Interviuri

Third slide

Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui: „Până în 2001 îi obligam pe oameni la modul direct să doneze sânge, pentru că aveam doar 1 % de voluntari”

17 iunie, 2013, 15:09

Vizualizări: 4134

Citiți un interviu cu directoarea centrului care „dirijează“ cu licoarea vieții, Svetlana Cebotari. Ea ne povestește cum procedează medicii atunci când rezervele de sânge sunt pe sfârșite, câte produse sangvine există în instituția pe care o conduce și de cât sânge este nevoie zilnic pentru oamenii care sunt pe moarte, cum se procedează în caz de catastrofe sau accidente grave și de ce în unele raioane lichidul vital este ținut în frigidere casnice.

Third slide

Ghenadie Țurcanu: „Legislația actuală cu privire la consumul și controlul produselor din tutun trebuie modificată completamente.”

12 iunie, 2013, 18:07

Vizualizări: 2318

Discuție on-line cu Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), despre dauna fumatului și noile inițiative antitabac ale autorităților și specialiștilor din domeniul sănătății publice.

Third slide

Igor Codreanu: „Transplantul în Moldova - impas la început de cale.”

10 iunie, 2013, 10:48

Vizualizări: 4046

Sistemul de transplant din Moldova este marcat de mai multe lacune. Cea mai stringentă problemă este finanțarea – la moment nicio autoritate nu are un buget stabilit pentru a susține acest domeniu. De unde vine salvarea și dacă lipsa banilor îi va afecta pe cei a căror viață depinde de un organ sănătos discutăm cu directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu.

Third slide

Interviu cu Andrei Usatîi, Ministru al Sănătății: „Din câte înțeleg și pricep eu, există multă mită în spitalele noastre“

23 mai, 2013, 22:46

Vizualizări: 4935

Andrei Usatîi ne povestește, în cadrul unui interviu, despre cum a numărat la începutul mandatului său cârpelile de pe saltele, despre câtă mită se dă la medici și la organizarea licitațiilor publice și despre ce soluție are pentru a nu bloca reformele din sănătate.

Third slide

Interviu cu Larisa Catrinici, fost Ministru al Sănătății: ” Noi am vrut ca medicul de familie să-i fie pacientului în primul rând prieten.”

23 mai, 2013, 22:35

Vizualizări: 3868

A muncit, în primii ani de independență, ca șefă la Direcția Sănătate a municipiul Chișinău și relatează despre dezastrul care a pus stăpânire pe sistemul medical din Moldova după destrămarea URSS. Ezită să folosească noțiunea de reforme, pentru că, spune Larisa Catrinici, oamenii s-au săturat de ele. Vorbește însă, nu fără satisfacție, despre aplicarea sistemului de asigurări medicale obligatorii și rolul medicului de familie, iar procesele inițiate de actuala conducere a Ministerului Sănătății