Opinii / Editoriale

Third slide

Majorarea salariului medicilor din Sănătate Publică cu 80 % este o măsură de ochii lumii și nu-i va ține pe specialiști în sistem

14 martie, 2018, 17:04

Vizualizări: 3323

Așa cum a fost elaborat, acest proiect de Hotărâre creează impresia că nu a fost consultat cu Ministerul Finanțelor și nici măcar cu direcțiile responsabile din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Third slide

Mihail Pîsla: Controlul de stat în Sănătate Publică, la limita legalității?

28 februarie, 2018, 20:42

Vizualizări: 1763

Cine și cum coordonează acum controlul de stat în Sănătatea Publică? O întrebare aparent simplă, dar la care se pare că este greu de găsit răspuns. Să le luăm pe rând.

Third slide

Președintele Colegiului Medicilor din România, într-o declarație pentru Sănătate INFO: „Bunul simț trebuie să ghideze activitatea medicilor”

26 februarie, 2018, 17:27

Vizualizări: 1030

Aflat într-o vizită la Chișinău, președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean a vorbit pentru Sănătate INFO despre valorile profesiei de medic, ce trebuie să-i ghideze pe aceștia în activitatea lor și care este rolul Colegiului Medicilor.

Third slide

Profesorul Emil Ceban: „Pentru a crea o Uniune a medicilor, avem nevoie de un grup de inițiativă foarte bun”

26 februarie, 2018, 14:33

Vizualizări: 3121

Acest pas urma să fie realizat mult timp în urmă, se cerea o schimbare în sistem. Fie că este vorba despre crearea Uniunii asociaților și societăților profesionale ale medicilor și farmaciștilor sau a unei structuri cu altă denumire. Schimbarea se cerea odată cu apariția tuturor problemelor în sistemul de sănătate, când practic nimeni nu mai controla nimic: vânzările de medicamente, negoțurile între farmacii și multe altele.

Third slide

Reforma Sănătății Publice în an electoral: ce va urma?

05 februarie, 2018, 12:56

Vizualizări: 2104

În viziunea mea personală reforma Sănătății Publice este extrem de necesară, dacă nu chiar vitală, dar este supusă unor riscuri majore, care pot diminua esențial rezultatele scontate ale acesteia.

Third slide

De câți psihologi are nevoie sistemul medical și de ce trebuie să punem accent pe întărirea capacității de consiliere

25 ianuarie, 2018, 14:56

Vizualizări: 1355

Prezența unui psiholog în fiecare maternitate este un serviciu destul de costisitor pentru sistemul de sănătate. Nici nu cred că avem în țară atâția psihologi...

Third slide

„Despre malpraxis nu trebuie să discutăm în gol, dar să venim și cu abordări economice”

24 ianuarie, 2018, 13:49

Vizualizări: 1042

Despre necesitatea reglementării malpraxisului medical s-a discutat foarte mult. Totuși, înainte de a purcede la modificarea legislației, trebuie mai întâi realizat un studiu privind impactul financiar al acestei legislații asupra bugetului public național.

Third slide

De ce nu e bine să lovim în primul rând în medici

19 ianuarie, 2018, 15:37

Vizualizări: 7505

...Nu că nu ar fi motive, dar cred că e o tactică contraproductivă și lașă. Pentru a descrie poziția ambiguă a doctorilor e destul să ne amintim că doctorii încă mai funcționează după un sistem vechi, cel sovietic. Doctorul este acel care intermediază între condițiile derizorii din spitale și un sistem corupt decizional superior.

Third slide

„Linșarea și aplicarea sancțiunilor de către autorități nu sunt eficiente și arată că avem încă mult de avansat până să aplicam metode moderne de îmbunătățire a calității serviciilor medicale ”

10 ianuarie, 2018, 18:03

Vizualizări: 4175

Urmărind situația legată de cazul raportat de avortul de la Institutul Mamei și Copilului, dar și a reacțiilor publice și reflectării în media, am simțit nevoia să mă pronunț. Și nu despre caz și care a fost conduita lui din punct de vedere medical, ci despre cum reacționăm.

Third slide

Rodica Gramma: „Un manager ar trebui să se întrebe ce vor angajații lui, unde mănâncă sau câte ore pe săptămână lucrează”

07 noiembrie, 2017, 10:19

Vizualizări: 11315

În ultimi ani devine o modă să apelăm la „valori și principii”, atunci când acestea sunt în criză totală la nivel de societate. Sunt implicată, practic zilnic, în probleme de conflict dintre medic și pacient sau cunosc multe relații urâte chiar între medici. Și, de multe ori aud o afirmație dură cu pretenții mari adresată lucrătorilor: