Interviuri

Third slide

Direct din Spital cu Inga Ungureanu, ftiziopneumolog la Căușeni: „Oamenii noștri au o igienă precară. De aceea avem multe infecții respiratorii”

09 aprilie, 2021, 15:18

Vizualizări: 5239

Ne-am obișnuit cu ideea că infecțiile respiratorii virale acute sunt afecțiuni sezoniere, caracteristice în special pentru vremea rece. Însă pandemia COVID-19 care durează deja mai mult de un an ne-a demonstrat că acestea pot persista în populație și în celelalte anotimpuri.

Third slide

Viorel Furdui: „Primarii nu sunt direct responsabili de domeniul sănătății. Nu e competența lor. Așa e legea. Ei vor să se implice, dar sistemul e creat așa, încât îi pedepsește pe cei cu inițiativă”

08 aprilie, 2021, 15:49

Vizualizări: 2671

În această pandemie de Covid19, administrațiile publice locale au fost puse în situația să se implice în cel mai serios mod în gestionarea ei. De la Centru, primăriilor, consiliilor raionale li s-a sugerat că ei au obligația nu doar să informeze oamenii despre modalitățile de prevenire a infecției și să impună restricții în caz de necesitate, dar și să asigure instituțiile pe care le gestionează cu lucruri necesare – echipamente, dezinfectanți, aparataj, etc.

Third slide

Alexei Ceban, coordonator al campaniei de imunizare împotriva Covid19: „Vom avea un număr decese la fel de mare în următoarea perioadă”

05 aprilie, 2021, 11:48

Vizualizări: 3209

Imunizarea împotriva Covid 19 în Moldova în loc să ia amploare, se lasă cu foarte multe scandaluri în ultima săptămână. Responsabili de la diverse centre de vaccinare din diferite regiuni ale Moldovei admit nereguli și imunizează cu abateri de la plan categorii de oameni, care nu fac parte nici din prima linie și nici din grupurile cu risc sporit de infectare.

Third slide

Olga Guzun, director Centrul SOS Autism: „Screeningul pentru depistarea autismului în Moldova e formal. Nimeni dintre autorități nu se interesează de soarta acestor copii. Nici măcar medicii”

02 aprilie, 2021, 13:05

Vizualizări: 4087

Anual, în lume numărul copiilor care se nasc cu o formă de autism este în creștere cu 13 la sută. În Republica Moldova, în acest moment, oficial, sunt peste 600 de copii care suferă de diverse tulburări de spectru autist. În realitate cifra ar fi mult mai mare, susțin specialiștii în acest domeniu.

Third slide

Vladimir Bolocan, director AT: „De unde vreți să facem transplanturi dacă oamenii mor acasă, cu convingerea că transfuzia este de la diavol, iar la cimitir sunt îngropați cu tot cu organe?”

23 martie, 2021, 10:03

Vizualizări: 3094

Pandemia de Covid19 a pus „în așteptare” multe activități medicale, inclusiv procesul și operațiile de transplant. Din păcate, șansele unui pacient din Moldova de a beneficia de un transplant de organe au scăzut dramatic din cauza noului tip de coronavirus. În 2020, aproape nu s-au făcut astfel de intervenții. Chirurgii au reușit doar 5 operații.

Third slide

Natalia Ușurelu, cercetător științific: „În Moldova nu avem foarte multe metode de diagnosticare a bolilor rare. Suntem nevoiți să trimitem probele peste hotare, pe care le achită părinții”

28 februarie, 2021, 08:09

Vizualizări: 4759

Un studiu britanic relevă faptul că fiecare a 17-a persoană din lume este purtătoarea unei maladii rare, ceea ce denotă faptul că ele nu sunt atât de rare, dar sunt dificil de identificat, iar unele sunt confundate cu alte maladii. O echipă de entuziaști de la Institutul Mamei și Copilului de mai mulți ani studiază acest domeniu și încearcă să miște carul din loc.

Third slide

Stela Bivol: ”Sigur că noi am rămas fără bani pentru vaccin. Noi ținem minte cum se aprobau reglementări la Legea antitutun în ultima ședință a Parlamentului de anul trecut”

26 februarie, 2021, 19:33

Vizualizări: 4330

Moldova e încă în așteptarea vaccinurilor împotriva infecției Covid19, fiind singura țară din Europa, care încă nu a început procesul de imunizare. Abia astăzi Ministerul Sănătății a anunțat că a primit confirmare de la Platforma COVAX că un lot de peste 14 mii de doze ar urma să ajungă între 28 februarie și 3 martie.

Third slide

Ala Halacu despre cum, cu ce și câte mii de euro ne costă „exportul” de virusuri la laboratoare străine pentru a le studia mutațiile

16 februarie, 2021, 11:02

Vizualizări: 5414

În ultimele săptămâni observăm o creștere a numărului de îmbolnăviri de Covid19. În anumite zile, țara a ajuns și la 1.300 de persoane infectate, ceea ce plasează Moldova din nou în grupul țărilor cu risc sporit de infectare. Mulți oameni se întreabă de ce?

Third slide

Viorica Dumbrăveanu: „Noi avem spitale în care plouă ca afară, fără specialiști și fără echipamente de bază. Și toți știu realitatea, dar critică doar ca să manipuleze opinia publică”

30 decembrie, 2020, 21:02

Vizualizări: 7987

Probabil că toți miniștrii din orice colț al lumii care s-au pomenit că trebuie să administreze treburile statului în această pandemie au acumulat cea mai mare experiență în gestionarea situațiilor de criză. Cel puțin asta ne-ar plăcea să credem. Moldova nu este o excepție.

Third slide

Alexia Caisîn:„Sistemul de sănătate rezistă acum pe faptul că nu-și achită datoriile către companiile farmaceutice. Noi credităm statul”

11 decembrie, 2020, 17:42

Vizualizări: 5279

Pandemia Covid-19 scoate la suprafață cele mai acute probleme ale sistemului de Sănătate, probleme perpetuate de-un an pe altul, tăcute, ascunse sub preș, probleme pentru care nu s-a ajuns niciodată suficientă forță sau capacități din partea politicului. Sectorul farmaceutic este unul dintre acele domenii a cărui instabilitate se clatină șubred sub presiunea pandemiei.