Interviuri

Third slide

Interviu cu Ion Gușanu, directorul Spitalului Raional Leova: Am fost obligat să devin director. Știu că nu am reușit să fac multe lucruri, iar pe unele nu le pot face nici acum

02 august, 2013, 15:47

Vizualizări: 887

Este unul dintre cei mai longevivi directori de spitale din Moldova. Recunoaște că provocarea nu i-a fost pe plac, pentru că a fost „impus” să fie director de către oficialii de la Consiliul Raional. După mai bine de 30 de ani de gestionarea a spitalului, spune că regretă că reformele din sănătate i-au blocat o parte din proiectele începute.

Third slide

Preotul Vasile Ciobanu: „Atunci când medicul se transformă în comerciant s-a terminat cu medicina. Doctorii buni stau la poarta raiului, deoarece ei se află zilnic între ofurile și vaietele noastre”

29 iulie, 2013, 10:57

Vizualizări: 1300

Unora li s-ar părea că preoții nu prea au nimic de spus despre medicină. Alții poate se gândesc că slujitorii Bisericii sunt prea îndoctrinați. Vă puteți convinge de contrariul citind un interviu cu părintele Pavel Ciobanu, parohul Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Costeşti, Ialoveni. Inițial, și-a dorit să devină jurnalist, dar viața i-a pregătit altă surpriză. A muncit câțiva ani în Cuba, în calitate de traducător la o fabrică de textile. Se temea cumplit, de preoție, dar

Third slide

Interviu cu Tudor Iurcu, directorul Spitalului Raional Ocnița: Lucrez cu 40 de medici pensionari din totalul de 69 de angajați. Am spitalul cu datorii enorme. Nici acum nu putem scăpa de ele

26 iulie, 2013, 12:12

Vizualizări: 916

A devenit director al Spitalului Raional Ocnița acum cinci ani. A preluat funcția de manager când instituția avea datorii de care nu poate scăpa nici astăzi. Recunoaște că spitalul, dar și pacienții din raionul Ocnița au nevoie de mai mulți medici, însă niciun tânăr specialist nu acceptă să lucreze aici.

Third slide

Interviu cu directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman: „N-am venit la Agenție să fac revoluție, ci evoluție”

22 iulie, 2013, 11:00

Vizualizări: 2769

Venirea lui în fruntea Agenției Medicamentului a fost o surpriză. Este din mediul de afaceri, mai exact din domeniul petrolier. Recunoaște că a fost rugat de către fostul premier, Vlad Filat, să facă ordine în această instituție. Deși pare greu de crezut, dar a lăsat cea mai profitabilă afacere din lume pentru o instituție bugetară, pentru că orice activitate nouă pentru el este, în primul rând, incitantă. Chiar și așa, încă nu s-a obișnuit cu salariul de bugetar. Citiți un interviu cu directoru

Third slide

Interviu cu Ion Ababii, rectorul USMF „N. Testemițanu”: „Cei care vin să studieze la medicină la buget, trebuie să lucreze la stat cel puțin un termen. Pentru asta e nevoie de o lege”

15 iulie, 2013, 10:14

Vizualizări: 1564

A fost ministru al Sănătății timp de trei ani în perioada guvernării comuniste. Susține reformele în sănătate concepute de actualii guvernanți, dar spune că mai sunt necesare schimbări. Recunoaște că medicii nu sunt suficient de bine pregătiți din cauza spitalelor neutilate. Cât despre taxele pe care studenții le consideră exagerat de mari, spune că raportate la cheltuieli, sunt prea mici. Citiți un interviu cu Ion Ababii, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”.

Third slide

Interviu cu jurnalista Natalia Morari: „Vreau să am încredere în medici. Și da, merg odată pe an să-mi fac toate testele ca să pot dormi liniștit că sunt sănătoasă”

08 iulie, 2013, 11:12

Vizualizări: 1253

Poartă zilnic în geantă câte jumătate de kilogram de fructe și legume și își rezervă măcar 15 minute pe zi pentru gimnastică. Spune că are o viață stresantă, dar altfel nu poate trăi. Consideră politica un domeniu stresant, care îi poate afecta sănătatea, dar spune că o pasionează. E convinsă că în acest domeniu există multă implicare politică, pentru că medicii interacționează cu foarte mulți oameni și prin urmare sunt o armă electorală puternică. Citiți astăzi un interviu cu jurnalista Natalia

Third slide

Interviu cu Jarno Habicht, reprezentantul OMS în R. Moldova: „Moldova trebuie să acţioneze prompt împotriva tuberculozei, dar cu actualul buget alocat sănătății, bănuiesc că va fi complicat”

07 iulie, 2013, 22:41

Vizualizări: 788

Într-un interviu realizat de Ziarul de Gardă, Jarno Habicht, reprezentant al OMS în Republica Moldova, punctează principalele probleme ale sistemului nostru de sănătate, vorbește despre cauza ratei îngrijorătoare a tuberculozei, sugerează autorităților cum ar putea îmbunătăți statisticile la acest capitol, spune ce crede despre acțiunile ce ar trebui întreprinse pentru a limita consumul de alcool sau tutun și insistă asupra unor programe care să cultive copiilor, din școală, un mod sănătos de vi

Third slide

Valentina Stratan: „Ministrul Usatîi merge pe făgaşul lui personal. Nu există consecvenţă şi consecutivitate în acţiunile Ministerului”

01 iulie, 2013, 14:19

Vizualizări: 1179

Este deputat, membru al Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, dar şi cercetător ştiinţific la Institutul Oncologic. Este convinsă că dacă ar fi abandonat sistemul medical, ar fi fost mai puțin eficientă în activitatea legislativă. Recunoaşte că un şir de reforme au eşuat, din cauza neînţelegerilor din Alianţa pentru Integrare Europeană, şi şi-ar dori o colaborare mai eficientă între Ministerul Sănătăţii şi Comisia parlamentară de profil.

Third slide

Interviu cu Ștefan Gațcan, director al Insitutului Mamei și Copilului: „ La această etapă pe mine activitatea de managment nu prea mă încarcă. Din ce cauză? Pentru că mă consider un manager adevărat”

22 iunie, 2013, 14:29

Vizualizări: 711

Nu a fost candiat la funcția de ministru și nici nu vrea, deocamdată. Consideră că fuzionarea spitalelor de profil poate aduce mai multă eficiență în activitatea acestora, iar crearea Colegiului Medicilor este o necesitate imperativă pentru Moldova. E de părere că dacă natalitatea nu va fi stimulată, riscăm să devenim un ”grup etnic”. Despre toate astea citiți în interviul cu Ștefan Gațcan, director al Institutului Mamei și Copilului.

Third slide

Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui: „Până în 2001 îi obligam pe oameni la modul direct să doneze sânge, pentru că aveam doar 1 % de voluntari”

17 iunie, 2013, 15:09

Vizualizări: 2497

Citiți un interviu cu directoarea centrului care „dirijează“ cu licoarea vieții, Svetlana Cebotari. Ea ne povestește cum procedează medicii atunci când rezervele de sânge sunt pe sfârșite, câte produse sangvine există în instituția pe care o conduce și de cât sânge este nevoie zilnic pentru oamenii care sunt pe moarte, cum se procedează în caz de catastrofe sau accidente grave și de ce în unele raioane lichidul vital este ținut în frigidere casnice.