Știri Interne

Third slide

Gestionarea pandemiei în Moldova: „Ordinul din august l-am primit în octombrie”. Medicii din raioane spun că Ministerul Sănătății i-a sufocat cu ordine ce se contrazic, iar comunicarea a lipsit

27 ianuarie, 2022, 21:12

Vizualizări: 324

Comunicarea dintre Ministerul Sănătății și instituțiile medicale din raioane în timpul pandemiei a fost una deficitară. Medicii se plâng să autoritățile de la Chișinău emit prea multe ordine care le anulează pe cele precedente, generând un haos al hârtiilor. Dincolo de faptul că nu tot timpul le este clar ce trebuie să facă, uneori ordinele emise de minister ajung la destinatari în câteva luni.

Third slide

О бустерных вакцинах. Кому лучше сделать третью прививку, почему не стоит спешить делать бустер детям, и почему к четвертой дозе следует относиться с осторожностью

27 ianuarie, 2022, 17:13

Vizualizări: 466

С появлением нескольких штаммов вируса SARS-COV-2, выявленного в китайском Ухане в 2020 году, у людей возникла необходимость усилить свою защиту. Со временем производители вакцин обновили рекомендации по вакцинации детей и подростков, а также по применению бустерных вакцин — дополнительных доз к основному курсу вакцинации, смысл которых укрепить иммунную систему человека.

Third slide

Vacciniștii și antivacciniștii...Dialogul urii

27 ianuarie, 2022, 15:21

Vizualizări: 171

Subiectul imunizării a fost dintotdeauna unul sensibil și a împărțit oamenii în două tabere distincte – pro și contra vaccinării. Pandemia Covid-19 le-a evidențiat și mai mult, încât de la discuții aprinse despre vaccinare, cele două tabere au început chiar să se urască, fiecare dintre ele venind cu argumentele și sursele lor de informare, pe care le consideră cele mai drepte.

Third slide

Primul caz de Flurona, înregistrat la un copil de 5 ani

27 ianuarie, 2022, 12:13

Vizualizări: 830

În Moldova a fost înregistrat primul caz de Flurona, la un copil de 5 ani, infectat cu gripă și Sars-Cov-2 în același timp. Starea lui este satisfăcătoare și se tratează la domiciliu, spun specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Third slide

1/3 din cazurile înregistrate de Covid, în acest moment, au tulpina Omicron

27 ianuarie, 2022, 11:35

Vizualizări: 167

Alte 13 cazuri de infecție cu varianta Omicron au fost depistate prin secvențiere de către specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, din cele 146 de probe care au întrunit criteriile de laborator pentru a fi secvențiate. Astfel, ponderea variantei Omicron din probele selectate reprezintă 34.2 la sută.

Third slide

„Sunt gravidă și am COVID-19. Unde mă tratez?”. Instituțiile care vor oferi asistență medicală gravidelor bolnave, în funcție de gravitatea cazului

26 ianuarie, 2022, 16:13

Vizualizări: 294

Femeile gravide care vor fi confirmate cu infecția COVID-19 vor fi tratate, în funcție de gravitatea cazului, în cadrul a cinci instituții medicale. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a semnat un ordin în acest sens, cu referire la femeile însărcinate din raioanele din nordul țării și din Capitală.

Third slide

Acum, testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă (P)

26 ianuarie, 2022, 09:31

Vizualizări: 384

Ceea ce urma să dureze câteva săptămâni, ne ține prinși deja doi ani și finalul nu pare aproape. Virusul Covid-19 face ravagii în continuare, iar testarea timpurie e cea mai sigură metodă de a depista și preveni complicațiile sale. Vestea bună e că acum, în laboratoarele TESTRAPID.MD, puteți efectua testul rapid antigen Covid-19 la doar 150 de lei.

Third slide

Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, completată cu patru denumiri comune internaţionale

25 ianuarie, 2022, 16:41

Vizualizări: 988

Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) a fost completată cu patru denumiri comune internaţionale indicate în tratamentul a cinci maladii, se arată într-un comunicat al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Third slide

Spitalul din Ocnița are director nou. Dumitru Punga: „Orice inițiativă costă bani. Poți avea inițiative foarte bune, dar dacă nu găsești bani, rămâi doar cu inițiativele”

25 ianuarie, 2022, 14:19

Vizualizări: 2198

Dumitru Punga, medic chirurg și șeful secției chirurgie al Spitalului Raional Ocnița a câștigat concursul pentru funcția de director al instituției. Concurentul său a fost medicul Antonina Savca, care anterior a deținut funcția de șef al ambulatoriului Spitalului Căilor Fertate, filiala din Ocnița. Funcția de director al SR Ocnița a rămas vacantă din toamna anului 2020.

Third slide

CNAM nu compensează acum medicamentele pentru îngrjirile paliative, deși 4 milioane de lei au fost alocați în acest scop în 2022

24 ianuarie, 2022, 13:48

Vizualizări: 394

CNAM a alocat 4 milioane de lei pentru compensarea medicamentelor necesare în îngrijirile paliative. La această etapă niciun medicament nu este compensat, de facto. Autoritățile susțin că subiectul este unul strategic și că pe parcursul acestui an compensarea preparatelor necesare în îngrijirile paliative se va produce.