Opinii / Editoriale

Third slide

Mai punem un pariu că va câștiga din nou balena?

14 februarie, 2017, 13:42

Vizualizări: 4266

Acum doi ani jumătate scriam despre cum luptă Republica Moldova, un pește atât de mic, în negocierile cu Uniunea Europeană, care reprezenta la acel moment interesele marilor companii transnaționale farmaceutice – interesele balenei.

Third slide

Liberă practică în medicina de familie sau spitale raionale fără specialiști în ambulator. Ce vrea Ministerul Sănătății de fapt

07 februarie, 2017, 12:29

Vizualizări: 5733

Responsabili de politicile de asistență medicală primară din Ministerul Sănătății demonstrează că sunt împotriva autonomiei instituționale în asistența medicală primară și promovează reîntoarcerea la sistemul vechi, pe care l-am avut până în anul 2008, numai că de această dată vor ca și medicii specialiști de profil din spitale să fie trecuți în administrarea medicinei primare.

Third slide

Gheorghe Brega, despre planul de reformă a spitalelor din Moldova. „Vreți să faceți agiotaj”

03 februarie, 2017, 14:47

Vizualizări: 2784

Aceasta e o variantă, așa ca să avem de la ce începe. Discutăm acum și cu Banca Mondială. Nu e nimic bătut în cuie. Acolo se vor schimba multe. Cum a ajuns el la voi. Cine vi l-a dat? Iaca așa apar variante din astea negre… Acesta-i un cernovic. Ministerul Sănătății a elaborat documentul și ni l-au dat pentru analiză

Third slide

Foști miniștri, experți și medici de familie despre reforma medicinii primare

01 februarie, 2017, 20:44

Vizualizări: 4415

Această schimbare e de demult pe agendă și este aplicată în multe țări. Se consideră că dacă medicul va fi contractat direct, el va fi mult mai interesat să-și gestioneze banii pe care-i obține de la CNAM, pentru că el are și de câștigat.

Third slide

„Acordul dintre Ministerul Sănătății și PNUD este cea mai bună soluție”

01 februarie, 2017, 10:24

Vizualizări: 2127

În situația în care se află acum Moldova, noul acord semnat între Ministerul Sănătății și PNUD, pentru procurarea medicamentelor și echipamentelor medicale vitale pentru pacienții din Moldova, este cea mai bună soluție.

Third slide

„Atunci când singurul medic disponibil va merge la o chemare neserioasă, un pacient în stare gravă ar putea muri”

27 ianuarie, 2017, 15:42

Vizualizări: 4578

În perioada sovietica a existat tendința de a duce serviciile medicale cât mai aproape de om. Sovhozurile bogate construiau policlinici mari, unde erau prevăzute locuri de muncă pentru ginecologi, pediatri, chiar și cabinete stomatologice aveau.

Third slide

„Oricât de mult ți-ai iubi meseria, ajungi să obosești și să te gândești că vrei să pleci”. Ce schimbări își doresc doctorii pentru ei în anul 2017

06 ianuarie, 2017, 10:09

Vizualizări: 7410

E important ca medicii să se simtă protejați la locul de muncă, deoarece unii oameni, din lipsă de cunoștințe sau comunicare, pot avea o atitudinea inadecvată față de noi. Ne dorim ca proiectul de modificare a legii cu privire la protejarea doctorilor să fie adoptat și să se respecte, deoarece atunci când pacienții sunt violenți, trebuie pedepsiți.

Third slide

Ala Nemerenco: „Evaluarea performanței conducătorilor instituțiilor medicale este un instrument de performanță sau viitoare ghilotină politică?”

05 ianuarie, 2017, 12:28

Vizualizări: 3746

Pentru a înlătura orice neînțelegere, din start vreau să declar că susțin totalmente introducerea evaluării conducătorilor instituțiilor medicale. Din mai multe motive. Acest ordin chiar a întârziat mult și salut inițiativa ministerului de a face acest pas. Că este inspirat de ordinul absolut similar al Ministerului Sănătății din România, emis la începutul lui decembrie 2016 sau nu, nu contează atât de mult.

Third slide

Ce așteptări au medicii din Moldova de la sistemul de Sănătate în 2017

04 ianuarie, 2017, 19:21

Vizualizări: 4720

Așteptăm reforme noi. Vrem ca medicii să fie mai protejați. De asemenea, ne dorim ca fluxul cadrelor medicale să se oprească. Acestea sunt unele probleme care, prin diverse reforme, ar putea fi rezolvate. În Moldova, finanțarea sistemului medical e mai mică comparativ cu țările europene.

Third slide

Cornel Radu-Loghin: „Fumatul este o boală, pentru că formează dependență. Când ești dependent, nu ai dreptul de a alege”

21 decembrie, 2016, 17:18

Vizualizări: 3387

Convenția Cadru privind Controlul Tutunului în regiunea europeană este biblia noastră în acest domeniu. Trebuie să priviți acest tratat internațional ca pe un instrument menit să ajute la implementarea tuturor politicilor în domeniul controlului tutunului. Nu este un document creat doar pentru a avea o lege în plus, ci pentru a fi implementat. Din moment ce o țară a ratificat acest tratat internațional, ea are obligația să aplice prevederile lui.