Interviuri

Third slide

Andrei Dadu, ofițer medical în cadrul Biroului Regional al OMS pentru Europa: „Golul mare al Moldovei în digitalizarea tratamentului tuberculozei e lipsa de conexiune între sistemele informaționale”

05 octombrie, 2022, 10:33

Vizualizări: 220

Andrei Dadu este de profesie medic epidemiolog și cercetător în domeniul maladiilor infecțioase, cum sunt tuberculoza, hepativa sau HIV/SIDA. Domeniul în care și-a focusat atenția și interesul este controlul tuberculozei și eliminarea acestei maladii.

Third slide

Sofia Alexandru: „În Republica Moldova, tuberculoza se tratează și online”

29 septembrie, 2022, 14:52

Vizualizări: 592

Folosirea tehnologiilor informaționale – telefoane mobile, computere, tablete, etc, conectate la internet sau la anumiți senzori electronici devin componente indispensabile în tratamentul diferitor maladii, inclusiv în Republica Moldova.

Third slide

EXCLUSIV. Directorul interimar al SC Bălți: Dacă voi face față, voi merge și la concurs

26 septembrie, 2022, 10:33

Vizualizări: 3252

Medicul Gheorghe Brânză a revenit la Spitalul Clinic Bălți în calitate de director interimar la zece ani de la începutul carierei la această instituție. El a fost numit prin ordin de ministra Sănătății, după anularea concursului de selectare a unui director. Gheorghe Brânză spune că a găsit spitalul cu un deficit de 30 de milioane de lei, dar este optimist că va găsi soluții pentru problemele cu care se confruntă instituția.

Third slide

De ce nu raportează spitalele infecțiile nosocomiale. Cine ascunde bacteriile sub preș

07 septembrie, 2022, 22:41

Vizualizări: 946

Ascundem, în continuare, numărul real al infecțiilor nosocomiale. Epidemiologul Alexandru Coman explică motivele pentru care managerii de spital se feresc să privească realitatea în față, scrie adevarul.ro.

Third slide

Ion Dodon, director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină: „Contractarea instituțiilor medicale e un punct vulnerabil. E ușor să comiți acte de corupție, dar nu le voi tolera”

19 august, 2022, 17:46

Vizualizări: 2522

În acest an, Compania Națională de Asigurări în Medicină gestionează peste 12 miliarde lei. Sunt bani destinați, în cea mai mare parte, procurării de servicii medicale de la instituțiile medicale publice și private cu care finanțatorul are semnat contract.

Third slide

Natalia Carafizi: „Uneori, nenorocirea arată multe lacune la care noi nu ne gândim în situații ordinare”

22 iulie, 2022, 17:48

Vizualizări: 1751

Pacienții care se află la final de viață au fost printre cei mai defavorizați în perioada pandemiei Covid-19, în ceea ce privește accesul la servicii medicale. Cei mai mulți dintre ei au ajuns la doctor doar să-și ia rețeta și medicamentele pentru atenuarea și controlul durerii. Controalele ordinare sau investigațiile au fost lăsate pentru mai apoi.

Third slide

Emil Ceban, rector USMF: „În acest an venim cu trei programe noi de master – pe domeniul sănătății mintale, nutriție și optometrie. Încercăm să fim competitivi”

19 iulie, 2022, 14:22

Vizualizări: 3229

Universitatea de Medicină a dat startul admiterii la studii pentru anul 2022-2023, care se va desfășura până pe 3 august. În programul de studii au fost introduse discipline noi, atât pentru licență, cât și pentru masterat. Despre ce ofertă educațională a pregătit universitatea, dar și cum au reușit să mențină aceleași taxe de studii, ne-a vorbit rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie Emil Ceban într-un interviu pentru Sănătate INFO.

Third slide

Galina Climov, director executiv al Alianței organizațiilor pentru persoane cu dizabilități din Moldova: „Criza economică provocată de război și pandemie a sărăcit și mai mult oamenii cu deficiențe”

18 iulie, 2022, 14:31

Vizualizări: 1563

Persoanele cu dizabilități, care și așa se descurcă greu, au fost puse în fața unei provocări enorme pe parcursul celor doi ani de pandemie. Oamenii au fost nevoiți să renunțe la tratamente, la servicii de diagnostic și nu au avut posibilitate nici să își procure medicamentele necesare pentru tratamentul Covid-19.

Third slide

Ala Iațco: „Cea mai mare provocare acum este să-i convingem pe oamenii cu HIV să se vaccineze. Autoritățile ar trebui să comunice mai țintit pe acest subiect”

15 iulie, 2022, 16:21

Vizualizări: 947

Pandemia Covid-19 a creat o serie de bariere în accesarea serviciilor medicale mai ales pacienților vulnerabili, cum sunt persoanele HIV-pozitive. Restricțiile i-au determinat pe mulți să se izoleze acasă și le-a provocat frică, chiar și atunci când organizațiile neguvernamentale care se ocupă de multiple probleme ale lor, au încercat să le aducă serviciile până la ușă.

Third slide

Veronica Volcov, președinte DIA: „Insulina pentru un diabetic înseamnă viață și adesea pacientul nu a primit-o tocmai pe cea care i se potrivește”

13 iulie, 2022, 17:15

Vizualizări: 809

Din această lună, pacienții cu diabet din Republica Moldova, dependenți de insulină o primesc gratis. La fel și consumabilele necesare pentru monitorizarea glicemiei. Autoritățile din Sănătate au decis să includă preparatele în lista medicamentelor compensate. Acest lucru deschide portița pacienților cu diabet către un acces la tratament de calitate mai bună, spun reprezentanții comunității pacienților cu diabet. Asta înseamnă, spun ei, că pacientul va putea primi.