticile arată pozitiv, dar țara se află oricum în coada clasamentului european

29 mai, 2018, 19:22

Vizualizări: 292

Legea anti-fumat a intrat în vigoare acum doi ani și jumătate, iar în această perioadă, legiuitorii moldoveni au reușit s-o modifice de 4 ori, făcând-o mai relaxantă și convenabilă fumătorilor. În special, au devenit mai permisive regulile privind fumatul pe terase, dar și consumul de țigări netradiționale, cum ar fi cele electronice.

Third slide

Averile „modeste” ale directorilor celor mai mari spitale republicane din țară. Cu cât le-au crescut salariile și ce proprietăți au moștenit

29 mai, 2018, 14:29

Vizualizări: 3555

Anul 2017 a fost pentru directorii a trei spitale republicane din Moldova destul de prielnic din punct de vedere al veniturilor salariale. În timp ce medicii au fost nevoiți să se mulțumească cu câteva sute de lei adăugate la leafă, și încă nu pentru toți, unii dintre manageri s-au bucurat de măriri chiar și de câteva mii de lei pe lună.

Third slide

Miliarde de lei nedeclarate. Un nou raport cu indici de fraudă la CNAM

28 mai, 2018, 18:51

Vizualizări: 5592

Cunoscută ca fiind o instituție netransparentă, CNAM sfidează nu doar presa, dar și Curtea de Conturi. În timpul auditului financiar asupra raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul bugetar încheiat 2017, experții Curții au constatat o serie de încălcări care ar fi putut prejudicia statului cu miliarde de lei, iar la unele acte aceștia nu au avut acces.

Third slide

Spitalele și clinicile private care au obținut cele mai consistente contracte din bani publici în 2018

28 mai, 2018, 17:51

Vizualizări: 1909

Pentru 2018, CNAM a încheiat contracte cu 69 de instituții medicale. Deși la sfârșitul anului trecut legea a fost modificată ca să aducă mai multă transparență, în cazul instituțiilor private criteriile și logica finanțării au rămas la fel de neclare și asta pentru simplul motiv că nu sunt făcute publice date suficiente ca să putem face o analiză. Atât instituțiile private care primesc bani publici, în mare parte, cât și CNAM evită să publice contractele încheiate.

Third slide

Cum a gestionat anul trecut CNAM cele 6 MILIARDE de lei din Sănătate și de ce Pavel Filip nu a avut nimic de întrebat

25 mai, 2018, 19:05

Vizualizări: 1545

În această săptămână directorul CNAM a prezentat în fața membrilor Guvernului raportul privind modul în care au fost utilizate anul trecut cele peste 6 miliarde de lei, acumulate în fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Nimeni nu a avut nimic de replicat sau de precizat, nici măcar premierul, așa că raportul a fost aprobat cu minim efort analitic.

Third slide

În Moldova nu va mai fi verificată materia primă din care se produc medicamentele. Ce riscuri există

25 mai, 2018, 17:56

Vizualizări: 826

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a plasat în dezbateri publice un proiect de modificare a ordinului privind controlul de stat al calității medicamentelor. Urmare a acestui ordin se va omite controlul materiei prime din care se produc medicamente, a substanței active, iar ca urmare a excluderii plății pentru controlul calității ar urma să se reducă costul medicamentelor, lucru discutabil, de altfel.

Third slide

Moldova a împărtășit experiența sa de luptă cu TB țărilor din Caucaz și Asia Centrală

25 mai, 2018, 15:01

Vizualizări: 296

Pe 23 mai la Chișinău s-a desfășurat o ședință de lucru pe tema combaterii tuberculozei, cu participarea Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a delegațiilor din statele ce fac parte din proiectul TB-REP – Azerbaidjan, Kazahstan și Tadjikistan. Țările participante beneficiază de asistență din partea TB-REP pentru implementarea modelului de îngrijiri TB centrat pe persoană.

Third slide

2 MLN de Euro vor fi alocate în următorii ani pentru primul Program Național în domeniul sănătății sexuale, după ce un deceniu de strategie s-a soldat cu eșecuri

25 mai, 2018, 14:44

Vizualizări: 624

Moldova a aprobat primul Program național în domeniul sănătății sexuale și reproductive pentru următorii cinci ani, după o strategie de un deceniu, soldată mai mult cu un eșec. Programul național cu care se laudă acum Guvernul costă peste 45 de milioane de lei și se va implementa între anii 2018-2022. Prin acest program autoritățile își propun, și de această dată, să îmbunătățească accesul la servicii și să informeze oamenii despre ceea ce înseamnă sănătatea sexuală și reproductivă.

Third slide

Medici de familie vor putea avea cabinete individuale. Ministerul Sănătății a publicat conceptul de reformă a asistenței medicale primare

24 mai, 2018, 16:39

Vizualizări: 3174

Astăzi a fost plasat pentru discuții publice proiectul de reformă a asistenței medicale primare. Autoritatea propune modificarea mai multor legi, printre care Legea ocrotirii sănătății, Legea exercitării profesiunii de medic sau Codul Fiscal.