Știri Externe

Third slide

CDC: Varianta Delta acționează aproape ca un virus nou. Este mai contagioasă decât Ebola sau rubeola și la fel de contagioasă ca varicela. O persoană poate infecta altele 8

02 august, 2021, 12:51

Vizualizări: 2039

Noi date ale Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor arată că varianta Delta este extrem de contagioasă și poate fi comparată cu ratele de contagiozitate ale varicelei. Totodată, virusul se extinde mai rapid decât Ebola și variola.

Third slide

Livrări de vaccinuri blocate de către Rusia. Zeci de țări au rămas fără vaccinuri, în așteptarea Sputnik-ului promis

31 iulie, 2021, 16:24

Vizualizări: 332

Zeci de țări au apelat la ajutorul Rusiei și au cumpărat milioane de doze de Sputnik V, primul vaccin anti-Covid din lume declarat de guvernul de la Kremlin. Promisiunile însă s-au lăsat așteptate, astfel că state sărace, lovite de pandemie, care aveau nevoie urgentă de vaccinuri au primit doar frânturi din dozele promise.

Third slide

Copiii și vaccinurile anti-Covid: EMA recomandă administrarea Spikevax la copiii între 12 și 17 ani

26 iulie, 2021, 15:36

Vizualizări: 407

Comitetul EMA pentru medicamente umane (CHMP) a recomandat extinderea indicației de utilizare a vaccinului Spikevax (anterior Moderna) pentru utilizarea la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Vaccinul este deja autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta peste 18 ani.

Third slide

Important pentru medici: Sindromul Guillain-Barré va fi trecut ca efect secundar foarte rar pentru vaccinul anti-Covid Janssen (Johnson&Johnson)

23 iulie, 2021, 15:43

Vizualizări: 705

Sindromul Guillain-Barré (GBS) va fi listat ca un efect secundar foarte rar al vaccinului anti-COVID-19 produs de Janssen (Johnson&Johnson), iar un avertisment va fi inclus pentru a sensibiliza profesioniștii din domeniul sănătății și persoanele care își vor administra vaccinul.

Third slide

Francezii de la Sanofi vin pe piață cu un nou vaccin anti-Covid. EMA a început procedura de revizuire continuă

22 iulie, 2021, 17:07

Vizualizări: 692

Comitetul pentru medicamente umane al EMA (CHMP) a început o revizuire continuă a Vidprevtyn, un vaccin anti COVID-19 dezvoltat de Sanofi Pasteur.

Third slide

Pandemia nu se termină. Nici pe departe. Recomandări critice pentru țări, emise în cadrul celei de-a 8-a ședințe a Comitetului de urgență al OMS

19 iulie, 2021, 15:31

Vizualizări: 729

În cadrul celei de-a 8-a ședințe a Comitetului de urgență convocată de directorul general al OMS în temeiul Regulamentului internațional al sănătății (2005) (IHR) privind boala coronavirus, Comitetul a subliniat faptul că pandemie nu este nici pe departe gata. Cel puțin patru variante ale virusului SARS-CoV-2 trezesc îngrijorare, iar accesul limitat la vaccinuri, cât și capacitățile de producție a acestora, perpetuează pandemia.

Third slide

Lambda, varianta COVID cu 7 mutații ale proteinei Spike. Cât de gravă este: ce știm până acum

15 iulie, 2021, 20:55

Vizualizări: 735

Peru are acum cel mai mare număr de decese COVID pe cap de locuitor din lume. Dincolo de sistemul medical slab finanțat, sub-pregătit, cu prea puține paturi de terapie intensivă și locuințe supraaglomerate, motivul acestui bilanț îngrijorător este și varianta Lambda, devenită dominantă acolo. Lambda se extinde acum pe glob, ceea ce ne face să ne întrebăm – ce urmează, cât de gravă de Lambda, este mai periculoasă decât Delta, cât de bine răspund vaccinurile la fiecare dintre ele?

Third slide

Au fost emise primele recomandări globale privind editarea genomului uman pentru a avansa în lupta cu maladiile

14 iulie, 2021, 21:39

Vizualizări: 761

Două rapoarte publicate recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă primele recomandări globale pentru a ajuta la stabilirea editării genomului uman ca instrument pentru sănătatea publică, cu accent pe siguranță, eficacitate și etică. Noile rapoarte rezultă din prima consultare largă, globală, care analizează editarea genomului uman somatic, germinal și ereditar.

Third slide

De ce unii oameni dezvoltă COVID sever, iar alții nu au nici măcar simptome? Răspunsul e în gene, arată un studiu de anvergură

12 iulie, 2021, 17:03

Vizualizări: 3429

Genetica unui individ poate influența riscul de infecție și severitatea simptomelor bolii. Un amplu studiu internațional a identificat părți ale genomului uman care pot determina riscul de COVID-19 sever. Cercetătorii au identificat 13 locații (sau loci) în genomul uman care afectează susceptibilitatea și severitatea COVID-19.

Third slide

Cum poți detecta un vaccin anti COVID-19 falsificat?

12 iulie, 2021, 12:27

Vizualizări: 898

Produsele contrafăcute au generat întotdeauna îngrijorare, dar falsificarea medicamentelor este extrem de gravă, deoarece duce la morți evitabile, complicații și diferite forme de dizabilitate. Dincolo de aceste efecte grave, scade încrederea oamenilor în știință și terapiile veritabile.