Știri Interne

Third slide

Ministerul Sănătății începe proiectarea a 2 spitale regionale noi la Nord și la Sud. Vor fi evaluate toate spitalele din Moldova

29 iunie, 2022, 17:02

Vizualizări: 386

Două spitale regionale noi ar urma să fie construite în următorii ani în Republica Moldova. Unul se va afla la Bălți și va acoperi cu servicii medicale regiunea de Nord a Moldovei și altul – la Cahul, pentru populația din Sud. Cele două instituții medicale ar urma să presteze servicii, care acum pot fi accesate doar la Chișinău. Printre ele servicii de neurologie și neurochirurgie, de chirurgie a inimii, terapie intensivă, servicii de diagnostic și oncologice.

Third slide

Doar 20 la sută dintre funcționarii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au trecut testul integrității profesionale

29 iunie, 2022, 16:48

Vizualizări: 1582

Mai mulți agenți publici cu funcții de conducere și de execuție din cadrul ANSP au fost supuși testelor de integritate profesională în cadrul unei evaluări instituționale efectuate de către experții Centrului Național Anticorupție. Rezultatele testării a arătat că aproximativ 20% din funcționarii testați au dat dovadă de integritate profesională, iar restul celor supuși testării au admis manifestări de corupție sau sunt predispuși să comită încălcări de procedură în activitatea desfășurată.

Third slide

Numărul cazurilor de COVID-19, înregistrate timp de o săptămână, a crescut simțitor la nivel de țară. La Leova, nu a fost testată pozitiv nicio persoană

29 iunie, 2022, 10:55

Vizualizări: 252

În timp ce numărul cazurilor de Covid-19 aproape s-a dublat în ultima săptămână, față de cea anterioară, ajungând de la 251 de cazuri la 465, în unele raioane nu există niciun caz confirmat de Covid-19. Printre ele se numără și Leova, raionul cu peste 44 de mii de locuitori, potrivit ultimului recensământ din 2014.

Third slide

Numărul cazurilor de Covid-19 a crescut dublu în doar o săptămână

28 iunie, 2022, 17:12

Vizualizări: 477

În ultima săptămână, numărul cazurilor confirmate cu infecția SARS-CoV-2 a crescut cu 85 la sută, fiind înregistrate 465 de cazuri, de aproape 2 ori mai mult decât săptămâna anterioară când au fost înregistrate 251 de cazuri. De asemenea, săptămâna trecută 4 persoane au decedat din cauza infecției, în comparație cu săptămâna 13-19 iunie când au decedat 9 persoane.

Third slide

Pacienții cu diabet, dependenți de insulină, vor beneficia gratis de preparate și consumabile. Decizia intră în vigoare din 1 iulie

28 iunie, 2022, 16:23

Vizualizări: 517

Pacienții cu diabet din Republica Moldova vor beneficia în premieră, gratuit, de analogi de insulină. Tot gratuit, total sau parțial, vor primi teste și lanțete pentru măsurarea glicemiei, precum și pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Third slide

Asigurările medicale în Moldova: deciziile de finanțare a Sănătății se fac în interes politic, nu se ține cont de nevoile oamenilor și nici de realitatea din sistem

28 iunie, 2022, 09:36

Vizualizări: 1253

Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, adoptate în anii 1998 și, respectiv, 2002 au revoluționat sistemul de Sănătate din Republica Moldova. Aceste două legi au constituit fundamentul unui sistem viabil, care să poată să se auto întrețină și să se dezvolte.

Third slide

„Cartofii prăjiți au și acum gust de clor”. Ce spun oamenii care și-au pierdut gustul și mirosul din cauza COVID-19

27 iunie, 2022, 14:18

Vizualizări: 321

Cele cinci simțuri de bază ale omului – mirosul, gustul, vederea, auzul și simțul tactil (pipăitul) – ne leagă direct de lumea în care trăim. A trăi câteva săptămâni sau luni fără gust și miros nu este doar o problemă de confort, ci poate crea situații dificile.

Third slide

Здоровье детей в руках родителей: чем грозит отказ от прививок

27 iunie, 2022, 11:54

Vizualizări: 220

В Молдове снизился уровень вакцинации детей. Во время пандемии ковида плановую вакцинацию приостановили, а теперь родители все чаще отказываются от прививок. Врачи при этом подчеркивают: отказываясь от вакцинации, родители подвергают детей риску заболеть сложнейшими заболеваниями, которые могут привести к инвалидности и даже к смерти. Об этом изданию «Вести Гагаузии» рассказали медики Центра семейных врачей муниципия Комрат - - материал нашей коллеги Аллы Бюк.

Third slide

Centrul de analize medicale TestPark oferă reduceri pe viață membrilor clubului său (P)

21 iunie, 2022, 15:13

Vizualizări: 408

În premieră pentru Moldova, noul laborator de analize medicale TestPark a creat un program special pentru pacienții săi, ce oferă reduceri pe viață de 25% pentru absolut toate serviciile de laborator.

Third slide

Cum gestionează Lituania cazurile de infarct miocardic acut: cluster, finanțare și delegarea monitorizării procesului celor mai valoroși cardiologi

20 iunie, 2022, 21:11

Vizualizări: 753

În Republica Moldova, ca și în toate statele europene, morbiditatea prin bolile cardiovasculare (BCV) este predominantă în societate, iar în ultimii 5 ani situația la acest capitol nu s-a schimbat semnificativ. S-a schimbat însă în Lituania, acolo unde din 2013 a început un management modern și eficient al BCV prin implementarea sistemului cluster. Succesul acestui proces s-a datorat faptului că monitorizarea și conducerea lui au fost delegate celor mai valoroși cardiologi din țară.