Opinii / Editoriale

Third slide

Rodica Gramma: „Un manager ar trebui să se întrebe ce vor angajații lui, unde mănâncă sau câte ore pe săptămână lucrează”

07 noiembrie, 2017, 10:19

Vizualizări: 11656

În ultimi ani devine o modă să apelăm la „valori și principii”, atunci când acestea sunt în criză totală la nivel de societate. Sunt implicată, practic zilnic, în probleme de conflict dintre medic și pacient sau cunosc multe relații urâte chiar între medici. Și, de multe ori aud o afirmație dură cu pretenții mari adresată lucrătorilor:

Third slide

Oleg Lozan: „Dacă nu reușim să edificam un nou sistem medical vom asista neputincioși la vieți devorate de un sistem în plină putrefacție. Este de datoria fiecăruia să vorbească”

04 noiembrie, 2017, 19:01

Vizualizări: 11749

Pentru a soluționa propunerea premierului, peste 7 zile, trebuie să condamnăm un sistem. În caz contrar, nu reușim să edificam altul nou, modern și decent. Altfel, vom mai asista neputincioși și fricoși și la alte tragedii, vieți devorate de un sistem în plină putrefacție.

Third slide

Directorul Institutului Oncologic, despre dreptul spitalelor private de a trata bolnavii de cancer

21 octombrie, 2017, 20:49

Vizualizări: 4064

Monopolul nu este benefic nici într-un domeniu. Atunci când sunt alternative, ele generează o concurență motivațională, care duce la perfecționarea serviciilor prestate. Principiul de bază care stă la baza acestei inițiative este de a asigura accesul la servicii oncologice.

Third slide

Oxana Turcu, medic-pediatru: „Părinții din Moldova nu știu că zdruncinarea violentă a copilului este o formă de abuz fizic și poate duce la deces”

17 octombrie, 2017, 13:53

Vizualizări: 7831

Pot să vă spun că sindromul copilului zgâlțâit (SCZ) este o formă severă de abuz fizic asupra copiilor. De obicei, micuții sunt zdruncinați cu violență de umeri, brațe sau picioare, lucru, care în consecință, poate provoca sângerări intra-craniene (în creier) sau intraoculare (în ochi).

Third slide

OPINIE//Un minut și 46 de secunde. Atât despre cancerul la sân în Moldova

05 octombrie, 2017, 17:57

Vizualizări: 1824

De dimineață mi-am propus să scriu despre cancer. E adevărat despre altul decât cel de sân. L-am lăsat pentru o altă zi, când am aflat că, totuși, Moldova marchează și ea luna cunoștințelor despre cancerul la sân. Bingo. S-au sensibilizat, mi-am zis, după ce am scris noi știri la această temă.

Third slide

„Vânzarea medicamentelor în magazine va încuraja consumul necontrolat al acestora”

12 septembrie, 2017, 19:02

Vizualizări: 4964

Dacă Proiectul de Lege al medicamentului va fi adoptat în forma actuală, vânzările în farmacii ar putea scade, din cauza magazinelor specializate. Eu cred că în aceste magazine pacientul nu va primi niciodată o consultație la fel de efectivă ca în farmacie.

Third slide

„Dacă în lege ar fi existat reglementări clare privind asigurarea transparenței, fondurile CNAM nu ar fi ajuns parte a miliardului furat”

31 august, 2017, 11:04

Vizualizări: 2100

Cu siguranță nimeni nu poate pune la îndoială importanța reformei prin implementarea asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2004.

Third slide

„Este foarte important ca serviciile de prevenire pentru grupurile de risc de infectare HIV să rămână o prioritate. Următorul pas trebuie să fie focusat pe asigurarea unei finanțări durabile”

16 august, 2017, 13:07

Vizualizări: 2714

Este un început de preluare a finanțării din banii publici a unor servicii vitale în domeniul HIV – cele de prevenire în grupurile cu risc sporit de infectare. Preluarea finanțării acestor servicii din banii publici se face în ritm destul de lent, respectiv anunțarea de către CNAM a concursului este în primul rând o speranță privind continuitatea serviciilor.

Third slide

„Programele de reducere infecției HIV trebuie finanțate continuu, nu pentru un an sau doi. În lipsa finanțării, ar putea crește numărul cazurilor de infectare”

15 august, 2017, 19:27

Vizualizări: 2470

Am așteptat de mult timp ca aceste proiecte să fie stabilite drept prioritate de către Consiliul Coordonator. Cum vor evolua lucrurile însă urmează să vedem. Uniunea pentru Prevenirea și Reducerea Riscurilor a muncit foarte mult pentru ca un astfel de mecanism de finanțare din Fondul măsurilor de profilaxie al CNAM să fie aprobat.

Third slide

Demiterea Ruxandei Glavan: „Vreau să văd un ministru care cel puțin l-a citit pe Testemițanu”

25 iulie, 2017, 13:49

Vizualizări: 6123

Nu știu dacă și doamna Stela Grigoraș ar putea face față acestui domeniu, din aceleași argumente. Eu cred că Ruxanda Glavan a trezit nedumeriri foarte mari din cauza reformei spitalelor.