Știri Interne

Third slide

Între stereotipuri și imunizare: maraton de vaccinare eşuat la Saharna

02 august, 2021, 15:48

Vizualizări: 288

Un maraton de vaccinare anti-COVID pe care autoritățile au încercat să-l organizeze în această duminică în incinta uneia dintre cele mai vizitate mănăstiri din Republica Moldova – la Saharna, a eșuat lamentabil.

Third slide

Medicii de familie mai cred în mituri despre morfină și evită cât de mult pot să o prescrie pacienților, chiar dacă aceștia suferă dureri insuportabile

31 iulie, 2021, 14:33

Vizualizări: 664

O parte din medicii de familie încă mai cred în mituri legate de administrarea morfinei, iar una dintre cele mai întâlnite preconcepții este că pacienții care iau morină mor mai repede. Din această cauză, medicii recunosc că le este teamă să prescrie morfina pacienților cu dureri severe, care au nevoie de îngrijiri paliative, și amână această decizie pe cât de mult posibil.

Third slide

O nouă componență a Comisiei pentru protecție socială, sănătate și familie

30 iulie, 2021, 18:06

Vizualizări: 1121

Dan Perciun, membru al Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” este noul președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Comisia va avea trei vicepreședinți – medicul Adrian Belîi (PAS), Vladimir Odnostalco (Blocul Comuniștilor și Socialiștilor) și Reghina Apostolova (ȘOR).

Third slide

A fost administrată doza cu numărul 1.000.000. Republica Moldova înaintează prea încet în campania de vaccinare anti-Covid

28 iulie, 2021, 14:28

Vizualizări: 600

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că astăzi a fost administrată doza cu numărul 1.000.000. Cea care a primit doza de vaccin anti-Covid cu acest număr este o femeie în vârstă de 48 de ani din raionul Hâncești.

Third slide

Director, dar fără acte. De ce a refuzat primarul Ion Ceban să o angajeze pe noua directoare a Asociației Medicale Teritoriale Râșcani, Valentina Pîslaru

28 iulie, 2021, 09:00

Vizualizări: 1360

Directoarea Asociației Medicale Teritoriale (AMT) Râșcani, Valentina Pîslaru, care a câștigat al treilea mandat de director, încă nu a devenit director cu acte în regulă. Primarul Capitalei, Ion Ceban a refuzat să semneze dispoziția de angajare în funcție, deoarece contracandidatul acesteia, Elena Rotari, a contestat rezultatele concursului.

Third slide

Eremei Priseajniuc: „Am aflat din presă că am fost demis. Criteriul de a avea studii medicale/farmaceutice a fost introdus de Guvernul Chicu la scurt timp după ce m-am adresat în judecată”

27 iulie, 2021, 18:08

Vizualizări: 832

Eremei Priseajniuc, demis din funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale în noiembrie 2020, spune că hotărârea instanței de judecată în privința repunerii sale în funcție trebuie să fie executorie, chiar dacă poate fi contestată în instanța superioară. Totodată, AMDM ar fi trebuit pur și simplu să execute decizia, fără să aștepte „indicații de la Guvern”.

Third slide

139 de cazuri noi de Covid-19 și 2 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore. Aproape o mie de cazuri sunt active

27 iulie, 2021, 17:36

Vizualizări: 757

Astăzi au fost confirmate pozitiv 139 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care opt de import: 3-Franța, 2-Marea Britanie, 1-Austria, 1-SUA, 1-Irlanda. Astfel, numărul cazurilor a ajuns la 258.852. 960 de cazuri sunt active. Tot astăzi au fost efectuate 6.060 de teste, dintre care 1.776 Rapid -Antigen.

Third slide

Chișinăul, sub cod galben de alertă de Covid-19. Prin ce diferă tulpina indiană a coronavirusului de cea britanică

27 iulie, 2021, 13:23

Vizualizări: 764

Municipiul Chișinău este plasat în cod galben de alertă Covid-19, întrucât în ultima perioadă a crescut numărul cazurilor de coronavirus de tip nou. O creștere semnificativă se așteaptă și în următoarea perioadă, spun specialiștii din sănătate. Și asta pentru că rata de imunizare în țară este scăzută, dar și pentru că varianta indiană a virusului confirmat este mult mai contagioasă, cu 65 la sută decât varianta britanică și dezvoltă forme clinice grave.

Third slide

Conflict între directori: Agenția Medicamentului susține că îi va permite accesul lui Eremei Priseajniuc în instituție numai la indicațiile Guvernului

26 iulie, 2021, 18:24

Vizualizări: 1318

Printr-o Hotărâre a Judecătoriei Chișinău, Eremei Priseajniuc a fost restabilit în funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Acesta susține însă că nu a fost lăsat să intre pe teritoriul instituției. Astăzi, AMDM a reacționat, reproșându-i acestuia că nu are studiile medicale necesare și că ar vrea să discrediteze agenția. Totodată, AMDM susține că va acționa numai la indicațiile Guvernului.

Third slide

În Moldova a fost confirmată tulpina indiană

23 iulie, 2021, 17:57

Vizualizări: 4638

Ministerul Sănătății anunță că, dintre cele 15 probe trimise spre secvențiere către Institutul de virusologie din Berlin, 12 probe sunt confirmate cu tulpina Delta.