Știri Interne

Third slide

REPORTAJ//Lucrătoarele sexului în Moldova/ Jasmin, escortă de lux. „Clienții mei erau oameni de afaceri, primari, pretori și demnitari cu funcții importante în instituțiile statului”

05 octombrie, 2022, 15:22

Vizualizări: 4816

Când am întrebat-o cum o cheamă, doar mi-a zâmbit și a făcut o pauză lungă, mușcându-și buzele, dându-ne de înțeles că putem folosi un pseudonim, așa că… Să o numim Jasmin.

Third slide

Cum gestionăm urgențele de sănătate publică de importanță internațională: Republica Moldova a rămas la nivelul țărilor din Asia Centrală

04 octombrie, 2022, 10:25

Vizualizări: 326

În ultimii 10 ani Republica Moldova nu a avansat deloc în domeniul urgențelor de sănătate publică de importanță internațională. Chiar dacă a avut parte de recomandări ale experților externi în urma unei evaluări externe, autoritățile de la Chișinău au preferat să nu atragă atenția la sfaturile lor, iar acest lucru a fost una dintre cauzele care au determinat intrarea Republicii Moldova în pandemia Covid-19 slab pregătită.

Third slide

Ce fel de apă curge în robinetele locuitorilor din nordul țării și când va fi bună de băut

30 septembrie, 2022, 14:40

Vizualizări: 418

Apa e izvorul vieții, spune o zicală populară și este perfect adevărat. Ea conține o serie de microelemente importante, care ne ajută organismul să funcționeze. Dar nu toate sursele de apă sunt sigure pentru consum, mai ales în Republica Moldova unde majoritatea localităților, cu mici excepții, nu dispun de rețele centralizate, iar oamenii sunt nevoiți să o consume din fântâni sau izvoare.

Third slide

Condiții noi de acordare a indemnizației de maternitate, din 1 octombrie. Guvernul a operat o serie de modificări

29 septembrie, 2022, 16:15

Vizualizări: 946

Cabinetul de miniștri a decis astăzi să nu mai streseze gravidele cu depunerea fizică a cererilor pentru obținerea indemnizației de maternitate. Din 1 octombrie, casele de asigurări sociale teritoriale vor îndeplini toate formalitățile în regim automatizat, fără să le ceară gravidelor să se prezinte la ghișeu.

Third slide

Vaccinarea anti COVID a scăzut cu 90 la sută. Mii de doze riscă să fie distruse

29 septembrie, 2022, 15:08

Vizualizări: 512

Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în luna septembrie s-a redus cu aproape 90 la sută comparativ cu luna ianuarie. Dacă la începutul anului se imunizau într-o săptămână aproximativ 30 de mii de persoane, acum numărul doritorilor de a se vaccina abia de ajunge la trei mii în șapte zile. Potrivit raportului săptămânal al Ministerului Sănătății, fiecare a patra persoană care se imunizează optează pentru a patra doză.

Third slide

Accident cu implicarea unui automobil care transporta materiale radioactive. La Chișinău

28 septembrie, 2022, 15:24

Vizualizări: 867

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au simulat producerea unui accident de circulație în care a fost deteriorat containerul unui autovehicul în care se transportau materiale radioactive. În urma impactului substanțe radioactive au fost răspândite în mediu, iar în al doilea automobil au rămas două persoane încarcerate.

Third slide

Misterele unei morți la maternitatea din Cahul

28 septembrie, 2022, 11:55

Vizualizări: 2967

O gravidă de 38 de ani a murit la Centrul Perinatologic din Cahul după ce i-a fost provocată nașterea unui făt mort. Administrația Spitalului Raional afirmă că medicii au acționat conform protocoalelor pentru astfel de situații. Poliția a pornit o cauză penală pentru neglijență care a dus la decesul pacientei. Sătenii femeii cred că medicii au întârziat cu acordarea asistenței medicale, fapt care a provocat decesul.

Third slide

REPORTAJ//Lucrătoarele sexului în Moldova/ Căsătorite, mame, angajate și cu o viață secretă, paralelă. „Nu știe nimeni cu ce mă ocup. Așa și trebuie să rămână. Un secret”

27 septembrie, 2022, 16:02

Vizualizări: 7897

Să găsești o femeie care practică prostituția este destul de ușor. Trebuie doar să intri pe site-urile de anunțuri și să-ți alegi din multitudinea de oferte: blonde, slabe, grase, bătrâne, dominante, pline de tatuaje etc.

Third slide

Spitalul Clinic Municipal nr. 4 are unu nou director. Boris Gîlca: „Acest spital e o rușine pentru noi”

22 septembrie, 2022, 13:52

Vizualizări: 3422

Valeriu Cernețchi a câștigat al doilea mandat de director la Spitalul Clinic Municipal nr. 4, specializat în servicii geriatrice și paliative. Ministerul Sănătății a anunțat rezultatele concursului, fără să ofere alte detalii. Cernețchi a devenit director al acestei instituții medicale în primăvara lui 2017.

Third slide

Spitalul Clinic din Bălți are un nou director. Interimar

22 septembrie, 2022, 12:02

Vizualizări: 858

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco l-a numit prin detașare în funcție de director interimar al Spitalului Clinic Bălți pe directorul Spitalului raional Glodeni, Gheorghe Brînză. Cu această ocazie ministra a fost la Bălți unde s-a întâlnit cu angajații spitalului. Ea a anunțat pe o rețea de socializare că a semnat ordinal de numire „în prezența și cu acordul dumnealor”.