Interviuri

Third slide

Mihai Magdei: „Reforma Sănătății Publice este o răzbunare a unui grup de persoane”

02 martie, 2018, 15:17

Vizualizări: 3370

Reforma Sănătății Publice este nu doar în întârziere, ci și confuză. Există riscul ca situația sanitar-epidemiologică stabilă în prezent, să se înrăutățească odată cu punerea ei în aplicare. Mulți specialiști vor pleca, iar alții nu vor veni. Se creează impresia că sănătatea publică nu mai este o problemă prioritară a statului, ci una inferioară, iar cineva vrea cu tot dinadinsul să distrugă ceea ce a fost bun până acum.

Third slide

Schimbul de organe dintre Republica Moldova și România, posibil din acest an. Victor Zota: „S-au pierdut ficați cu acord cu tot, și e mare păcat”

26 februarie, 2018, 07:52

Vizualizări: 3526

Republica Moldova a demarat din Decembrie 2017 negocierile cu România privind un posibil schimb de organe dintre cele două state. Este o premieră pentru Republica Moldova și o experiență absolut nouă, de aceea am pornit în căutarea unor răspunsuri. A fost dispus să discute cu noi Victor Zota, fost director al Agenției de Transplant din România și coordonator acum pentru București.

Third slide

Dan Lîsîi, neurochirurg: Neurochirurgia din Moldova sau patru Rolls-Royce-uri fără roți. „E o nebunie ce se întâmplă. Noi nu ne dăm seama că pierdem medicina”

15 februarie, 2018, 10:57

Vizualizări: 15477

Dan Lîsîi este cunoscut în primul rând ca fiind un neurochirurg valoros pentru sistemul medical, iar în al doilea rând - pentru opiniile sale formulate direct, fără menajamente sau falsă supușenie, într-un sistem punitiv și putred, unde demnitatea nu se discută și nici nu se „poartă”. Căci acolo unde există demnitate, există drepturi, iar unde există drepturi, oamenii devin puternici.

Third slide

„Da, citologia are de suferit în Moldova. Nu este suficient să avem un frotiu prelevat și nu oricine îl poate citi. Este una din explicațiile depistării târzii a cancerului de col uterin”

08 februarie, 2018, 20:45

Vizualizări: 6137

În Moldova 4.000 de femei trăiesc cu cancer de col uterin, iar în fiecare an aproximativ 350 de femei primesc acest diagnostic.

Third slide

Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică: Nici eu nu știu ce salariu voi avea. Cea mai mare provocare este salariul mic al specialiștilor din Sănătate Publică. Vom negocia cu Guvernul”

02 februarie, 2018, 17:17

Vizualizări: 3545

Elena Palanciuc a ieșit învingătoare a concursului organizat de Ministerul Sănătății pentru ocuparea funcției de director al Agenției Naționale de Sănătate Publică. Încă în proces de predare a responsabilităților în ceea ce privește administrarea Spitalului Raional Orhei, Elena Palanciuc a povestit pe scurt despre care sunt prioritățile ei ca viitor director la cea mai mare instituție din domeniul Sănătății și ce va face în cazul în care politicul îi va dicta cum să acționeze.

Third slide

„Noi am demonstrat că angajarea unui psiholog în spital este o măsură cost-eficiență - se consumă mai puține medicamente, iar perioada de internare se scurtează”

31 ianuarie, 2018, 12:44

Vizualizări: 32708

Este autorul cărții „Psihologia poporului român”, unde descrie nu numai cum gândesc și se comportă românii în societate, dar și cum se percep pe sine. Crede că abia peste 20 de ani actuala generație se va schimba, iar acum încă mai trăim o luptă dintre vechi și nou.

Third slide

„Oamenii grași nu pot fi sănătoși. Când mâncăm trebuie să ne gândim la creier, că pe el îl alimentăm”

19 ianuarie, 2018, 12:05

Vizualizări: 2921

Nu de puține ori, probabil, ați auzit zicala „gras și frumos”. În realitate însă grăsimea ne răpește în timp scurt nu doar frumusețea, dar și sănătatea. Endocrinologul Gheorghe Caradja atenționează că cea mai importantă armă a omenirii împotriva obezității este informarea corectă și echilibru dintre un regim alimentar corect și efectuarea zilnică a exercițiilor fizice. Medicul explică pe înțelesul oricui ce face grăsimea cu noi, de fapt.

Third slide

Adrian Belîi, șef al Departamentului ATI, de la Institutul de Medicină Urgentă: „Provenim dintr-un sistem în care eroarea nu era privită ca oportunitate de optimizare, dar ca motiv de pedeapsă”

29 noiembrie, 2017, 11:28

Vizualizări: 7572

Cât de pregătiți sunt doctorii să facă față unui proces penal? Poate fi cineva asigurat că nu va fi învinuit pe nedrept? Vă invităm „inside ATI” să descoperim ce înseamnă munca într-o instituție de Urgență, cea mai mare din Moldova, de altfel.

Third slide

„E o palmă dată întregului sistem de sănătate. Dacă falsificarea începe din interiorul sistemului de sănătate, ce mai putem cere de la părinți?”

31 octombrie, 2017, 15:34

Vizualizări: 5492

Nicolae Furtună, vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică și șef al Comisiei de investigare, formată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, spune că scandalul datelor neveridice despre vaccinare este o palmă dată sistemului de sănătate. Gravitatea cazului rezidă din faptul că falsurile revin din interiorul sistemului. Furtună este sigur că vinovații vor fi găsiți.

Third slide

Falsificarea certificatelor de vaccinare// „E foarte grav că medicii implicați nu înțeleg consecințele. Riscul major este să se ajungă la un eșec de sănătate publică”

30 octombrie, 2017, 14:25

Vizualizări: 3855

Svetlana Cotelea, specialist în Sănătate Publică, atenționează în acest interviu despre un eșec de comunicare dintre medic și părinte la capitolul beneficiul imunizării. Cel mai grav în tot acest caz, ieșit la iveală recent, este că medicii implicați compromit încrederea pe care o au pacienții în colegii lor, dar și în întregul sistem de sănătate publică, transmițând un mesaj indirect că vaccinurile pot evitate.