Interviuri
Interviu cu Doina Todea, directorul medical al Spitalului Clinic de Pneumologie din Cluj-Napoca: „Apneea în somn poate cauza moartea subită, prin oprirea inimii”
24 septembrie, 2013, 15:46
Vizualizări: 2055
Instituţia pe care o conduce a făcut un pas semnificativ pentru medicină anume prin abordarea responsabilă a unui domeniu relativ nou- somnologia. Rezultatele pe care le-au obţinut în decursul anilor de activitate pot să traseze un viitor cu beneficii sigure pentru pacienţii suferinzi de tulburări respiratorii în somn.
Maria Cojocaru-Toma: „Atunci când programele naţionale vor acoperi 100% cheltuielile pentru bolnavi, iar poliţa toate cheltuielile pentru asiguraţi, multe farmacii vor falimenta”
23 septembrie, 2013, 13:46
Vizualizări: 3485
Maria Cojocaru-Toma a fost recent aleasă în funcția de președinte al Asociației Farmaciștilor. Astfel, a revenit din nou în atenția presei după ce premierul din 2011, Vlad Filat a dat-o afară din conducerea Agenției Medicamentului, învinuind-o atunci de toate eșecurile din acea instituție.
Interviu cu Alexei Bivol, directorul Spitalului Raional Telenești: „Doctorii din Moldova trebuie să aibă asigurare de malpraxis. Nu toate greșelile medicale se produc din vina acestora”
20 septembrie, 2013, 16:48
Vizualizări: 3666
Pentru prima dată, a ajuns în fotoliul de director al unui spital la doar 26 de ani. Absolvise facultatea de doar șase luni. Experiența nu a durat însă prea mult, deoarece s-a mutat la Telenești, unde din 1985 până în 2008 a fost medic ginecolog. Acum cinci ani a devenit directorul Spitalului Raional Telenești, o instituție medicală mult mai mare decât cea din Vadul Rașcov, pe care o administrase la începutul carierei. Prin urmare, știa că are și mai multe responsabilități, de aceea și-a luat mu
Interviu cu avocatul Vitalie Nagacevschi: „În Republica Moldova există un fel de „sindicalizare a medicilor” și ei într-adevăr niciodată nu dau concluzii unul împotriva altuia”
16 septembrie, 2013, 10:54
Vizualizări: 4104
Este printre primii avocați care a adus jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în instanțele de judecată din Republica Moldova. Deși nu a fost luat în serios la început, ulterior fenomenul dosarelor la CEDO a luat o asemenea amploare, încât Guvernul de la Chișinău a trebuit să plătească milioane de euro despăgubiri pentru greșelile judecătorilor.
Interviu cu Virgil Manica, medic anesteziolog la o clinică din Boston, SUA: „Sunt adeptul naşterii fără durere. Vreau să fiu sigur că pacienta de care am eu grijă, este la final fericită”
13 septembrie, 2013, 09:44
Vizualizări: 1913
Un medic anesteziolog american se află într-un schimb de experiență la Institutul mamei și copilului din Chișinău în ideea că va putea să schimbe mentalitatea femeilor din Moldova, care aleg să nască prin cezarian, sub anestezie totală.
Interviu cu Ghenadie Țurcanu, expert Centrul PAS: „Dacă nu s-ar mări contribuțiile pentru asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, sistemul sănătăţii s-ar confrunta cu foarte mari probleme”
12 septembrie, 2013, 15:00
Vizualizări: 2102
Poliţa de asigurare medicală obligatorie pentru 2014 urmează să se scumpească. De ce şi cu ce efecte, dincolo de tristeţea pe care o presupune orice scumpire. Citiți în continuare un interviu la această temă cu Ghenadie Ţurcanu, expert al Centrului de Politici şi Analize în Sănătate .
Interviu cu Catinca Mardarovici, președintele Fundației „Agapedia”: „Ne-am obișnuit să fim mânați cu biciul la doctor, că trebuie să umble asistenta prin sat și să ne roage să venim la control”
09 septembrie, 2013, 11:05
Vizualizări: 2448
Am găsit-o răsfoind un vraf de documente și cam derutată de felul în care au fost selectați candidații pentru Premiul Național. Avea o părere separată de restul membrilor Comisiei și a ținut cu tot dinadinsul să îmi explice ce o deranjează.
Interviu cu Mariana Florea, directorul Spitalului Raional Cimișlia: „Ca să atragem cadre medicale în raion, am transformat un etaj al spitalului în cămin”
06 septembrie, 2013, 12:52
Vizualizări: 2582
A devenit directorul Spitalului Raional Cimișlia acum 10 ani. Este la începutul celui de-al treilea mandat și a acceptat provocarea deloc ușoară, deoarece crede că realizările ei trebuie să aibă continuitate.
Elena Palanciuc, directoarea Spitalului Raional Orhei: „În prima mea zi de muncă am suferit un șoc atunci când am văzut în ce stare era spitalul și cât era de lucru. Recunosc, am început să plâng”
02 septembrie, 2013, 10:13
Vizualizări: 3401
Acum patru ani a schimbat medicina primară pe cea spitalicească pentru că și-a dorit să crească profesional. Recunoaște că a preluat conducerea Spitalului Raional Orhei cu ochii în lacrimi, iar pentru un moment s-a simțit neputincioasă în fața provocării. Acum instituția pe care o conduce este unul din cele mai bune spitale raionale din țară. Face yoga de două ori pe săptămână, pentru că îi place să trăiască sănătos.
Neurochirurgul Grigore Zapuhîh: „Acum eu pot să-mi tratez bine pacientul. Să-l trimit acasă astăzi, nu mâine. Prin anii ‘80 produceam și invalizi. Nu eram noi de vină, așa era medicina”
27 august, 2013, 11:17
Vizualizări: 4319
La noi este cunoscut mai puțin, în schimb a reușit să se impună și să fie respectat de comunitatea medicală internațională. Presa a început să vorbească despre el după operația pe creier inedită fără anestezie, efectuată lui Denis Onuță. L-am provocat la o discuție. Ne-a povestit cum a început cariera lui medicală – cu urcușuri și coborâșuri, cu lovituri în spate, dar și cu... „baghete fermecate”