Știri Externe

Third slide

Vaccinarea împotriva COVID-19: ce putem învăța din experiența Israelului

14 mai, 2021, 18:06

Vizualizări: 176

În decembrie 2020, Israelul a lansat campania de vaccinare împotriva COVID-19 cu vaccinul pe baza de ARNm, Pfizer-BioNTech. Ministerul Sănătății din Israel a recomandat un orar de imunizare cu două doze la un interval de 21 de zile. Timp de 4 luni în țară au ajuns peste 10 milioane de doze de vaccin.

Third slide

NEXT PANDEMIC: Ce este febra hemoragică Crimeea-Congo. Muscătura mortală a căpușei infectate

14 mai, 2021, 14:29

Vizualizări: 215

În octombrie 2008, un măcelar în vârstă de 60 de ani a fost internat într-un spital rural din Al-fulah, sudul Sudanului, cu febră mare, frisoane și dureri de cap. În următoarele două zile, a dezvoltat diaree. Simptomele au continuat cu sângerări din nas și vărsături cu sânge. În cinci zile de la îmbolnăvire, era mort deja.

Third slide

«Спутник V»: всё, что известно о побочных эффектах вакцины

14 mai, 2021, 12:10

Vizualizări: 831

Вакцину «Спутник V» разработали в Национальном центре эпидемиологии и микробиологии имени Гамалеи в России, и она стала первой вакциной, одобренной для применения против COVID-19. И хотя российские ученые сообщают о некоторых побочных эффектах вакцины, безопасность этого препарата по-прежнему у многих вызывает вопросы. Попробуем разобраться, что известно к этому времени о побочных эффектах «Спутника».

Third slide

Ce trebuie să știi despre vaccinul chinezesc Sinopharm, folosit pentru vaccinare inclusiv în Republica Moldova

11 mai, 2021, 18:29

Vizualizări: 1197

OMS a inclus vaccinul chinezesc Sinopharm în Lista pentru utilizări în urgențe (EUL List), astfel acordând undă verde pentru ca acest vaccin să fie utilizat la nivel global. Vaccinul Sinopharm este produs de Beijing Bio-Institute of Biological Products Co Ltd, filială a China National Biotec Group (CNBG). Acum, producătorul este încurajat să participe la Facilitatea COVAX, pentru ca mai multe țări să obțină vaccinul anti-Covid pentru campaniile naționale de vaccinare.

Third slide

NEXT PANDEMIC: Virusul Marburg omoară 9 din 10 infectați. Se numără printe cele mai letale virusuri din lume. Poate acest virus să provoace următoarea pandemie?

07 mai, 2021, 17:41

Vizualizări: 2645

Vărul mortal al Ebolei, virusul Marburg poate ucide nouă din zece persoane pe care le infectează. Prin intermediul călătoriilor internaționale, virusul a ajuns din Africa în Europa de două ori în ultimii 40 de ani. Poate globalizarea în creștere să ducă la eruperea virusului în întreaga lume?

Third slide

Agenția Europeană a Medicamentului mai examinează dosarul unui vaccin. Are o eficacitate între 50% și 90% în diferite studii

04 mai, 2021, 17:58

Vizualizări: 570

Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat astăzi că a început analiza în timp real a vaccinului chinezesc dezvoltat de Sinovac, pe baza datelor preliminare de la testele pe animale și oameni ce sugerează că vaccinul produce un răspuns imun contra coronavirusului, transmite Reuters.

Third slide

Ce este îngrijirea paliativă la domiciliu? Ce pași trebuie făcuți pentru implementarea acestui tip de serviciu

30 aprilie, 2021, 08:14

Vizualizări: 526

Îngrijirea paliativă la domiciliu oferă îngrijire, în casa în care trăiește pacientul, persoanelor cu probleme de sănătate cronice, care limitează viața, cum ar fi cancerul, bolile cardiace, renale și respiratorii avansate, HIV/SIDA și tulburările neurologice cronice. Cel mai bine este ca îngrijirea să fie asigurată de o echipă multidisciplinară instruită în îngrijiri paliative, inclusiv medici, asistenți medicali, lucrători în sănătate comunitari și voluntari.

Third slide

OMS: Guvernele trebuie să investească mai mult în Sănătate pentru a atenua șocurile viitoare. „Nu repetați greșelile din trecut”

29 aprilie, 2021, 13:55

Vizualizări: 444

Un nou raport al OMS scoate în evidență necesitatea de a menține un nivel ridicat al cheltuielilor publice pentru sănătate, chiar dacă presiunile bugetare post-Covid vor fi foarte mari. Deși tentația este mare ca să se scadă finanțarea din domenii precum Sănătatea, este esențial ca guvernele să nu mai repete greșelile din trecut, atunci când repartizează banii între domenii în plină criză.

Third slide

Peste un trilion de dolari pot fi economisiți pentru Sănătate, dacă țările ar taxa suficient produsele din tutun

28 aprilie, 2021, 09:24

Vizualizări: 556

Noul manual tehnic al OMS privind politica fiscală și administrativă în domeniul tutunului conține cele mai noi recomandări pentru reducerea cheltuielilor de peste 1,4 trilioane de dolari SUA pentru sănătate și a pierderii productivității din cauza consumului de tutun la nivel mondial. Deși au instrumentele puse pe masă, doar 38 dintre țări taxează suficient industria tutunului, iar banii îi investesc în sănătate.

Third slide

Categorii și tipuri de îngrijire paliativă. De unde trebuie să înceapă guvernele în stabilirea nevoilor de îngrijiri paliative

27 aprilie, 2021, 13:18

Vizualizări: 463

Atunci când guvernele iau decizia să implementeze servicii de îngrijiri paliative, trebuie luate în calcul mai multe aspecte. Există diverse tipuri de îngrijiri paliative, la diverse niveluri, iar, pe lângă faptul că acestea trebuie să funcționeze eficient de sine stătăror, este la fel de importantă și integrarea acestor servicii, astfel încât pacientul poată accesa pe parcursul vieții indiferent de nivel, fără să întâmpine bariere de ordin birocratic sau de organizare.