Interviuri

Third slide

Interviu cu Mariana Zubatîi, director „Bisous sante”: „O plantă colectată dimineața, poate liniști nervii. Aceeași plantă colectată după masă, dimpotrivă, le poate face mai mult rău”

10 februarie, 2014, 11:39

Vizualizări: 2869

O tinctură preparată din plante aduse dintr-o altă țară vor avea un efect mai mic asupra sănătății, decât dacă licoarea ar fi pregătită din ierburi culese din zona în care trăim. Aceleași plante pot avea efecte diferite, dacă nu sunt culese la anumite ore și sunt păstrate necorespunzător.

Third slide

EXCLUSIV//Interviu cu Mark Dybul, directorul executiv al Fondului Global: „Ar fi bine ca Moldova să majoreze contribuțiile pentru sănătate, pentru că volumul asistenței externe nu va mai fi același”

03 februarie, 2014, 11:05

Vizualizări: 3081

Mark Dybul este deja de un an director executiv al Fondului Global de luptă cu HIV/SIDA, TBC și malarie. Înainte de această funcție a condus cel mai amplu program din lume pentru combaterea unei singure maladii – HIV/SIDA, lansat de ex-președintele SUA, George Bush. Dybul a făcut parte din administrația președintelui și cei doi păstrează legătura până acum. S-a aflat mult timp în Africa, unde a făcut și cercetări științifice. Recent a vizitat Moldova cu mai multe scopuri, printre care, spune el,

Third slide

Petru Stratulat, neonatolog: „Statul cheltuie mult mai mult pentru întreținerea copiilor cu deficiențe, decât ar fi necesar pentru dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie”

27 ianuarie, 2014, 12:24

Vizualizări: 5090

Petru Stratulat este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați neonatologi din Republica Moldova. Spune că în țara noastră mulți copii ar fi putut evita deficiențele severe, dacă beneficiau la timp de ajutorul specialiștilor. De obicei, spune specialistul care a pus pe picioare mii de copii, autoritățile noastre mai degrabă marginalizează copiii cu deficiențe, decât se gândește cum să-i salveze și să le ofere șansa să aibă o viață normală.

Third slide

Interviu cu Sanda Filat: „Totul depinde de omul în halat alb care te primește…cât de bun specialist este, câtă omenie și bun simț are”

20 ianuarie, 2014, 12:02

Vizualizări: 8663

E pasionată de psihologie, pentru că e pasionată de oameni în general. Sau cel puțin așa lasă să se înțeleagă din interviurile pe care le oferă jurnaliștilor. Psihologia, la rândul ei, are o serie de tangențe cu sănătatea. De aceea, am „corupt-o” să ne povestească și nouă cum se împacă aceste domenii.

Third slide

Ion Cuvşinov, directorul Centrului de Medicină Legală. „Noi avem potențial, dar nu întotdeauna poți face minuni cu mâinile goale. Noi la fața locului ne ducem doar cu o pereche de mănuși”

23 decembrie, 2013, 11:54

Vizualizări: 4136

Medicina legală din Republica Moldova nu are nevoie de reforme, ci de susținere, crede Ion Cuvşinov, directorul Centrului de Medicină Legală din Chișinău. Am discutat timp de câteva ore despre specificul acestui domeniu, dar și despre problemele lui.

Third slide

Interviu cu Alexandru Zgardan: „Asigurarea de malpraxis nu-ți permite să profesezi relaxat sau să ai mai multe litigii, așa cum CASCO nu îți permite să șofezi imprudent ori să fii scutit de accidente”

16 decembrie, 2013, 11:33

Vizualizări: 3409

Noțiunea de malpraxis medical este un termen nou pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, societatea îl cunoaște sub alte formulări, cum ar fi greșeală medicală, imprudență, eroare sau neglijență.

Third slide

Alexandru Coman, directorul Agenției Medicamentului: „Nu putem încălca prevederile Acordului de Asociere, numai pentru că ceva ne costă în plus”

09 decembrie, 2013, 15:27

Vizualizări: 3148

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE deschide noi perspective, dar nimic nu poate fi obținut fără sacrificii.

Third slide

Interviu cu DARA, Ambasadoarea Panglicii Roșii în RM: „Nu e suficient o campanie să scoți din mintea oamenilor stereotipurile. Ele sunt ca betonul în care trebuie să lovești mult să se spargă”

02 decembrie, 2013, 10:18

Vizualizări: 2772

A devenit celebră într-o perioadă destul scurtă. Și-a ales piese care transmit niște mesaje clare. E vorba de toleranță, dragoste față de oameni sau dreptul la viață. Acum un an și jumătate a fost aleasă ambasadoarea panglicii roșii în Republica Moldova, semnul distinctiv al persoanelor care trăiesc cu HIV. E destul de tânără, dar crede că are un mesaj pentru ei și este sigură că îi poate convinge și pe cei sănătoși să fie toleranți.

Third slide

Interviu cu actorul Sergiu Voloc: „Doctorii nu sunt cei mai corupți. Ei măcar au o meserie, pe când noi avem în țara asta corupți fără nicio altă ocupație”

25 noiembrie, 2013, 17:37

Vizualizări: 3986

Ecuația Voloc – sănătate i se părea absurdă din start. Mi-a spus la telefon că nu are grijă de sănătatea lui, respectiv, nu-și putea imagina ce poate discuta un Voloc care fumează câte două pachete de țigări pe zi și mănâncă aleatoriu, cu un reporter în sănătate. Ne-am întâlnit, totuși. Timp de două ore am discutat despre adicție, sănătate, durere fizică și ruinare psihologică. După cum veți vedea, am filosofat puțin. Este primul meu intervievat care știe mai multe despre sănătate decât lasă să

Third slide

Interviu cu Bogdan Ivănescu, președintele Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem: „Aproape 10.000 de mămici aleg anual recoltarea de celule stem la naștere”

25 noiembrie, 2013, 15:57

Vizualizări: 1627

În jur de 10.000 de mămici din România din 200.000 aleg anual recoltarea celulelor stem la naștere, susține președintele Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), Bogdan Ivănescu.